Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny smak lata którym można delektować się cały rok. Należy wybrać dojrzałe truskawki
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8698
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 78
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8698
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 78
Składniki
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek. Truskawki kroje na 4 części. Tak przygotowane truskawki umieszczamy w słoju i zasypujemy cukrem. Słój przykrywamy gazą lub ściereczką. Taki słój przetrzymujemy do dwóch dni codziennie kilka razy potrząsając. Dzięki temu truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści.
Po dwóch dobach do słoja wlewamy wódkę. Słój zamykamy zakrętką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Od czasu do czasu można potrząsnąć słojem. Po dwóch miesiącach do słoja dajemy sok wyciśnięty z cytryny
Po dwóch miesiącach do słoja dajemy sok wyciśnięty z cytryny. Po dwóch dniach filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek. Gotową nalewkę należy umieścić do ciemnego pomieszczenia na kilka miesięcy.