Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczystości domowe. Dawniej bez tej sałatki nie wyobrażano sobie świąt. Dzisiaj w każdym domu, w którym pielęgnuje się tradycyjną kuchnię sałatka jarzynowa zwana za granicą sałatką polską musi być na świątecznym stole i w każdym domu przyrządza się ją trochę inaczej. Oto nasza sałatka jarzynowa!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10727
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6176
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13067
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4818
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10727
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6176
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13067
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4818
Składniki
Ogórki konserwowe, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew i seler oraz ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.
Nasze rady:
Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Cebuli nie dajemy, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni dłużej w lodówce. Ogórki konserwowe możemy zastąpić kiszonymi, nam jednak bardziej smakuje sałatka z ogórkami z octu i dzięki nim również dłużej zachowuje trwałość. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (lubimy w sałatce składnik chrupiący). Warzywa (marchew, ziemniaki, seler) możemy gotować razem w łupinach lub wykorzystać warzywa z rosołu. Jeśli gotujemy warzywa razem, najpierw wyjmujemy z gotowania ziemniaki, które dochodzą najszybciej. Potem marchew, na końcu seler. Najlepiej sprawdzać, czy są gotowe patyczkiem do szaszłyków.
Sałatka jarzynowa gotowa!