Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny kompot wigilijny przygotowuje się z suszonych owoców – jabłek, śliwek, gruszek, moreli… Mieszankę takich owoców z łatwością kupisz w okresie przedświątecznym. Warto jednak w porę ususzyć je samodzielnie albo kupić ekologiczny susz ze sprawdzonego źródła. Dostępne w sklepach owoce suszone często zawierają konserwanty (np. dwutlenek siarki, olej), co nie wpływa najlepiej na smak wigilijnego kompotu. Bywa też, że są wędzone – aromat dymu wędzarniczego w kompocie z suszu jest kwestią gustu, ale nie powinien znaleźć się w jego tradycyjnym wariancie.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2646
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 464
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 628
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1015
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 118
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2646
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 464
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 628
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1015
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 118
Składniki
Przesyp suszone owoce do durszlaka i przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż do dużego garnka (w czasie gotowania kompotu owoce znacznie zwiększą swoją objętość) i zalej 3 litrami zimniej wody. Dodaj całą laskę cynamonu (możesz ją pokruszyć), anyż i goździki. Odstaw pod przykryciem na co najmniej pół godziny.
Zagotuj owoce w wodzie, w której się moczyły. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Owoce powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Wyłącz palnik.
Dodaj do kompotu miód i sok z cytryny – do smaku. Wymieszaj do rozpuszczenia miodu i odstaw garnek pod przykryciem na 2-3 godziny.
Odcedź kompot i przelej do dzbanka. Dodaj trochę owoców. Resztę możesz zaserwować jako przekąskę.