Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwy to wspaniały pomysł na świąteczny trunek. Sprawdzi się też jako wkładka do rozgrzewającej herbaty w zimne wieczory. Jest idealnie skomponowana i równoważy smaki słodki i wytrawny. Jeśli lubisz orientalne aromaty, z powodzeniem możesz dodać odrobiny imbiru, anyżu czy goździków. Smaku tej nalewki długo nie zapomnisz, dlatego najlepiej zrób jej więcej, na zapas.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20856
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20856
Składniki
Pigwy umyj i osusz ręcznikami. Pokrój je w średniej wielkości kostkę, wykrawając nasiona.
Przełóż owoce do 2-litrowego, czystego słoika. Zasyp owoce cukrem.
Następnie wlej wódkę. Powinno zostać dość sporo miejsca na górze, by umożliwić swobodne zbieranie się gazów. Zakręć słoik i dobrze nim wstrząśnij. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
Przez pierwszy tydzień wstrząsaj słoikiem codziennie, by dobrze rozprowadzić cukier. Dodatkowo lekko uchylaj wieczko, by wypuścić nadmiar gromadzonego gazu. Możesz też użyć butli z zakrętką odpowietrzającą.
Nalewkę z pigwy zostaw do momentu aż owoce zaczną osiadać na dno.
Przelej płyn przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy. Alkohol przelej go wysterylizowanych wcześniej buteleczek i dobrze zakręć. Pigwy wyrzuć lub użyj do deserów czy ciast. Pamiętaj, że są bardzo mocne w smaku i możliwe, że trzeba będzie nieco odparować alkohol.