Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz cieszyć się z truskawek przez cały rok? Przygotuj słoik z owocami na zimę. Do tego przepisu wystarczy cukier oraz woda. Opcjonalnie możesz wzbogacić smak truskawek o maliny oraz inne owoce.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Najpierw przygotuj truskawki do przygotowania przetworów. Umyj je, pozbądź się szypułek oraz osusz ręcznikiem papierowym. Umieść wszystkie owoce w jednej dużej misce lub kilku mniejszych. Zasyp je cukrem. Możesz też włożyć je bezpośrednio do słoików, w których będziesz pasteryzować i przechowywać zimą truskawki, np. do połowy. Pamiętaj o rozłożeniu równomiernie cukru.
Po zasypaniu owoców, odczekaj chwilę. Truskawki powinny puścić sok. W tym czasie zagotuj też wodę, jej ilość jest uzależniona od wielkości słoików oraz soku z owoców. Im więcej dolejesz, tym bardziej będzie rozcieńczony.
Truskawki przełóż do słoików, jeśli wcześniej były w dużej misce. Równomiernie je zalej powstałym sokiem.
Wrzątkiem zalej truskawki z cukrem. Jeśli truskawki puszczą dużą ilość soku, który dobrze zakryje ich powierzchnię, nie musisz dolewać wody.
Zakręć mocno słoiki, a następnie do garnka wyłożonego ściereczką wlej do połowy wodę. Doprowadź ją do wrzenia i wtedy przełóż truskawki w szklanych naczyniach. Gotuj przez około 20 minut.
Wyciągnij słoiki, ustaw do góry dnem na blacie kuchennym i przykryj ściereczką. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.