Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto przygotować przynajmniej kilkanaście truskawek w słoikach, gdy jest sezon na te najlepsze, najtańsze i najbardziej aromatyczne owoce. Jest to jeden z najprostszych i najmniej pracochłonnych sposobów ich konserwowania, które można potem świetnie wykorzystać jako dodatek do deserów, lodów, gofrów, naleśników czy budyni. Świetnie sprawdzają się też jako słodki wkład do herbaty w chłodne dni, a sam sok jest doskonałym syropem do namaczania biszkoptów tortowych.
Truskawki nie puszczają soku, jeśli są zimne, niedojrzałe lub wysuszone. Upewnij się, że truskawki mają temperaturę pokojową i zostały świeżo zakupione. Najlepiej sprawdzają się nasze polskie odmiany - soczyste i słodkie. Po zasypaniu cukrem możliwe, że trzeba będzie odczekać dłuższy czas - nawet kilka godzin lub całą noc. Jeśli mimo to efekt jest zbyt słaby, przemieszaj truskawki z cukrem delikatnie, by rozprowadzić wszystko równomiernie.
Przetwory te z pewnością są dość sporą bombą kaloryczną, pełną węglowodanów. Trzeba mieć jednak świadomość, że cukier jest naturalnym konserwantem. Użycie jego mniejszej ilości zwiększa ryzyko zepsucia się przetworów. Można próbować ratować je dłuższą pasteryzacją i przechowywaniem w bardzo chłodnym i ciemnym miejscu, ale dla bezpieczeństwa nie warto zmniejszać ilości cukru i trzymać się wskazówek w przepisie.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - najlepiej, jeśli w ogóle nie będziesz jej dolewać, a owoce zalejesz wyłącznie wytworzonym sokiem, który jest esencjonalny i aromatyczny. Woda ma stanowić jedynie uzupełnienie, żeby truskawki znajdowały się w całości pod płynem i nie uległy zepsuciu. Dlatego najlepiej przed zasypaniem cukrem, truskawki osusz papierowymi ręcznikami, usuwając wilgoć, która ewentualnie rozrzedzi wytworzony syrop z truskawek.
Zmiana koloru, będąca utratą żywej czerwieni na rzecz brązowawego odcienia, jest wynikiem zbyt długiej lub zbyt intensywnej pasteryzacji. Barwniki w truskawkach są wrażliwe na ciepło, więc ściśle przestrzegaj czasu pasteryzacji - 20 minut od momentu zagotowania się wody - i gotuj słoiki delikatnie, na małym ogniu. Warto dodać do każdego słoika odrobinę soku z cytryny, który utrwali kolor.
Ten przepis jest niezwykle elastyczny i może zostać wykorzystany także przy innego rodzaju owocach lub mieszance owoców. Maliny, porzeczki lub wiśnie wzbogacą smak i kolor przetworów z truskawek. Postępuj z nimi dokładnie tak samo: wymieszaj z cukrem i odczekaj, aż puszczą sok. Owoce bardziej kwaśne mogą wymagać nieco większej ilości cukru dla zrównoważenia smaku. Nie bój się próbować wytworzonego syropu i doprawiać go do smaku zgodnie z własnymi potrzebami.
Brak wklęsłego wieczka oznacza, że wewnątrz dalej znajduje się powietrze, co grozi szybkim zepsuciem się przetworu przy przechowywaniu w temperaturze pokojowej. Najczęściej jest to spowodowane niedokładnym zakręceniem wieczek lub ich uszkodzeniem czy zabrudzeniem. Jeśli zakrętki są wypukłe, otwórz je i sprawdź przetwory, a następnie możesz spróbować powtórzyć pasteryzację ze świeżymi wieczkami. Alternatywnym rozwiązaniem jest schowanie takiego słoika do lodówki i zużycie w ciągu tygodnia od przyrządzenia. Wypłynięcie owoców na wierzch jest naturalnym zjawiskiem w przetworach owocowych z cukrem, gdzie gęstszy syrop osiada na dnie, a lżejsze owoce płyną do góry. Nie wpływa to na jakość i smak przetworów. Aby to zminimalizować, możesz delikatnie potrząsnąć słoikami kilka razy podczas studzenia.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22642
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14976
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4746
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44826
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 712
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22642
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14976
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4746
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44826
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 712
Składniki
Najpierw przygotuj truskawki do przygotowania przetworów. Umyj je, pozbądź się szypułek oraz osusz ręcznikiem papierowym. Umieść wszystkie owoce w jednej dużej misce lub kilku mniejszych. Zasyp je cukrem. Możesz też włożyć je bezpośrednio do słoików, w których będziesz pasteryzować i przechowywać zimą truskawki, np. do połowy. Pamiętaj o rozłożeniu równomiernie cukru.
Po zasypaniu owoców, odczekaj chwilę. Truskawki powinny puścić sok. W tym czasie zagotuj też wodę, jej ilość jest uzależniona od wielkości słoików oraz soku z owoców. Im więcej dolejesz, tym bardziej będzie rozcieńczony.
Truskawki przełóż do słoików, jeśli wcześniej były w dużej misce. Równomiernie je zalej powstałym sokiem.
Wrzątkiem zalej truskawki z cukrem. Jeśli truskawki puszczą dużą ilość soku, który dobrze zakryje ich powierzchnię, nie musisz dolewać wody.
Zakręć mocno słoiki, a następnie do garnka wyłożonego ściereczką wlej do połowy wodę. Doprowadź ją do wrzenia i wtedy przełóż truskawki w szklanych naczyniach. Gotuj przez około 20 minut.
Wyciągnij słoiki, ustaw do góry dnem na blacie kuchennym i przykryj ściereczką. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.