Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z czeremchy jest jedną z prostszych w wykonaniu, a także szybszych. W przeciwieństwie do innych ziołowych czy owocowych alkoholi nie wymaga miesięcy leżakowania. Wystarczy 7-10 dni, by nalewka była już gotowa do degustacji. W tej wersji przepisu jest ona bardzo mocna, bo przygotowywana na czystym spirytusie, a nie na wódce. Duża zawartość cukru łagodzi nieco cierpki smak owoców. Alkohol jest mocno wyrazisty w smaku. Sprawdza się szczególnie przy przeziębieniach i grypie, spożywany po łyżeczce.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2256
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2256
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Składniki
Owoce przebierz, umyj i umieść w dużym, zakręcanym słoju. Czeremchę zasyp cukrem, a następnie zalej alkoholem. Słój zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 7-10 dni.
Po tym czasie nalewkę z czerechy przelej przez gazę i rozlej do butelek.
Pozostałe owoce można zasypać dodatkowym cukrem i przygotować syrop z czeremchy, który można później przelać do pierwotnego alkoholu, by zwiększyć słodkość nalewki.