Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z czeremchy to tradycyjny, domowy trunek o głębokim, intensywnie owocowym aromacie i lekko korzennym posmaku. Czeremcha, choć niepozorna, skrywa w sobie wyjątkowe walory smakowe - po zalaniu alkoholem uwalnia bogaty, lekko cierpki smak, który idealnie nadaje się do powolnego delektowania się przy chłodniejszych wieczorach. To doskonały wybór dla osób ceniących naturalne przetwory i domowe alkohole bez sztucznych dodatków.
Nalewkę z czeremchy warto przygotować w sezonie, gdy owoce są w pełni dojrzałe i nabierają intensywnego, niemal czarnego koloru. Im świeższe i słodsze owoce, tym głębszy i bardziej złożony będzie aromat gotowego trunku. Co ważne – mimo że przepis jest wyjątkowo prosty i nie wymaga wielu składników, efekt potrafi zaskoczyć głębią smaku.
Ten domowy alkohol świetnie sprawdzi się jako prezent lub domowy zapas na długie, zimowe miesiące. Już niewielka ilość wystarczy, by rozgrzać i poprawić nastrój. Sprawdź też nasze inne przepisy na przetwory.
Przede wszystkim bardzo ważne jest dokładne przebrane i umycie owoców. Owoc czeremchy bywa często odwiedzany przez owady i ptaki, dlatego warto dokładnie obejrzeć każdy owoc i usunąć te niedojrzałe, spleśniałe lub uszkodzone. Po umyciu warto owoce lekko osuszyć - unikniesz w ten sposób rozwodnienia nalewki.
Jeśli zależy Ci na mocnym, intensywnym naparze, najlepiej użyć spirytusu 95%, który można później ewentualnie rozcieńczyć, robiąc nieco słabszą nalewkę z czeremchy. Przepis, który podajemy, zawiera cukier. Ten nie tylko odpowiada za słodycz, ale też wspomaga proces maceracji, czyli wyciągania aromatu z owoców. Jeśli twoja nalewka z czeremchy ma mieć bardziej zbalansowany smak, to możesz zastąpić część białego cukru miodem, który nada trunkowi szlachetniejszy charakter.
Podczas maceracji (czyli leżakowania czeremchy w alkoholu) warto raz dziennie potrząsnąć słojem - dzięki temu owoce lepiej się przemacerują, a smak będzie pełniejszy. Nasz przepis na owoce jasno określa miejsce przechowywania - trzymaj słój z dala od światła słonecznego - najlepsze będzie ciemne, chłodne miejsce, np. spiżarnia.
Po odcedzeniu owoców nie musisz ich wyrzucać - zasypane ponownie cukrem puszczą pyszny sok z czeremchy, który możesz wykorzystać jako bazę do dosłodzenia gotowej nalewki lub nawet jako syrop do herbaty.
Ostatnia wskazówka: daj nalewce trochę czasu. Choć teoretycznie można ją pić już po dwóch tygodniach, najlepszy smak uzyskuje po kilku miesiącach leżakowania w butelce. Warto więc przygotować większą ilość i pozwolić jej dojrzeć – cierpliwość naprawdę się opłaci.
Odpowiednio przygotowana nalewka może wspomóc organizm na różnych płaszczyznach. Owoce czeremchy zawierają sporo garbników, flawonoidów i antyoksydantów, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające trawienie. Dlatego też nalewkę tradycyjnie stosowano przy bólach brzucha, niestrawności i problemach żołądkowych.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy czeremcha może również pomagać w neutralizowaniu wolnych rodników. To z kolei przekłada się na opóźnienie procesów starzenia oraz wspieranie odporności organizmu - dlatego właśnie często stosuje się nalewkę z czeremchy. Właściwości tego napoju sprawiają, że w medycynie ludowej wykorzystywano ją także w przypadku przeziębień i stanów zapalnych gardła - głównie dzięki właściwościom ściągającym i łagodzącym.
Nalewka z czeremchy na wódce to opcja łagodniejsza i delikatniejsza. Wódka o mocy 40% pozwala uzyskać mniej intensywny trunek, który szybciej dojrzewa i nie wymaga długiego leżakowania. W tej wersji czeremchę można zasypać cukrem (np. 400–500 g na 1 kg owoców), odstawić na 2–3 dni, aż owoce puszczą sok, a następnie zalać je litrem dobrej jakości wódki. Ten wariant świetnie sprawdzi się jako deserowy likier.
Nalewka z czeremchy na bimbrze to z kolei propozycja dla miłośników mocniejszych i bardziej wyrazistych trunków. Jeśli dysponujesz dobrej jakości domowym bimbrem, warto sięgnąć po ten przepis - choć należy pamiętać, że smak będzie intensywniejszy, z mocno wyczuwalnym alkoholem.
Dodatki do nalewki z czeremchy także mogą wzbogacić jej profil smakowy. Do słoja z owocami warto dorzucić:
Eksperymentowanie z alkoholem i dodatkami pozwala uzyskać nalewkę idealnie dopasowaną do własnych preferencji - czy to deserową, korzenną, wytrawną, czy ziołową.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2313
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2313
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 366
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 226
Składniki
Owoce przebierz, umyj i umieść w dużym, zakręcanym słoju. Czeremchę zasyp cukrem, a następnie zalej alkoholem. Słój zakręć i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 7-10 dni.
Po tym czasie nalewkę z czerechy przelej przez gazę i rozlej do butelek.
Pozostałe owoce można zasypać dodatkowym cukrem i przygotować syrop z czeremchy, który można później przelać do pierwotnego alkoholu, by zwiększyć słodkość nalewki.