Ciasta na Boże Narodzenie

Niepozorny rabarbar może poważnie zaszkodzić niektórym osobom. Kto powinien bezwzględnie wyeliminować go ze swojej diety i jakie mogą być konsekwencje nieprzestrzegania tego zakazu?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

O tej porze roku na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze pędy rabarbaru. Warto jednak pamiętać, że istnieje spora grupa osób, które powinny zrezygnować ze spożywania takich przysmaków. Kto nie może jeść rabarbaru i dlaczego to niepozorne warzywo może nam poważnie zaszkodzić?

Sprawdź także: Czy cukrzyk może jeść truskawki?

Dlaczego rabarbar może szkodzić?

Warto wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego - podobnie jak szczaw, szpinak lub buraki. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia, żelaza i manganu, a w konsekwencji nieprzyswajanie ich przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe.

Zawarta w rabarbarze rapontycyna ma działanie podobne do estrogenów, co sprawia, że jego nadmierne spożywanie może w niektórych przypadkach powodować zaburzenia hormonalne. 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Kto nie może jeść rabarbaru?

Na niepozorny rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm, gdyż może on pogłębić ich dolegliwości oraz sprawić, że leczenie będzie nieefektywne. Podobne zalecenia kieruje się w stronę osób zmagających się z osteoporozą oraz niedokrwistością. W trosce o zdrowie nawet zdrowe osoby nie powinny spożywać rabarbaru codziennie.

Warto również pamiętać, że rabarbar powinien zostać wyeliminowany (a przynajmniej ograniczony do minimum) w diecie kobiety w ciąży oraz karmiących. Zawarte w nim szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka. 

Zobacz także:

Owoce o niskiej zawartości cukru »

Produkty, które wspomagają pracę serca »

Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1578

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6