Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości lecznicze. Wzmacnia odporność, przyspiesza powrót do zdrowia przy infekcjach, a także działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Ten alkohol jest bardzo wyrazisty, kwaskowaty w smaku, ale dzięki dodatkowi kardamonu i imbiru zyskuje nowej, lekko egzotycznej nuty i pikanterii. W tym przepisie nie trzeba nalewki gotować ani specjalnie obrabiać. Wystarczy wszystkie składniki zalać czystym alkoholem i czekać. I choć niestety czekać trzeba długo, to z pewnością warto!
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 32
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 20
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 113
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2005
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 9979
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 32
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 20
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 113
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2005
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 9979
Składniki
Aronię dokładnie opłucz i usuń wszelkie zanieczyszczenia. Osusz je ręcznikiem papierowym i przełóż do dużego, szklanego naczynia z zakrętką.
Do słoika dodaj pokrojony w plasterki imbir, kardamon i wanilię.
Całość zalej spirytusem i wódką, a następnie wymieszaj. Pozostaw zakręcony słoik w ciepłym, ciemnym miejscu na ok. miesiąc.
Codziennie wstrząsaj nalewką z aronii, by wszystkie osiadłe na dnie składniki ponownie wymieszały się z płynem.
Po miesiącu odcedź alkohol przez gazę i rozlej do butelek. Nalewka powinna dojrzewać nawet przez 6 miesięcy. Po tym czasie jest gotowa do spożycia i ma najbardziej esencjonalny smak.