Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo z ziemniakami to bardzo proste i bardzo aromatyczne danie. Idealne, gdy masz wielką ochotę na ciepły posiłek a mało składników w kuchni. Do podania lecza najlepiej pasuje kiszony ogórek lub marynowane w occie warzywa. Choć serwowanie ziemniaczanej potrawy z kromką chleba może wydawać się dziwne, na pewno nie odmówisz sobie przyjemności maczania kawałków miękkiego pieczywa w smakowitym, bogatym sosie.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 784
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1621
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6138
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8942
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 784
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1621
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6138
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8942
Składniki
Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w większą kostkę. Obierz cebulę, drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Gdy cebula się zezłoci, dorzuć ziemniaki, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej ok. 400 ml wody, dorzuć listek laurowy, suszony majeranek, słodką paprykę, sól i czarny pieprz. Wymieszaj leczo, doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywą i gotuj 20-25 minut na średnim ogniu.
Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę. Dorzuć ją do ziemniaków, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, wyjmij liść laurowy i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj łyżkę śmietany, w razie potrzeby ponownie dopraw solą oraz pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
Leczo z ziemniakami podawaj od razu po przygotowaniu, a przed zaserwowaniem posyp posiekaną natką pietruszki.