Truskawki do ciast i na przetwory. Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Zjadamy ich kilogramy – oczywiście w sezonie, który rozpoczyna się pod koniec maja i trwa przez całe lato. To właśnie wtedy na ryneczkach i w sklepach dostępne są polskie truskawki. Czy jednak macie pewność, że te owoce pochodzą z naszych upraw?

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Coraz więcej osób zastanawia się, jak odróżnić truskawki polskie od zagranicznych. Nic w tym zresztą dziwnego. Nie chcemy przecież jeść produktów spożywczych, które zostały wzbogacone o środki chemiczne, mające na celu wydłużyć żywotność owoców. Skąd mieć pewność, że wybieramy akurat polskie truskawki? Jak rozróżnić owoce nadające się do przetworów, a jak te, które będą najlepsze do ciast? 

Sprawdź także: Ile kalorii mają truskawki?

Jak odróżnić truskawki polskie od zagranicznych? Tu liczy się czas 

Jeśli zastanawiacie się, jak odróżnić truskawki polskie od zagranicznych, najpierw musicie wiedzieć, kiedy można spodziewać się naszych krajowych owoców. Chociaż sezon na polskie truskawki zaczyna się na początku czerwca, już w kwietniu możemy zobaczyć pierwsze owoce. Istnieje bowiem coś takiego jak truskawki wiosenne. Te uprawiane są w szklarniach i tunelach – nie smakują tak samo doskonale, jak soczyste i słodkie truskawki letnie, które owocują w gruncie.

Jeśli pogoda będzie sprzyjać, truskawki możemy widzieć w sklepach nawet do października. Nie będzie to oznaczać wcale, że są już pryskane i sprowadzane z Grecji, Turcji, Węgier, Hiszpanii czy Holandii. Nie zmienia to jednak faktu, iż niektórzy nieuczciwi sprzedawcy oferują swoim klientom zagraniczne truskawki, twierdząc, iż są krajowe. Czy istnieją sposoby na to, by je rozróżnić? 

Zobacz: Jak zrobić domowe lody truskawkowo-bananowe?

Zastanawiasz się, jak odróżnić truskawki polskie od zagranicznych? Przyglądaj się owocom i czytaj ze zrozumieniem 

Chociaż niektórym z was może się to wydawać działaniem niewystarczającym, rzeczywiście samo czytanie ze zrozumieniem może okazać się odpowiednim sposobem na to, by rozróżnić truskawki polskie od tych zagranicznych. Dlaczego? Ponieważ w Polsce istnieje obowiązek informowania o kraju pochodzenia produktu – owa informacja musi znajdować się na opakowaniu.

Dlatego też na opakowaniach czy nawet łubiankach znaleźć możemy dane kontaktowe plantatorów, dzięki którym można dowiedzieć się, skąd pochodzą owoce. Jeśli kupujecie owoce na straganie czy w warzywniaku, koniecznie spytajcie sprzedawcę o kraj pochodzenia truskawek. Oczywiście najlepiej kupować warzywa i owoce u zaufanych sprzedawców, jednak taka sytuacja nie zawsze jest możliwa.

Jeśli nie wierzycie osobie pracującej na straganie na słowo, pozostaje wam jeszcze przyjrzeć się samym truskawkom. A nawet nie samym owocom, a szypułkom. Co ciekawe, owoce będą wyglądać podobnie, niezależnie od kraju pochodzenia. Jednak szypułka, ze względu na czas zerwania truskawek oraz transport, będzie wyglądać inaczej w przypadku truskawek krajowych i zagranicznych.

Owoce krajowe będą posiadać zielone szypułki. Wszystko ze względu na to, iż zbierane były rano, a zatem zielone elementy nie zdążyły zwiędnąć. Truskawki zagraniczne nie mają prawa posiadać zielonych szypułek – zrywane były bowiem kilka dni wcześniej, a następnie transportowane w chłodniach. Samo wychłodzenie powoduje przesuszenie szypułek, które jest wyraźnie widoczne. Nieatrakcyjna szypułka nie musi świadczyć o tym, że owoce pochodzą z zagranicy. Może to oznaczać po prostu, że same truskawki były zrywane dawno, a zatem są nieświeże. To także nie zachęca do ich zakupu, prawda?

Sprawdź także: Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Czy truskawka coś podpowie? 

Chociaż w internecie znaleźć można wiele porad, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych, nie zawsze rady te są zgodne z prawdą. Niektórzy twierdzą, że polskie truskawki są czerwone, a zagraniczne – bordowe. Krajowe owoce także mniej błyszczą i bardziej intensywnie pachną. Czy rzeczywiście tak jest? Niestety, to byłoby zbyt proste.

Wiele z tych cech, takich jak kształt, barwa, zapach czy nawet stopień błyszczenia, zależy nie od kraju pochodzenia, a od odmiany. A tych w Polsce mamy w tej chwili naprawdę dużo. Jeśli zatem macie wątpliwości co do kraju pochodzenia owoców, nie spoglądajcie na same truskawki, a na szypułki. To one będą w stanie powiedzieć wam, czy truskawki pochodzą z Polski, czy też nie.

Kolejnym mitem dotyczących truskawek jest ten mówiący o gorszej jakości owoców sprzedawanych w supermarketach. Sprawa nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Plantatorzy chętnie bowiem podpisują umowy z dużymi sieciami, które zapewniają im stały dochód. Jak zatem widać, sklepowe truskawki mogą zatem pochodzić z tego samego miejsca, co te dostępne na ryneczku czy w przydomowym warzywniaku. Jeśli zatem stroniliście od owoców z supermarketów tylko dlatego, iż baliście się, że prawdopodobnie znajdziecie tam zagraniczne truskawki, możecie przestać się obawiać. Obserwujcie owoce przed zakupem, przyjrzyjcie się ich szypułkom, a jeśli nie macie pewności, zapytajcie sprzedawcy.

Jakie odmiany truskawek na ciasta? 

Jakie odmiany truskawek na ciasta będą nadawać się najlepiej? Oto pytanie, które zadaje sobie niejeden domorosły cukiernik. Ze względu na to, iż na rynku znajduje się naprawdę wiele odmian truskawek, z łatwością możecie wybrać takie, które świetnie sprawdzą się w ciastach i deserach. Inne zaś warto wybrać do przetworów. Po które truskawki sięgnąć, gdy robimy ciasta?  

  • Camarosa – to odmiana średnio wczesna, która posiada duże owoce o stożkowatym kształcie. Camarosa jest mocno czerwona i połyskliwa, o soczystym i jędrnym miąższu. Pięknie prezentuje się na ciastach, zwłaszcza na tortach, gdyż jest bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne. 
  • Elsanta – jeśli chcecie przygotować tort truskawkowy, ale czekanie na odmianę Camarosa nie wchodzi w grę, Elsanta będzie idealnym rozwiązaniem dla was. To wczesna odmiana truskawek z bardzo dużymi, jędrnymi i silnie czerwonymi owocami. Elsanta pięknie połyskuje, jest lekko kwaskowata i bardzo aromatyczna. Będzie prezentować się idealnie.  
  • Kent – słodsza odmiana, w sam raz do deserów takich jak musy czy galaretki. To wczesna odmiana truskawek z owocami w kształcie serca. Kent daje dość duże, czerwone owoce. Ze względu na słodycz owoców tej odmiany, Kent sprawdzi się dobrze także w przetworach.

Sprawdź także: Najlepsze ciasta z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Jakie odmiany truskawek na przetwory? 

A skoro o przetworach mowa – jakie odmiany truskawek na przetwory będą najlepsze?  

  • Dukat – polska odmiana, średnio wczesna, która znana jest doskonale zarówno plantatorom, jak i konsumentom. To sprawdzone truskawki, świetnie nadające się do przetworów, ale też do mrożonek. 
  • Polka – chociaż nazwa mogłaby świadczyć, iż jest to odmiana polska, jest trochę inaczej. To holenderska odmiana, która charakteryzuje się dużymi, czerwonymi owocami i bardzo słodkim miąższem. Jest średnio późna. W Polsce to bardzo popularna odmiana właśnie do słodkich przetworów.
  • Senga Sengana – jeśli lubicie mniej słodkie przetwory, wybierzcie tę późną odmianę o średniej wielkości owocach i wydłużonym kształcie.

Wiecie już, jak wybierać truskawki? Mamy nadzieję, że tegoroczne desery i przetwory będą dzięki temu jeszcze smaczniejsze, niż zwykle.  

1. Ciasto z truskawkami

 Ciasto z truskawkami Zobacz przepis

Jak upiec lekkie ciasto z truskawkami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto z truskawkami

 Ciasto z truskawkami Zobacz przepis

Lekkie ciasto z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto z truskawkami

 Ciasto z truskawkami Zobacz przepis

Jak zrobić ciasto z truskawkami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z truskawkami

 Ciasto z truskawkami Zobacz przepis

Ciasto z musem truskawkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tarta z truskawkami

 Tarta z truskawkami Zobacz przepis

Czekoladowa tarta z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dżem i sok truskawkowy

 Dżem i sok truskawkowy Zobacz przepis

Jakie przetwory z truskawek zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dżem truskawkowy

 Dżem truskawkowy Zobacz przepis

Jak zrobić dżem truskawkowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Naturalny dżem truskawkowy

 Naturalny dżem truskawkowy Zobacz przepis

Przepis na domowy, naturalny dżem truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kompot z truskawek

 Kompot z truskawek Zobacz przepis

Jak zrobić kompot z truskawek? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Nalewka z truskawek

 Nalewka z truskawek Zobacz przepis

Jak zrobić nalewkę z truskawek? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

Jak stosować sodę oczyszczoną na ślimaki? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Calzone z nadzieniem mięsnym

CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.

Odsłon: 138

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Truskawkowy jogurciak z kokosową nutą

Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...

Odsłon: 126

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Fit jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie

Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...

Odsłon: 95

60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...

Odsłon: 115

>60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Pomarańczowo-czekoladowy deser

To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...

Odsłon: 33

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Ciastka z truskawkowym zefirem

Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...

Odsłon: 50

30 min
3

Polecane artykuły

Wideo Domowe lody śmietankowe

Tylko pięć podstawowych składników i odrobina cierpliwości wystarczą, aby zrobić pyszne domowe lody śmietankowe. Te z przepisu wychodzą naprawdę kr...

0
Informacje Kuchnia galicyjska, co warto o niej wiedzieć?

Czy znasz potrawy charakterystyczne dla kuchni galicyjskiej? Wiesz, jakie kraje miały wpływ na to, z jakich smaków się teraz składa? Wybierz się w...

0
Informacje Łosoś wędzony jako źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Łosoś wędzony to bardzo popularny dodatek do sałatek, past, czy makaronów. Wędzenie ryby przedłuża przydatność do spożycia, ale wiele osób wybiera...

0
Informacje Jak pozbyć się much z kuchni? Najlepsze domowe sposoby na muchy

Muchy w kuchni – problem, który może zirytować nawet najbardziej cierpliwą gospodynię. Wraz z nadejściem lata w naszych domach mogą pojawić się nie...

0