Cukrzyca to choroba przewlekła, polegająca na nieprawidłowym wydzielaniu insuliny odpowiedzialnej za regulowanie poziomu cukru we krwi. Nie da się z niej wyleczyć, można jednak zniwelować jej negatywne działanie poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Dieta diabetyków powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Ważny jest dobór produktów, a także ich ilość.
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Światowej Organizacji Zdrowia, osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie (z czego 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce). Ich suma w ciągu doby powinna osiągnąć minimum 400 g.
Decydując się na owoce, warto mieć na względzie, że zawierają one fruktozę, przyczyniającą się bezpośrednio do wzrostu stężenia cukru we krwi. W diecie diabetyków doskonale sprawdzą się grejpfruty, mandarynki, a także słodkie truskawki (25 IG). Nie wolno ich jednak jeść bez umiaru.
Jedna szklanka truskawek podniesie poziom cukru o 40mg/dL. Jeśli mamy ochotę na więcej, możemy podać je np. z jogurtem naturalnym lub kefirem. Połączenie owoców z białkami i tłuszczem sprawi, że fruktoza będzie wchłaniała się wolniej, przez co dłużej będziemy rozkoszować się ich smakiem.
Zobacz także:
Ile kalorii mają truskawki? >>
Jak przechowywać truskawki? >>
Proste triki na usuwanie szypułek z truskawek >>