Najlepsze przepisy na ogórki

Sposoby na wykorzystanie truskawek

Truskawki kojarzą się z latem, słońcem i piknikiem. Kuszą swoim soczystym czerwonym kolorem, mają cudowny smak i zapach. Można je podać na zimno i ciepło, idealnie komponują się z deserami, ale warto dodać je również do dań wytrawnych, by nadać wyjątkowego smaku.

Fot. 123RF/Picsel

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki są bardzo smaczne, a do tego zdrowe.

Te owoce są bogatym źródłem witaminy C, wspomagają odporność organizmu. Wzmacniają kości, dlatego powinny być elementem diety dzieci.

Truskawki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie.

Mają mało kalorii, ale sycą na długo, dzięki czemu pomagają w procesie odchudzania. Truskawki wpływają również pozytywnie na kondycję skóry.

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu truskawek?

Przede wszystkim na kolor. Należy wybierać truskawki o intensywnym czerwonym kolorze. Truskawki powinny posiadać szypułki, podczas mycia truskawek zapobiegną one nasiąknięciu wodą i utracie smaku. Na owocach odgniecionych i poobijanych szybko rozwinie się pleśń. Truskawki należy zjeść szybko, najlepiej tego samego dnia, a nadwyżkę wykorzystać do urozmaicenia posiłków.

Co można przygotować z wykorzystaniem truskawek?

Lody truskawkowe
Do przygotowania sorbetu truskawkowego potrzebne są tylko trzy składniki: truskawki, cukier (można go zastąpić erytrytolem lub ksylitolem) i woda. Wystarczy zmiksować w blenderze wszystkie składniki, uzyskaną masę przełożyć do foremek na lody i zamrozić.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!


 

Koktajl z truskawkami
To szybka i prosta w przygotowaniu opcja na drugie śniadanie. Wystarczy za pomocą blendera truskawki z mlekiem lub jogurtem naturalnym i opcjonalnie cukrem (albo jego zamiennikiem) zmiksować, by uzyskać jednolitą konsystencję. Blender kielichowy, który idealnie sprawdzi się do przygotowania koktajli, można kupić w promocyjnych cenach w RTV EURO AGD.

Jogurt z truskawkami i chia
Do jogurtu naturalnego należy dodać nasiona chia i zostawić na kilka godzin w lodówce, a truskawki zmiksować. Jogurt i zmiksowane truskawki naprzemiennie ułożyć warstwami, by uzyskać pysznie wyglądający deser. Można go udekorować, dodając kilka pokrojonych truskawek i listków mięty.

Makaron z truskawkami
To idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Jego przygotowanie jest łatwe, szybkie. Do jego przygotowania potrzebny będzie tylko makaron, truskawki i jogurt naturalny (oraz opcjonalnie cukier lub inny słodzik, np. miód). Należy ugotować makaron, truskawki pokroić na kawałki lub zblendować i posypać cukrem, następnie wymieszać z jogurtem. Przygotowanym sosem truskawkowym polać makaron i gotowe.

Truskawki w czekoladzie
Do przygotowania potrzebne są tylko truskawki i czekolada. Wystarczy rozpuścić czekoladę, najlepiej w kąpieli wodnej, co pozwoli uniknąć jej przypalenia i zamoczyć w jej truskawki. Po zastygnięciu czekolady na truskawkach słodka przekąska jest gotowa.

 

1. Truskawki zapiekane z kokosem

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Truskawki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Fot. PaniMkuchniasmakowita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Sałatka z truskawkami

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kostka truskawkowa

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Nalewka z cytryńca chińskiego

Cytryniec chiński to roślina, której właściwości od tysiącleci wykorzystywane...

Odsłon: 680

60 min
0
Sałatki Sałatka z arbuzem i kurczakiem

Całkiem zapomniałem o cudownym połączeniu arbuza i fety. Taki 'deser' w upaln...

Odsłon: 42

15 min
1
Pieczywo Chleb pszenny ekspresowy

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...

Odsłon: 70

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9