Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koktajl truskawkowy z kefirem to napój, który zdecydowanie warto przygotować szczególnie w sezonie na truskawki. Jest niezwykle prosty, wymaga minimalnej liczby składników i sprzętu, a efekt jest maksymalnie orzeźwiający i sycący. Idealnie sprawdzi się na lekkie i pożywne śniadanie, szybki podwieczorek lub jako zdrowa przekąska między posiłkami, szczególnie w upalne dni, kiedy nie masz ochoty na ciężkie jedzenie. Jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi witamin i probiotyków. Koktajl jest bogaty w białko i wapń, co jest korzystne dla prawidłowej gęstości kości i uczucia sytości. Kefir dostarcza również probiotyków, wspierających florę jelitową, a z kolei truskawki są doskonałym źródłem witaminy C i antyoksydantów.
Blender ręczny lub kielichowy
Jeśli gdzieś w zamrażalniku schowane są mrożone truskawki, to idealna okazja, by je wyjąć i przerobić na pyszny koktajl. Użycie mrożonych owoców jest doskonałym pomysłem, szczególnie gdy świeże są niedostępne lub drogie. Działają jak naturalne kostki lodu, dzięki czemu koktajl jest natychmiast idealnie schłodzony i naturalnie gęstszy. Jeśli używasz truskawek z zamrażarki, możesz pominąć późniejsze dodawanie lodu, a i tak otrzymasz maksymalne orzeźwienie. Nie używaj jednak truskawek w słoiku ze względu na bardzo dużą zawartość cukru.
Koktajl truskawkowy jest doskonałą bazą do dalszych eksperymentów. Świetnie komponuje się z: bananami dodającymi słodyczy i kremowej konsystencji, malinami lub borówkami wzmacniającymi kolor i dodającymi kwaskowości. Bardzo ciekawym wyborem będzie również kiwi o lekko cytrusowej nucie. Samo użycie cukru jest jedynie opcjonalne - jeśli chcesz, możesz zupełnie go pominąć, przez co zapewne koktajl będzie bardziej kwaśny i cierpki, ale w dalszym ciągu pyszny. Alternatywnie sprawdzi się słodzik lub naturalny miód, ale zawsze kosztuj dania przed posłodzeniem - może nie będzie to wcale potrzebne?
Rzadki koktajl jest wynikiem użycia zbyt płynnego kefiru lub za małej ilości truskawek w stosunku do płynu. Aby go zagęścić, dodaj więcej owoców, a następnym razem użyj gęstszego kefiru naturalnego o wyższej zawartości tłuszczu. Alternatywnie możesz zamienić całość lub część na jogurt grecki, który charakteryzuje się większą stabilnością. Innym rozwiązaniem może być dołożenie łyżki płatków owsianych lub nasion chia i odstawienie koktajlu na 10 minut.
Kefir możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim, który jest zazwyczaj gęstszy. Ciekawie sprawdzi się też maślanka naturalna, choć cały napój będzie rzadszy, ale i bardziej orzeźwiający. Jeśli chcesz uzyskać smak podobny do kefiru, użyj jogurtu naturalnego i dodaj 1-2 łyżki soku z cytryny. Nie używaj jednak kefirów smakowych, które często zawierają duże ilości cukru, sztuczne barwniki i aromaty. Użycie tego naturalnego pozwala kontrolować spożywany cukier i zapewnia wyższą jakość prozdrowotnych probiotyków. Jeśli chcesz podkręcić smak, użyj kefiru i dodaj ekstraktu waniliowego.
W większości przypadków pestki truskawek są tak małe, że dobry blender powinien je rozdrobnić na niewyczuwalny pod językiem pył. Jeśli masz słabsze urządzenie lub chcesz mieć prawdziwie aksamitną konsystencję, blenduj koktajl dłużej, nawet przez 2-3 minuty, na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostatecznie możesz przetrzeć napój przez bardzo drobne sitko, choć stracisz w ten sposób część błonnika.
Koktajl najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Jeśli musisz go przechowywać i chcesz zużyć go później, trzymaj go w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku, w lodówce, maksymalnie do następnego dnia. Po pewnym czasie koktajl może się rozwarstwić, ale wystarczy nim wstrząsnąć, by ponownie wyglądał apetycznie. Pamiętaj tylko, że witamina C z truskawek będzie stopniowo tracić swoje właściwości poprzez utlenianie.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1130
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1730
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5767
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1130
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1730
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5767
Składniki
Obierz, dokładnie umyj truskawki i je osusz.
Do garnka wrzuć truskawki i zalej je kefirem. Jeśli owoce są kwaśne, dodaj cukier (ew. odrobinę miodu lub syropu). Jeśli słodkie - pomiń dosładzanie. Wszystkie składniki zblenduj. Jeśli masz blender kielichowy - możesz od razu do niego wrzucić truskawki i kefir.
Koktajl truskawkowy z kefirem najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Możesz go też schłodzić w lodówce i trzymać maksymalnie do następnego dnia.