Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z pigwy to wspaniały pomysł na świąteczny trunek. Sprawdzi się też jako wkładka do rozgrzewającej herbaty w zimne wieczory. Jest idealnie skomponowana i równoważy smaki słodki i wytrawny. Jeśli lubisz orientalne aromaty, z powodzeniem możesz dodać odrobiny imbiru, anyżu czy goździków. Smaku tej nalewki długo nie zapomnisz, dlatego najlepiej zrób jej więcej, na zapas.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 116
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 116
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Składniki
Pigwy umyj i osusz ręcznikami. Pokrój je w średniej wielkości kostkę, wykrawając nasiona.
Przełóż owoce do 2-litrowego, czystego słoika. Zasyp owoce cukrem.
Następnie wlej wódkę. Powinno zostać dość sporo miejsca na górze, by umożliwić swobodne zbieranie się gazów. Zakręć słoik i dobrze nim wstrząśnij. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
Przez pierwszy tydzień wstrząsaj słoikiem codziennie, by dobrze rozprowadzić cukier. Dodatkowo lekko uchylaj wieczko, by wypuścić nadmiar gromadzonego gazu. Możesz też użyć butli z zakrętką odpowietrzającą.
Nalewkę z pigwy zostaw do momentu aż owoce zaczną osiadać na dno.
Przelej płyn przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy. Alkohol przelej go wysterylizowanych wcześniej buteleczek i dobrze zakręć. Pigwy wyrzuć lub użyj do deserów czy ciast. Pamiętaj, że są bardzo mocne w smaku i możliwe, że trzeba będzie nieco odparować alkohol.