Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwy to wspaniały pomysł na świąteczny trunek. Sprawdzi się też jako wkładka do rozgrzewającej herbaty w zimne wieczory. Jest idealnie skomponowana i równoważy smaki słodki i wytrawny. Jeśli lubisz orientalne aromaty, z powodzeniem możesz dodać odrobiny imbiru, anyżu czy goździków. Smaku tej nalewki długo nie zapomnisz, dlatego najlepiej zrób jej więcej, na zapas.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3027
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 143
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1177
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3027
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 143
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1177
Składniki
Pigwy umyj i osusz ręcznikami. Pokrój je w średniej wielkości kostkę, wykrawając nasiona.
Przełóż owoce do 2-litrowego, czystego słoika. Zasyp owoce cukrem.
Następnie wlej wódkę. Powinno zostać dość sporo miejsca na górze, by umożliwić swobodne zbieranie się gazów. Zakręć słoik i dobrze nim wstrząśnij. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
Przez pierwszy tydzień wstrząsaj słoikiem codziennie, by dobrze rozprowadzić cukier. Dodatkowo lekko uchylaj wieczko, by wypuścić nadmiar gromadzonego gazu. Możesz też użyć butli z zakrętką odpowietrzającą.
Nalewkę z pigwy zostaw do momentu aż owoce zaczną osiadać na dno.
Przelej płyn przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy. Alkohol przelej go wysterylizowanych wcześniej buteleczek i dobrze zakręć. Pigwy wyrzuć lub użyj do deserów czy ciast. Pamiętaj, że są bardzo mocne w smaku i możliwe, że trzeba będzie nieco odparować alkohol.