Kto i dlaczego nie może jeść rabarbaru?

Niepozorny rabarbar może poważnie zaszkodzić niektórym osobom. Kto powinien bezwzględnie wyeliminować go ze swojej diety i jakie mogą być konsekwencje nieprzestrzegania tego zakazu?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

O tej porze roku na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze pędy rabarbaru. Warto jednak pamiętać, że istnieje spora grupa osób, które powinny zrezygnować ze spożywania takich przysmaków. Kto nie może jeść rabarbaru i dlaczego to niepozorne warzywo może nam poważnie zaszkodzić?

Sprawdź także: Czy cukrzyk może jeść truskawki?

Dlaczego rabarbar może szkodzić?

Warto wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego - podobnie jak szczaw, szpinak lub buraki. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia, żelaza i manganu, a w konsekwencji nieprzyswajanie ich przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe.

Zawarta w rabarbarze rapontycyna ma działanie podobne do estrogenów, co sprawia, że jego nadmierne spożywanie może w niektórych przypadkach powodować zaburzenia hormonalne. 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Kto nie może jeść rabarbaru?

Na niepozorny rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm, gdyż może on pogłębić ich dolegliwości oraz sprawić, że leczenie będzie nieefektywne. Podobne zalecenia kieruje się w stronę osób zmagających się z osteoporozą oraz niedokrwistością. W trosce o zdrowie nawet zdrowe osoby nie powinny spożywać rabarbaru codziennie.

Warto również pamiętać, że rabarbar powinien zostać wyeliminowany (a przynajmniej ograniczony do minimum) w diecie kobiety w ciąży oraz karmiących. Zawarte w nim szczawiany utrudniają wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka. 

Zobacz także:

Owoce o niskiej zawartości cukru »

Produkty, które wspomagają pracę serca »

Jak skutecznie obniżyć poziom cholesterolu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 75

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 120

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25