Kto i dlaczego nie może jeść rabarbaru?

Niepozorny rabarbar może poważnie zaszkodzić niektórym osobom. Kto powinien bezwzględnie wyeliminować go ze swojej diety i jakie mogą być konsekwencje nieprzestrzegania tego zakazu?

Fot. 123RF/Picsel

O tej porze roku na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze pędy rabarbatu. Warto jednak pamiętać, że istnieje spora grupa osób, które powinny zrezygnować ze spożywania takich przysmaków. Kto nie może jeść rabarbaru i dlaczego to niepozorne warzywo może nam poważnie zaszkodzić?

Dlaczego rabarbar może szkodzić?

Warto wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego - podobnie jak szczaw, szpinak lub buraki. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia, żelaza i manganu, a w konsekwencji nieprzyswajanie ich przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe.

Zawarta w rabarbarze rapontycyna ma działanie podobne do estrogenów, co sprawia, że jego nadmierne spożywanie może w niektórych przypadkach powodować zaburzenia hormonalne. 

Kto nie może jeść rabarbaru?

Na niepozorny rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm, gdyż może on pogłębić ich dolegliwości oraz sprawić, że leczenie będzie nieefektywne. Podobne zalecenia kieruje się w stronę osób zmagających się z osteoporozą oraz niedokrwistością W trosce o zdrowie, nawet zdrowe osoby nie powinny spożywać rabarbaru codziennie.

Warto również pamiętać, że rabarbar powinien zostać wyeliminowany (a przynajmniej ograniczony do minimum) w diecie kobiety w ciąży oraz karmiących. Zawarte w nim szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka. 

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Moja fantazja

Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...

Odsłon: 216

30 min
7
Desery Ciasto arbuz

Przepis na ciasto szpinakowe z kremem i galaretką.

Odsłon: 118

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu

Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...

Odsłon: 27

15 min
2
15 min
5
Zupy Botwinka z białą fasolą

Trochę inna wersja botwinki , tym razem z białą fasolą , która może nam zastą...

Odsłon: 112

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje 454. odcinek programu Ewa Gotuje

W ostatnim odcinku sezonu programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieliła się z widzami przepisem na zielony barszcz ukraiński, kremowe risotto z kurc...

0
Ewa gotuje Sezonowa kuchnia u Ewy Wachowicz

W sobotnim odcinku sezonu Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na fantastyczny barszcz pełen różnej zieleniny. Dodatkowo pokazała, jak...

0
Wideo Szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami

Białe szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami to wspaniała przekąska, którą zajadać możesz tak naprawdę tylko wiosną. Wtedy kupisz niemrożone, a...

0
Wideo Koktajl z natką pietruszki. Prawdziwa skarbnica witamin

Natka pietruszki to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Pasuje jako dodatek praktycznie do wszystkiego, a jej właściwości są naprawdę cenne. To j...

0