Fot. 123RF/Picsel
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki są bardzo smaczne, a do tego zdrowe.
Te owoce są bogatym źródłem witaminy C, wspomagają odporność organizmu. Wzmacniają kości, dlatego powinny być elementem diety dzieci.
Truskawki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie.
Mają mało kalorii, ale sycą na długo, dzięki czemu pomagają w procesie odchudzania. Truskawki wpływają również pozytywnie na kondycję skóry.
Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu truskawek?
Przede wszystkim na kolor. Należy wybierać truskawki o intensywnym czerwonym kolorze. Truskawki powinny posiadać szypułki, podczas mycia truskawek zapobiegną one nasiąknięciu wodą i utracie smaku. Na owocach odgniecionych i poobijanych szybko rozwinie się pleśń. Truskawki należy zjeść szybko, najlepiej tego samego dnia, a nadwyżkę wykorzystać do urozmaicenia posiłków.
Co można przygotować z wykorzystaniem truskawek?
Lody truskawkowe
Do przygotowania sorbetu truskawkowego potrzebne są tylko trzy składniki: truskawki, cukier (można go zastąpić erytrytolem lub ksylitolem) i woda. Wystarczy zmiksować w blenderze wszystkie składniki, uzyskaną masę przełożyć do foremek na lody i zamrozić.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!
Koktajl z truskawkami
To szybka i prosta w przygotowaniu opcja na drugie śniadanie. Wystarczy za pomocą blendera truskawki z mlekiem lub jogurtem naturalnym i opcjonalnie cukrem (albo jego zamiennikiem) zmiksować, by uzyskać jednolitą konsystencję. Blender kielichowy, który idealnie sprawdzi się do przygotowania koktajli, można kupić w promocyjnych cenach w RTV EURO AGD.
Jogurt z truskawkami i chia
Do jogurtu naturalnego należy dodać nasiona chia i zostawić na kilka godzin w lodówce, a truskawki zmiksować. Jogurt i zmiksowane truskawki naprzemiennie ułożyć warstwami, by uzyskać pysznie wyglądający deser. Można go udekorować, dodając kilka pokrojonych truskawek i listków mięty.
Makaron z truskawkami
To idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Jego przygotowanie jest łatwe, szybkie. Do jego przygotowania potrzebny będzie tylko makaron, truskawki i jogurt naturalny (oraz opcjonalnie cukier lub inny słodzik, np. miód). Należy ugotować makaron, truskawki pokroić na kawałki lub zblendować i posypać cukrem, następnie wymieszać z jogurtem. Przygotowanym sosem truskawkowym polać makaron i gotowe.
Truskawki w czekoladzie
Do przygotowania potrzebne są tylko truskawki i czekolada. Wystarczy rozpuścić czekoladę, najlepiej w kąpieli wodnej, co pozwoli uniknąć jej przypalenia i zamoczyć w jej truskawki. Po zastygnięciu czekolady na truskawkach słodka przekąska jest gotowa.
1. Truskawki zapiekane z kokosem
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Truskawki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone
Fot. PaniMkuchniasmakowita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie