Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka ze śliwek to świetna propozycja umożliwiająca wykorzystanie nadmiarowej ilości owoców. Taka własnej roboty nalewka wspaniale sprawdzi się zimą – przyjemnie rozgrzewa i wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Napój jest przyjemnie słodki, niezbyt mocny, ale wyraźnie śliwkowy i owocowy. Z powodzeniem można przechowywać nalewkę przez kilka miesięcy z ciemnym miejscu. Śliwki pozostałe po przygotowaniu nalewki można z powodzeniem użyć do produkcji sosu owocowego czy wyjątkowych deserów.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 211
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1089
Polecam.
Odsłon: 1075
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 211
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1089
Polecam.
Odsłon: 1075
Składniki
Śliwki umyj i ułóż na desce do krojenia. Ponakłuwaj owoce bardzo głęboko za pomocą widelca lub szpikulca.
Przełóż owoce do dużego, wysterylizowanego słoika i zasyp je cukrem. Zalej wszystko wódką. Zakręć słoik i dobrze wstrząśnij.
Przez kolejne 2-3 dni wstrząsaj słoikiem do rozpuszczenia cukru. Następnie wstaw słoik do ciemnego miejsca na 3 miesiące.
Przecedź mieszaninę przez gazę lub muślin. Sprawdź poziom słodyczy i w razie potrzeby dodaj cukru. Przelej nalewkę ze śliwek do butelek. Zakręć je i przechowuj w ciemnym miejscu przez kolejny miesiąc lub dłużej.