Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Napoje
  • Nalewka z mirabelek
  • Napoje
  • Przepis na

Nalewka z mirabelek

30.07.2025 Odsłon: 20859
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Zastanawiasz się co zrobić z mirabelek? Te drobne, często niedoceniane owoce o złocistej skórce i lekko kwaskowatym smaku idealnie nadają się do przetworów - zwłaszcza trunków, które potrafią w wyjątkowy sposób wydobyć ich aromat. Nalewka z mirabelek na wódce to jeden z tych domowych trunków, które łączą w sobie smak lata i odrobinę korzennej głębi. Dodatek przypraw, takich jak goździki i cynamon, nadaje miksturze charakteru, a proces długiego dojrzewania pozwala stworzyć trunek o złożonym, pełnym smaku.

Warto też wspomnieć, że nalewka z mirabelek nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie się prezentuje - ma ciepły, złoto-bursztynowy kolor i intensywny zapach, który kojarzy się z domową spiżarnią. Podana w małych kieliszkach, może być świetnym dodatkiem do deseru, wyjątkowym akcentem podczas rodzinnych spotkań albo miłym prezentem dla kogoś bliskiego.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Nalewka z mirabelek - przepis na wyjątkowy trunek

Nasz przepis na napój nie jest skomplikowany, choć wymaga odrobiny cierpliwości - zwłaszcza w trakcie leżakowania, kiedy to alkohol nasiąka aromatem owoców i przypraw. To właśnie ten czas działa na korzyść smaku, głębi i klarowności napoju. W odróżnieniu od szybkich trunków nalewka z mirabelek zyskuje najwięcej wtedy, gdy damy jej dojrzewać co najmniej kilka miesięcy.

Przygotowując owoce, nie trzeba ich drylować - wystarczy ponacinać skórkę. Dzięki temu alkohol łatwiej wnika w miąższ i wydobywa z owoców smak oraz aromat. Nalewka z mirabelek z pestkami nadaje nalewce charakterystyczną migdałową nutę, ale jeśli wolisz delikatniejszy smak, możesz wyjąć część z nich.

Bardzo ważne jest też to, by używać wyparzonego słoja - naczynie musi być idealnie czyste, aby nie doszło do fermentacji ani zepsucia nalewki z mirabelek. Przepis podany przez nas zaleca połączenie wódki i spirytusu - takie zestawienie sprawia, że nalewka ma odpowiednią moc i jednocześnie zachowuje łagodność. Owoce z przyprawami zalewamy tym alkoholem i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na około 2 miesiące. W tym czasie dobrze jest co kilka dni potrząsnąć słojem, aby składniki się przemieszały, a proces maceracji przebiegał równomiernie.

Po tym czasie należy zlać alkohol, a owoce zasypać cukrem - to kolejny ważny etap. Warto użyć zwykłego białego cukru, który dobrze rozpuszcza się i tworzy klarowny syrop. Po kilku dniach, gdy cukier całkowicie się rozpuści, powstały syrop należy połączyć z wcześniej zlanym alkoholem. Takie oddzielenie maceracji od dosładzania sprawia, że trunek jest bardziej harmonijny – nie za słodki i nie za ostry.

Po przelaniu do butelek nalewka z mirabelek wymaga jeszcze minimum kilku miesięcy leżakowania - najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu. Cierpliwość zostanie wynagrodzona - gotowy trunek będzie miał głęboki, owocowy smak z nutą przypraw, bez alkoholowej ostrości.

Jak zmienić smak nalewki z mirabelek?

Smak nalewki z mirabelek można łatwo modyfikować, w zależności od użytego alkoholu oraz rodzaju owoców. Jeśli zależy ci na bardziej tradycyjnym charakterze trunku, możesz stworzyć nalewkę z mirabelek na bimbrze - zwłaszcza dobrze oczyszczonego i łagodnego w smaku. Taka wersja będzie mocniejsza, bardziej wyrazista i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom domowych, intensywnych nalewek. Bimber może sprawić, że taka wersja będzie nieco słodsza niż nalewka z mirabelek na spirytusie.

Ciekawą odmianą jest również nalewka z mirabelek czerwonych - są one nieco słodsze i bardziej aromatyczne niż żółte, a dodatkowo nadają gotowemu trunkowi piękny, głęboki kolor – od bursztynowego po lekko rubinowy. Taka wersja jest też zazwyczaj łagodniejsza w smaku, z delikatniejszą kwasowością, co czyni ją idealną do serwowania przy deserach lub jako elegancki trunek do degustacji. 

Co zrobić z mirabelkami z nalewki?

Na koniec warto dodać, że pozostałe owoce z nalewki nie muszą się zmarnować - można z nich przygotować aromatyczną konfiturę do naleśników, dodać do ciasta lub deserów, albo po prostu wykorzystać jako dodatek do lodów. Dzięki temu każda część przygotowanego słoja z nalewką z mirabelki zostanie wykorzystana, a cały proces przyniesie jeszcze więcej satysfakcji. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17926

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22706

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1794

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2314

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12028

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 263

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17926

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22706

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1794

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2314

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12028

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 263

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Napoje
Smaker
Nalewka z mirabelek
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 1,5 kg mirabelek,
  • kilka goździków,
  • kora cynamonu,
  • 0,7 l wódki,
  • 350 ml spirytusu,
  • 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
1

Umyj mirabelki i natnij do pestek (nie musisz drylować owoców). Włóż je do wyparzonego słoja o pojemności 2-3 l. W słoju umieść także przyprawy korzenne. Zalej mirabelki alkoholem i odstaw na około 2 miesiące w ciepłe, osłonecznione miejsce. Potrząsaj słojem co jakiś czas.

2

Po upływie 2 miesięcy, zlej alkohol ze słoja do butelki, a owoce zasyp cukrem. Odstaw z powrotem w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas wstrząśnij zawartością słoja.

3

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zlej powstały syrop i połącz go z alkoholem. Rozlej nalewkę do butelek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na minimum 4 miesiące (lepiej - na 6).

4

Zmacerowane w alkoholu mirabelki możesz wykorzystać do deserów, albo przygotować z nich oryginalną konfiturę.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki