Kto i dlaczego nie może jeść rabarbaru?

Niepozorny rabarbar może poważnie zaszkodzić niektórym osobom. Kto powinien bezwzględnie wyeliminować go ze swojej diety i jakie mogą być konsekwencje nieprzestrzegania tego zakazu?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

O tej porze roku na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze pędy rabarbaru. Warto jednak pamiętać, że istnieje spora grupa osób, które powinny zrezygnować ze spożywania takich przysmaków. Kto nie może jeść rabarbaru i dlaczego to niepozorne warzywo może nam poważnie zaszkodzić?

Sprawdź także: Czy cukrzyk może jeść truskawki?

Dlaczego rabarbar może szkodzić?

Warto wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego - podobnie jak szczaw, szpinak lub buraki. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia, żelaza i manganu, a w konsekwencji nieprzyswajanie ich przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe.

Zawarta w rabarbarze rapontycyna ma działanie podobne do estrogenów, co sprawia, że jego nadmierne spożywanie może w niektórych przypadkach powodować zaburzenia hormonalne. 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Kto nie może jeść rabarbaru?

Na niepozorny rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm, gdyż może on pogłębić ich dolegliwości oraz sprawić, że leczenie będzie nieefektywne. Podobne zalecenia kieruje się w stronę osób zmagających się z osteoporozą oraz niedokrwistością. W trosce o zdrowie nawet zdrowe osoby nie powinny spożywać rabarbaru codziennie.

Warto również pamiętać, że rabarbar powinien zostać wyeliminowany (a przynajmniej ograniczony do minimum) w diecie kobiety w ciąży oraz karmiących. Zawarte w nim szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka. 

Zobacz także:

Owoce o niskiej zawartości cukru »

Produkty, które wspomagają pracę serca »

Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schabowe po lubelsku

Schabowe po lubelsku to chrupiące kotlety ze skórką z grubo mielonej bułki ta...

Odsłon: 10373

30 min
13
30 min
3
Ciasta Ciasto czekoladowe z polewą

Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...

Odsłon: 138

15 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

1
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

16
Informacje Zrobisz z niej takie kotlety, że wszyscy będą prosić o przepis

Czy istnieje bardziej jesienne warzywo od dyni? Nie wydaje nam się. To jeden z symboli jesiennych, warzywo, które uwielbiamy wtedy jeść, ale także...

12