Do góry

Dodatki Przepis na:

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4605

Dodano:

Odsłon: 1268

Jeden z najlepszych smaków lata zamknięty w słoiczku ;)

Składniki

  • Truskawki 1 kg
  • Cukier 2 szklanki
  • Woda 5 łyżek
  • Konfiturex 1 opakowanie
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy do garnka. Dolewamy do nich wodę i wstawiamy garnek na średni ogień. Gotujemy do momentu, aż owoce rozpadną się (co jakiś czas mieszając). Wsypujemy do nich cukier, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy garnek z ognia, aby przestygło.

  2. Do garnka z owocami wsypujemy konfiturex, dokładnie całość mieszamy, wstawiamy ponownie na średni ogień i gotujemy ok. 2-3 minuty od momentu, gdy owoce zaczną wrzeć (co jakiś czas mieszając). Gorący dżem rozkładamy do słoiczków, mocno je zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń