Sprawdzone przepisy na grilla

Truskawki kojarzą się z latem, słońcem i piknikiem. Kuszą swoim soczystym czerwonym kolorem, mają cudowny smak i zapach. Można je podać na zimno i ciepło, idealnie komponują się z deserami, ale warto dodać je również do dań wytrawnych, by nadać wyjątkowego smaku.

Fot. 123RF/Picsel

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki są bardzo smaczne, a do tego zdrowe.

Te owoce są bogatym źródłem witaminy C, wspomagają odporność organizmu. Wzmacniają kości, dlatego powinny być elementem diety dzieci.

Truskawki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie.

Mają mało kalorii, ale sycą na długo, dzięki czemu pomagają w procesie odchudzania. Truskawki wpływają również pozytywnie na kondycję skóry.

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu truskawek?

Przede wszystkim na kolor. Należy wybierać truskawki o intensywnym czerwonym kolorze. Truskawki powinny posiadać szypułki, podczas mycia truskawek zapobiegną one nasiąknięciu wodą i utracie smaku. Na owocach odgniecionych i poobijanych szybko rozwinie się pleśń. Truskawki należy zjeść szybko, najlepiej tego samego dnia, a nadwyżkę wykorzystać do urozmaicenia posiłków.

Co można przygotować z wykorzystaniem truskawek?

Lody truskawkowe
Do przygotowania sorbetu truskawkowego potrzebne są tylko trzy składniki: truskawki, cukier (można go zastąpić erytrytolem lub ksylitolem) i woda. Wystarczy zmiksować w blenderze wszystkie składniki, uzyskaną masę przełożyć do foremek na lody i zamrozić.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!


 

Koktajl z truskawkami
To szybka i prosta w przygotowaniu opcja na drugie śniadanie. Wystarczy za pomocą blendera truskawki z mlekiem lub jogurtem naturalnym i opcjonalnie cukrem (albo jego zamiennikiem) zmiksować, by uzyskać jednolitą konsystencję. Blender kielichowy, który idealnie sprawdzi się do przygotowania koktajli, można kupić w promocyjnych cenach w RTV EURO AGD.

Jogurt z truskawkami i chia
Do jogurtu naturalnego należy dodać nasiona chia i zostawić na kilka godzin w lodówce, a truskawki zmiksować. Jogurt i zmiksowane truskawki naprzemiennie ułożyć warstwami, by uzyskać pysznie wyglądający deser. Można go udekorować, dodając kilka pokrojonych truskawek i listków mięty.

Makaron z truskawkami
To idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Jego przygotowanie jest łatwe, szybkie. Do jego przygotowania potrzebny będzie tylko makaron, truskawki i jogurt naturalny (oraz opcjonalnie cukier lub inny słodzik, np. miód). Należy ugotować makaron, truskawki pokroić na kawałki lub zblendować i posypać cukrem, następnie wymieszać z jogurtem. Przygotowanym sosem truskawkowym polać makaron i gotowe.

Truskawki w czekoladzie
Do przygotowania potrzebne są tylko truskawki i czekolada. Wystarczy rozpuścić czekoladę, najlepiej w kąpieli wodnej, co pozwoli uniknąć jej przypalenia i zamoczyć w jej truskawki. Po zastygnięciu czekolady na truskawkach słodka przekąska jest gotowa.

 

1. Truskawki zapiekane z kokosem

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Truskawki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Fot. PaniMkuchniasmakowita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Sałatka z truskawkami

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kostka truskawkowa

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa – jej wersji jest tyle ile gospodyń. Przy różnych okazjach...

Odsłon: 76

60 min
3
Desery Keks

Jest szybki do przygotowania i można go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota....

Odsłon: 291

60 min
3
Desery Piknikowe tiramisu

Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...

Odsłon: 2558

30 min
6
Przekąski Śledzie w oleju

Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...

Odsłon: 227

30 min
1