Jak zrobić nalewkę z rabarbaru? Na wzdęcia i uporczywe zaparcia

Rabarbar to bardzo uniwersalne warzywo. Można go dodać do ciasta, użyć do koktajlu lub podać w sosie do mięs. Lekko kwaskowaty smak świetnie pasuje też do przygotowania alkoholowego trunku. Dowiedz się, jak zrobić nalewkę z rabarbaru i jakie ma ona właściwości. Teraz, gdy trwa sezon na nowalijki, najlepiej zabrać się za jej przyrządzenie.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Wraz z przyjściem wiosny, w sklepach i na targowiskach pojawiły się świeże nowalijki. Jednym z takich majowych warzyw jest też rabarbar, inaczej nazywany rzewieniem. Cechuje się długimi i twardymi, różowymi łodygami, na końcu których znajdują się zielone liście.

Ze względu na lekko kwaskowaty posmak świetnie przełamuje słodycz wielu dań. Nalewka rabarbarowa z pewnością przypadnie więc do gustu wszystkim, którzy nie lubią bardzo słodkich trunków. Sprawdź, jakie właściwości ma i jak ją przygotować.

Sprawdź także: Kto i dlaczego nie może jeść rabarbaru?

Nalewka z rabarbaru: właściwości

Właściwości nalewki z rabarbaru są oczywiście związane z warzywem, które jest jej podstawą. Zatem sprawdźmy, czy rabarbar jest zdrowy? Jak najbardziej! Dostarcza on witamin i cennych mikroelementów.

Choć warzywa nie powinno się spożywać codziennie (ponieważ zawiera w sobie kwas szczawiowy i rapontycynę, które w dużych dawkach mogą zaszkodzić zdrowiu), to jedząc go od czasu do czasu, wzmocnimy nasz organizm. Rabarbar to źródło m.in. witamin A, C i E oraz takich mikroelementów jak: kwas foliowy, błonnik i potas. 

Nalewka z rabarbaru polecana jest przede wszystkim jako środek na uciążliwe wzdęcia i zaparcia. Wspomaga prawidłowe wypróżnianie się. Oczywiście nie można jej traktować jak lekarstwo - alkohol spożywany w dużych dawkach zawsze jest szkodliwy. Jeśli zachowasz nalewkę do zimy, może ona działać także rozgrzewająco i wzmacniająco na organizm w mroźne dni. 

Zobacz: Odwrócone ciasto z rabarbarem

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru na spirytusie?

Rabarbarówkę możesz przygotować na wódce lub na spirytusie. Przepis na tradycyjną nalewkę z rabarbaru wcale nie jest skomplikowany. Najlepiej, jeśli trunek przygotujesz na przełomie maja i czerwca, gdy warzywo jest najsmaczniejsze. Pamiętaj, że nalewkę z rabarbaru często poleca się na uporczywe wzdęcia i zaparcia. Jeśli mierzysz się z takimi problemami, to dodatkowy powód do jej wykonania.

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru? Potrzebujesz zaledwie czterech składników: dwóch kilogramów rabarbaru, pół litra spirytusu, 250 ml wody i 30 dag cukru. Jeśli chcesz, aby wysokoprocentowy napój był słodszy, wybierz czerwony rabarbar, który nie jest tak kwaśny, jak ten jaśniejszy.

Na początku dokładnie umyj rabarbar (ale go nie obieraj) i pokrój go na dwucentymetrowe kawałki. Do dużego słoja wrzuć przygotowane warzywo i zalej je alkoholem z wodą. Zamknij naczynie i odstaw na sześć tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie zlewamy płyn do osobnego słoika, a do rabarbaru dodajemy cukier. Ponownie odstawiamy na ok. dwa tygodnie, aby z warzywa wytrącił się alkohol i sok. 

Pamiętaj, aby co kilka dni lekko wstrząsnąć i przemieszać zamknięty słój, by doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Po upływie dwóch tygodni znowu zlewamy płyn i łączymy go z wcześniej odlaną częścią. Mieszamy - nalewka gotowa!

Poznaj oryginalny przepis na nalewkę z rabarbaru, którym podzieliła się nasza użytkowniczka:

Nalewka na rabarbarze

 Nalewka na rabarbarze Zobacz przepis

Nalewka rabarbarowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sprawdź także: Proste i szybkie desery z truskawkami

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru z miodem?

Jeśli obawiasz się, że nalewka z rabarbarem wyjdzie bardzo kwaśna, to zawsze możesz dodać do niej odrobinę miodu. Ten świetnie osłodzi alkohol i wprowadzi dodatkowy posmak do trunku. To również popularna wersja rabarbarówki.

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru na miodzie? Przepis nie odbiega bardzo od poprzedniego. Zaopatrz się w te składniki: kilogram rabarbaru, 400 gramów płynnego miodu, 500 ml spirytusu 95 proc. i 500 ml wódki 40 proc. Jak widzisz, tę nalewkę przygotowuje się z dwóch rodzajów alkoholu

Zacznij od umycia rabarbaru i odkrojenia jego końcówek. Łodygi podziel na ok. centymetrowe kawałki i wrzuć je do szklanego, dużego słoja. Warzywo zalej miodem i odstaw na całą dobę do chłodnego i ciemnego miejsca. Gdy ten czas upłynie, dolej spirytus i wódkę. Przemieszaj delikatnie i odstaw na ok. osiem tygodni. 

Następnie płyn odcedzamy i przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte trzymamy jeszcze przez dwa - trzy miesiące. Nalewka z rabarbaru z miodem ma słodko-kwaskowaty smak i głęboką, różową barwę.

Sprawdź oryginalny przepis na rabarbarówkę z dodatkiem miodu autorstwa naszego użytkownika:

Nalewka rabarbarowa z miodem

 Nalewka rabarbarowa z miodem Zobacz przepis

Nalewka rabarbarowa z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru i truskawek?

Lubisz połączenie wiosennych owoców i warzyw? Rabarbar wraz z truskawkami często dodaje się razem do słodkich deserów, ciast czy kompotów. Dlaczego więc nie spróbować wykorzystać ich też do alkoholowego napoju? Przygotuj nalewkę z rabarbaru i truskawek - ma wyjątkowy, owocowy aromat.

Przed przyrządzaniem, zaopatrz się w kilogram truskawek, 800 gramów rabarbaru, 300 gramów cukru, 700 ml spirytusu 95 proc. i 500 ml wody. Najpierw zajmij się rzewieniem - umyj go i przekrój na mniejsze kawałki. Truskawki umyj, obierz z szypułek i przepołów. Owoce i warzywa przełóż do dużego słoja. Zasyp je cukrem i odstaw na całą dobę. Składniki powinny puścić sok.

Następnego dnia wlej mieszankę spirytusu i wody, zamknij szczelnie naczynie i odstaw je na dwa miesiące w chłodne i zaciemnione miejsce. Po tym czasie odlej płyn (najlepiej odcisnąć też dokładnie cały sok z warzyw i owoców) i umieść go w mniejszych butelkach. Zakręć je dokładnie i odstaw je ponownie na ok. trzy miesiące, aby nabrały intensywnego smaku.

Sprawdź także: Botwinka do słoików. Idealna na zimę, do barszczu ukraińskiego i nie tylko

Nalewka rabarbarowa z imbirem na trawienie 

Nalewkę z rabarbaru świetnie też przygotować podczas wiosny, ale otworzyć dopiero zimą, gdy organizmowi brakuje świeżyć owoców i warzyw. Chłodną porą z chęcią wyciągamy przetwory i nalewki, aby rozgrzać ciało i dostarczyć cennych witamin i minerałów. 

Za kilka miesięcy z pewnością sprawdzi się nalewka z rabarbaru i imbiru, która wspomaga trawienie i wzmacnia podczas jesieni i zimy. Jak zrobić rabarbarówkę w tej wersji? Przygotuj: 50 dag cienkich łodyg rabarbaru (najlepiej mocno różowych, które są słodsze i zrównoważą intensywny smak imbiru), cytrynę, świeży korzeń imbiru (o wielkości ok. czterech, pięciu centymetrów), trzy łyżki cukru pudru (lub miodu) i litr żytniej wódki (ok. 40 proc.). 

Przyrządzanie nalewki zacznij od umycia rabarbaru i pokrojenia łodyg na plastry o grubości ok. dwóch centymetrów. Kawałki wrzuć do szklanego słoja i delikatnie rozgnieć drewnianym tłuczkiem lub łyżką. Wsyp cukier puder (lub wlej miód), dodaj sok z cytryny (bez pestek) i drobno posiekany, obrany imbir. 

Wstrząśnij porządnie słoikiem, aby przemieszać składniki i zalej je wódką. Zamknij szczelnie słoik i odstaw do ciemnego i chłodnego miejsca na ok. sześć tygodni. Co kilka dni potrząśnij naczyniem, aby cukier (lub miód) całkowicie się rozpuścił. 

Po upływie sześciu tygodni odcedź płyn i przelej do mniejszych butelek (nie wyciskaj soku z warzyw i imbiru, bo trunek nabierze gorzkiego posmaku!). Zamknięte odstaw ponownie na trzy miesiące. Nalewkę z rabarbaru i imbiru spożywa się w małych ilościach. Wystarczy kieliszek po przemarznięciu w chłodny dzień lub po obfitym posiłku, aby usprawnić pracę układu trawiennego. 

Zobacz także:

Ten składnik jest zbędny. Oto jak zrobić idealne ciasto na pierogi »

Domowa lemoniada z kiszonych cytryn. Przepis na orzeźwiający napój »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
1
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 61

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25