Jak zrobić nalewkę z rabarbaru? Na wzdęcia i uporczywe zaparcia

Rabarbar to bardzo uniwersalne warzywo. Można go dodać do ciasta, użyć do koktajlu lub podać w sosie do mięs. Lekko kwaskowaty smak świetnie pasuje też do przygotowania alkoholowego trunku. Dowiedz się, jak zrobić nalewkę z rabarbaru i jakie ma ona właściwości. Teraz, gdy trwa sezon na nowalijki, najlepiej zabrać się za jej przyrządzenie.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Wraz z przyjściem wiosny, w sklepach i na targowiskach pojawiły się świeże nowalijki. Jednym z takich majowych warzyw jest też rabarbar, inaczej nazywany rzewieniem. Cechuje się długimi i twardymi, różowymi łodygami, na końcu których znajdują się zielone liście.

Ze względu na lekko kwaskowaty posmak świetnie przełamuje słodycz wielu dań. Nalewka rabarbarowa z pewnością przypadnie więc do gustu wszystkim, którzy nie lubią bardzo słodkich trunków. Sprawdź, jakie właściwości ma i jak ją przygotować.

Sprawdź także: Kto i dlaczego nie może jeść rabarbaru?

Nalewka z rabarbaru: właściwości

Właściwości nalewki z rabarbaru są oczywiście związane z warzywem, które jest jej podstawą. Zatem sprawdźmy, czy rabarbar jest zdrowy? Jak najbardziej! Dostarcza on witamin i cennych mikroelementów.

Choć warzywa nie powinno się spożywać codziennie (ponieważ zawiera w sobie kwas szczawiowy i rapontycynę, które w dużych dawkach mogą zaszkodzić zdrowiu), to jedząc go od czasu do czasu, wzmocnimy nasz organizm. Rabarbar to źródło m.in. witamin A, C i E oraz takich mikroelementów jak: kwas foliowy, błonnik i potas. 

Nalewka z rabarbaru polecana jest przede wszystkim jako środek na uciążliwe wzdęcia i zaparcia. Wspomaga prawidłowe wypróżnianie się. Oczywiście nie można jej traktować jak lekarstwo - alkohol spożywany w dużych dawkach zawsze jest szkodliwy. Jeśli zachowasz nalewkę do zimy, może ona działać także rozgrzewająco i wzmacniająco na organizm w mroźne dni. 

Zobacz: Odwrócone ciasto z rabarbarem

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru na spirytusie?

Rabarbarówkę możesz przygotować na wódce lub na spirytusie. Przepis na tradycyjną nalewkę z rabarbaru wcale nie jest skomplikowany. Najlepiej, jeśli trunek przygotujesz na przełomie maja i czerwca, gdy warzywo jest najsmaczniejsze. Pamiętaj, że nalewkę z rabarbaru często poleca się na uporczywe wzdęcia i zaparcia. Jeśli mierzysz się z takimi problemami, to dodatkowy powód do jej wykonania.

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru? Potrzebujesz zaledwie czterech składników: dwóch kilogramów rabarbaru, pół litra spirytusu, 250 ml wody i 30 dag cukru. Jeśli chcesz, aby wysokoprocentowy napój był słodszy, wybierz czerwony rabarbar, który nie jest tak kwaśny, jak ten jaśniejszy.

Na początku dokładnie umyj rabarbar (ale go nie obieraj) i pokrój go na dwucentymetrowe kawałki. Do dużego słoja wrzuć przygotowane warzywo i zalej je alkoholem z wodą. Zamknij naczynie i odstaw na sześć tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie zlewamy płyn do osobnego słoika, a do rabarbaru dodajemy cukier. Ponownie odstawiamy na ok. dwa tygodnie, aby z warzywa wytrącił się alkohol i sok. 

Pamiętaj, aby co kilka dni lekko wstrząsnąć i przemieszać zamknięty słój, by doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Po upływie dwóch tygodni znowu zlewamy płyn i łączymy go z wcześniej odlaną częścią. Mieszamy - nalewka gotowa!

Poznaj oryginalny przepis na nalewkę z rabarbaru, którym podzieliła się nasza użytkowniczka:

Nalewka na rabarbarze

 Nalewka na rabarbarze Zobacz przepis

Nalewka rabarbarowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sprawdź także: Proste i szybkie desery z truskawkami

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru z miodem?

Jeśli obawiasz się, że nalewka z rabarbarem wyjdzie bardzo kwaśna, to zawsze możesz dodać do niej odrobinę miodu. Ten świetnie osłodzi alkohol i wprowadzi dodatkowy posmak do trunku. To również popularna wersja rabarbarówki.

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru na miodzie? Przepis nie odbiega bardzo od poprzedniego. Zaopatrz się w te składniki: kilogram rabarbaru, 400 gramów płynnego miodu, 500 ml spirytusu 95 proc. i 500 ml wódki 40 proc. Jak widzisz, tę nalewkę przygotowuje się z dwóch rodzajów alkoholu

Zacznij od umycia rabarbaru i odkrojenia jego końcówek. Łodygi podziel na ok. centymetrowe kawałki i wrzuć je do szklanego, dużego słoja. Warzywo zalej miodem i odstaw na całą dobę do chłodnego i ciemnego miejsca. Gdy ten czas upłynie, dolej spirytus i wódkę. Przemieszaj delikatnie i odstaw na ok. osiem tygodni. 

Następnie płyn odcedzamy i przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte trzymamy jeszcze przez dwa - trzy miesiące. Nalewka z rabarbaru z miodem ma słodko-kwaskowaty smak i głęboką, różową barwę.

Sprawdź oryginalny przepis na rabarbarówkę z dodatkiem miodu autorstwa naszego użytkownika:

Nalewka rabarbarowa z miodem

 Nalewka rabarbarowa z miodem Zobacz przepis

Nalewka rabarbarowa z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru i truskawek?

Lubisz połączenie wiosennych owoców i warzyw? Rabarbar wraz z truskawkami często dodaje się razem do słodkich deserów, ciast czy kompotów. Dlaczego więc nie spróbować wykorzystać ich też do alkoholowego napoju? Przygotuj nalewkę z rabarbaru i truskawek - ma wyjątkowy, owocowy aromat.

Przed przyrządzaniem, zaopatrz się w kilogram truskawek, 800 gramów rabarbaru, 300 gramów cukru, 700 ml spirytusu 95 proc. i 500 ml wody. Najpierw zajmij się rzewieniem - umyj go i przekrój na mniejsze kawałki. Truskawki umyj, obierz z szypułek i przepołów. Owoce i warzywa przełóż do dużego słoja. Zasyp je cukrem i odstaw na całą dobę. Składniki powinny puścić sok.

Następnego dnia wlej mieszankę spirytusu i wody, zamknij szczelnie naczynie i odstaw je na dwa miesiące w chłodne i zaciemnione miejsce. Po tym czasie odlej płyn (najlepiej odcisnąć też dokładnie cały sok z warzyw i owoców) i umieść go w mniejszych butelkach. Zakręć je dokładnie i odstaw je ponownie na ok. trzy miesiące, aby nabrały intensywnego smaku.

Sprawdź także: Botwinka do słoików. Idealna na zimę, do barszczu ukraińskiego i nie tylko

Nalewka rabarbarowa z imbirem na trawienie 

Nalewkę z rabarbaru świetnie też przygotować podczas wiosny, ale otworzyć dopiero zimą, gdy organizmowi brakuje świeżyć owoców i warzyw. Chłodną porą z chęcią wyciągamy przetwory i nalewki, aby rozgrzać ciało i dostarczyć cennych witamin i minerałów. 

Za kilka miesięcy z pewnością sprawdzi się nalewka z rabarbaru i imbiru, która wspomaga trawienie i wzmacnia podczas jesieni i zimy. Jak zrobić rabarbarówkę w tej wersji? Przygotuj: 50 dag cienkich łodyg rabarbaru (najlepiej mocno różowych, które są słodsze i zrównoważą intensywny smak imbiru), cytrynę, świeży korzeń imbiru (o wielkości ok. czterech, pięciu centymetrów), trzy łyżki cukru pudru (lub miodu) i litr żytniej wódki (ok. 40 proc.). 

Przyrządzanie nalewki zacznij od umycia rabarbaru i pokrojenia łodyg na plastry o grubości ok. dwóch centymetrów. Kawałki wrzuć do szklanego słoja i delikatnie rozgnieć drewnianym tłuczkiem lub łyżką. Wsyp cukier puder (lub wlej miód), dodaj sok z cytryny (bez pestek) i drobno posiekany, obrany imbir. 

Wstrząśnij porządnie słoikiem, aby przemieszać składniki i zalej je wódką. Zamknij szczelnie słoik i odstaw do ciemnego i chłodnego miejsca na ok. sześć tygodni. Co kilka dni potrząśnij naczyniem, aby cukier (lub miód) całkowicie się rozpuścił. 

Po upływie sześciu tygodni odcedź płyn i przelej do mniejszych butelek (nie wyciskaj soku z warzyw i imbiru, bo trunek nabierze gorzkiego posmaku!). Zamknięte odstaw ponownie na trzy miesiące. Nalewkę z rabarbaru i imbiru spożywa się w małych ilościach. Wystarczy kieliszek po przemarznięciu w chłodny dzień lub po obfitym posiłku, aby usprawnić pracę układu trawiennego. 

Zobacz także:

Ten składnik jest zbędny. Oto jak zrobić idealne ciasto na pierogi »

Domowa lemoniada z kiszonych cytryn. Przepis na orzeźwiający napój »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 944

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1537

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4