Dania jednogarnkowe

Truskawki to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Wzmacniają odporność, pomagają w walce z infekcjami oraz pozytywnie wpływają na działanie jelit. Czy ich spożywanie jest bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę?

Fot. 123RF/Picsel

Cukrzyca to choroba przewlekła, polegająca na nieprawidłowym wydzielaniu insuliny odpowiedzialnej za regulowanie poziomu cukru we krwi. Nie da się z niej wyleczyć, można jednak zniwelować jej negatywne działanie poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Dieta diabetyków powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Ważny jest dobór produktów, a także ich ilość.

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Światowej Organizacji Zdrowia, osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie (z czego 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce). Ich suma w ciągu doby powinna osiągnąć minimum 400 g.

Decydując się na owoce, warto mieć na względzie, że zawierają one fruktozę, przyczyniającą się bezpośrednio do wzrostu stężenia cukru we krwi. W diecie diabetyków doskonale sprawdzą się grejpfruty, mandarynki, a także  słodkie truskawki (25 IG). Nie wolno ich jednak jeść bez umiaru.

Jedna szklanka truskawek podniesie poziom cukru o 40mg/dL. Jeśli mamy ochotę na więcej, możemy podać je np. z jogurtem naturalnym lub kefirem. Połączenie owoców z białkami i tłuszczem sprawi, że fruktoza będzie wchłaniała się wolniej, przez co dłużej będziemy rozkoszować się ich smakiem.

Zobacz także:

Ile kalorii mają truskawki? >>

Jak przechowywać truskawki? >>

Proste triki na usuwanie szypułek z truskawek >>

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? >>

5 zaskakujących przepisów na ciasto z truskawkami >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1