Sposoby na wykorzystanie truskawek

Truskawki kojarzą się z latem, słońcem i piknikiem. Kuszą swoim soczystym czerwonym kolorem, mają cudowny smak i zapach. Można je podać na zimno i ciepło, idealnie komponują się z deserami, ale warto dodać je również do dań wytrawnych, by nadać wyjątkowego smaku.

Fot. 123RF/Picsel

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki są bardzo smaczne, a do tego zdrowe.

Te owoce są bogatym źródłem witaminy C, wspomagają odporność organizmu. Wzmacniają kości, dlatego powinny być elementem diety dzieci.

Truskawki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wspomagają trawienie.

Mają mało kalorii, ale sycą na długo, dzięki czemu pomagają w procesie odchudzania. Truskawki wpływają również pozytywnie na kondycję skóry.

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu truskawek?

Przede wszystkim na kolor. Należy wybierać truskawki o intensywnym czerwonym kolorze. Truskawki powinny posiadać szypułki, podczas mycia truskawek zapobiegną one nasiąknięciu wodą i utracie smaku. Na owocach odgniecionych i poobijanych szybko rozwinie się pleśń. Truskawki należy zjeść szybko, najlepiej tego samego dnia, a nadwyżkę wykorzystać do urozmaicenia posiłków.

Co można przygotować z wykorzystaniem truskawek?

Lody truskawkowe
Do przygotowania sorbetu truskawkowego potrzebne są tylko trzy składniki: truskawki, cukier (można go zastąpić erytrytolem lub ksylitolem) i woda. Wystarczy zmiksować w blenderze wszystkie składniki, uzyskaną masę przełożyć do foremek na lody i zamrozić.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!


 

Koktajl z truskawkami
To szybka i prosta w przygotowaniu opcja na drugie śniadanie. Wystarczy za pomocą blendera truskawki z mlekiem lub jogurtem naturalnym i opcjonalnie cukrem (albo jego zamiennikiem) zmiksować, by uzyskać jednolitą konsystencję. Blender kielichowy, który idealnie sprawdzi się do przygotowania koktajli, można kupić w promocyjnych cenach w RTV EURO AGD.

Jogurt z truskawkami i chia
Do jogurtu naturalnego należy dodać nasiona chia i zostawić na kilka godzin w lodówce, a truskawki zmiksować. Jogurt i zmiksowane truskawki naprzemiennie ułożyć warstwami, by uzyskać pysznie wyglądający deser. Można go udekorować, dodając kilka pokrojonych truskawek i listków mięty.

Makaron z truskawkami
To idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Jego przygotowanie jest łatwe, szybkie. Do jego przygotowania potrzebny będzie tylko makaron, truskawki i jogurt naturalny (oraz opcjonalnie cukier lub inny słodzik, np. miód). Należy ugotować makaron, truskawki pokroić na kawałki lub zblendować i posypać cukrem, następnie wymieszać z jogurtem. Przygotowanym sosem truskawkowym polać makaron i gotowe.

Truskawki w czekoladzie
Do przygotowania potrzebne są tylko truskawki i czekolada. Wystarczy rozpuścić czekoladę, najlepiej w kąpieli wodnej, co pozwoli uniknąć jej przypalenia i zamoczyć w jej truskawki. Po zastygnięciu czekolady na truskawkach słodka przekąska jest gotowa.

 

1. Truskawki zapiekane z kokosem

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

2. Truskawki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Fot. PaniMkuchniasmakowita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Sałatka z truskawkami

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kostka truskawkowa

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2