Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanie, obiad lub kolację - czekoladowy naleśnik według Mateusza Gesslera umili każdą z tych chwil. Z dodatkiem puszystego kremu mascarpone i wyjątkowo pysznych truskawek to prawdziwe niebo w gębie. Przepis pochodzi z 16. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”. Źródło: TV4/ „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”, odcinek 16 Fot. Wojciech Olkusnik/East News | Fot. 123RF/Picsel/AI [zdjęcie ilustracyjne]
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9863
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9863
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na patelnie wylewamy tyle ciasta, aby uzyskać pożądaną grubość naleśnika (powinno być to około 1 małej chochelki). Naleśniki smażymy z obu stron na suchej patelni.
W czasie, gdy naleśniki będą stygnąć, przygotowujemy krem mascarpone: śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy (za pomocą rózgi) z serkiem mascarpone. Dodajemy likier, skórkę z pomarańczy i cukier. Całość delikatnie mieszamy.
Sos truskawkowy: Do blendera wrzucamy obrane z szypułek truskawki i miksujemy. Dodajemy trochę soku z pomarańczy. Musimy pamiętać, żeby dodać tyle soku, aby ten nie rozcieńczył nam za bardzo sosu.
Anielskie włosy: na suchej, rozgrzanej patelni wysypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i uzyska złoty kolor. Tak powstały karmel nabieramy na łyżkę i przechylamy ją nad drugą łyżką tworząc cieniutkie nitki. Anielskie włosy formujemy w kulkę i kładziemy na naleśnikach.