Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo z ziemniakami to bardzo proste i bardzo aromatyczne danie. Idealne, gdy masz wielką ochotę na ciepły posiłek a mało składników w kuchni. Do podania lecza najlepiej pasuje kiszony ogórek lub marynowane w occie warzywa. Choć serwowanie ziemniaczanej potrawy z kromką chleba może wydawać się dziwne, na pewno nie odmówisz sobie przyjemności maczania kawałków miękkiego pieczywa w smakowitym, bogatym sosie.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w większą kostkę. Obierz cebulę, drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Gdy cebula się zezłoci, dorzuć ziemniaki, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej ok. 400 ml wody, dorzuć listek laurowy, suszony majeranek, słodką paprykę, sól i czarny pieprz. Wymieszaj leczo, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywą i gotuj 20-25 minut na średnim ogniu.
Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę. Dorzuć ją do ziemniaków, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, wyjmij liść laurowy i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj łyżkę śmietany, w razie potrzeby ponownie dopraw solą oraz pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
Leczo z ziemniakami podawaj od razu po przygotowaniu, a przed zaserwowaniem posyp posiekaną natką pietruszki.