Kto i dlaczego nie może jeść rabarbaru?

Niepozorny rabarbar może poważnie zaszkodzić niektórym osobom. Kto powinien bezwzględnie wyeliminować go ze swojej diety i jakie mogą być konsekwencje nieprzestrzegania tego zakazu?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

O tej porze roku na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze pędy rabarbaru. Warto jednak pamiętać, że istnieje spora grupa osób, które powinny zrezygnować ze spożywania takich przysmaków. Kto nie może jeść rabarbaru i dlaczego to niepozorne warzywo może nam poważnie zaszkodzić?

Sprawdź także: Czy cukrzyk może jeść truskawki?

Dlaczego rabarbar może szkodzić?

Warto wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego - podobnie jak szczaw, szpinak lub buraki. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia, żelaza i manganu, a w konsekwencji nieprzyswajanie ich przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe.

Zawarta w rabarbarze rapontycyna ma działanie podobne do estrogenów, co sprawia, że jego nadmierne spożywanie może w niektórych przypadkach powodować zaburzenia hormonalne. 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Kto nie może jeść rabarbaru?

Na niepozorny rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm, gdyż może on pogłębić ich dolegliwości oraz sprawić, że leczenie będzie nieefektywne. Podobne zalecenia kieruje się w stronę osób zmagających się z osteoporozą oraz niedokrwistością. W trosce o zdrowie nawet zdrowe osoby nie powinny spożywać rabarbaru codziennie.

Warto również pamiętać, że rabarbar powinien zostać wyeliminowany (a przynajmniej ograniczony do minimum) w diecie kobiety w ciąży oraz karmiących. Zawarte w nim szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka. 

Zobacz także:

Owoce o niskiej zawartości cukru »

Produkty, które wspomagają pracę serca »

Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 14401

15 min
11
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 572

>60 min
7
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najpyszniejsze ciasta ze świeżymi morelami i brzoskwiniami. Koleżanki będą brać przepisy

Świeże owoce zawsze dodają wypiekom wyjątkowego smaku i aromatu, a połączenie moreli i brzoskwiń to prawdziwy hit w letnich ciastach. Jeśli szukasz...

1
Informacje Pomysły na morele. Zrób dżem, powidła, konfiturę i kiszone morele

Sezon morelowy to czas, kiedy ogród cieszy nas bogactwem słodkich owoców, które proszą się o kreatywne wykorzystanie. Od tradycyjnych dżemów i powi...

3
Informacje Pieczonki, duszonki, a może prażonki? Oto genialne potrawy z żeliwnego kociołka

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfe...

1
Informacje 6 pomysłów na obiad z ogniska. Tak pysznego smaku się nie zapomina

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbask...

3