Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwy to wspaniały pomysł na świąteczny trunek. Sprawdzi się też jako wkładka do rozgrzewającej herbaty w zimne wieczory. Jest idealnie skomponowana i równoważy smaki słodki i wytrawny. Jeśli lubisz orientalne aromaty, z powodzeniem możesz dodać odrobiny imbiru, anyżu czy goździków. Smaku tej nalewki długo nie zapomnisz, dlatego najlepiej zrób jej więcej, na zapas.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93537
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2639
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3489
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1591
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2249
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93537
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2639
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3489
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1591
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2249
Składniki
Pigwy umyj i osusz ręcznikami. Pokrój je w średniej wielkości kostkę, wykrawając nasiona.
Przełóż owoce do 2-litrowego, czystego słoika. Zasyp owoce cukrem.
Następnie wlej wódkę. Powinno zostać dość sporo miejsca na górze, by umożliwić swobodne zbieranie się gazów. Zakręć słoik i dobrze nim wstrząśnij. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
Przez pierwszy tydzień wstrząsaj słoikiem codziennie, by dobrze rozprowadzić cukier. Dodatkowo lekko uchylaj wieczko, by wypuścić nadmiar gromadzonego gazu. Możesz też użyć butli z zakrętką odpowietrzającą.
Nalewkę z pigwy zostaw do momentu aż owoce zaczną osiadać na dno.
Przelej płyn przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy. Alkohol przelej go wysterylizowanych wcześniej buteleczek i dobrze zakręć. Pigwy wyrzuć lub użyj do deserów czy ciast. Pamiętaj, że są bardzo mocne w smaku i możliwe, że trzeba będzie nieco odparować alkohol.