Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca lemoniada truskawkowa to idealny napój na wiosenno-letnie dni. Świetnie smakuje z dodatkiem soku malinowego oraz cytryny. Udekorujesz ją listkami mięty, ale jeśli lubisz bardziej wytrawny smak – rozmarynem. Zobacz nasz przepis!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1060
Polecam.
Odsłon: 1014
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 863
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1060
Polecam.
Odsłon: 1014
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 863
Składniki
Do tego przepisu możesz użyć świeżych truskawek albo mrożonych. Jeśli używasz tych pierwszych, przygotuj je do dalszej obróbki. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręczników papierowych. Za pomocą ostrego nożyka zdejmij szypułki. Podziel na 2-3 części.
Umieść truskawki w wysokim naczyniu. Dodaj sok z jednej cytryny, świeżo wyciśnij go nad owocami. Wrzuć cukier brązowy lub cukier puder. Zmiksuj owoce na gładką masę. Odłóż je.
Do dzbanka wlej litr wody. Jeśli lubisz lekko gazowane napoje, możesz dostosować bazę do swoich upodobań. Dodaj syrop malinowy i wymieszaj, aby woda zmieniła kolor na lekko różowy. Dodaj zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszaj.
Jeśli napój jest zbyt słodki, dodaj sok z cytryny. Jeśli za kwaśny - cukier. Wszystko zależy od smaku truskawek. Wrzuć do lemoniady rozerwane w ręku listki mięty lub gałązkę rozmarynu, która doda aromatycznego posmaku. Napój rozlewaj do mniejszych szklanek wypełnionych kruszonym lodem.