Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz cieszyć się z truskawek przez cały rok? Przygotuj słoik z owocami na zimę. Do tego przepisu wystarczy cukier oraz woda. Opcjonalnie możesz wzbogacić smak truskawek o maliny oraz inne owoce.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1002
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 41
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1343
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 360
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6246
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1002
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 41
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1343
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 360
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6246
Składniki
Najpierw przygotuj truskawki do przygotowania przetworów. Umyj je, pozbądź się szypułek oraz osusz ręcznikiem papierowym. Umieść wszystkie owoce w jednej dużej misce lub kilku mniejszych. Zasyp je cukrem. Możesz też włożyć je bezpośrednio do słoików, w których będziesz pasteryzować i przechowywać zimą truskawki, np. do połowy. Pamiętaj o rozłożeniu równomiernie cukru.
Po zasypaniu owoców, odczekaj chwilę. Truskawki powinny puścić sok. W tym czasie zagotuj też wodę, jej ilość jest uzależniona od wielkości słoików oraz soku z owoców. Im więcej dolejesz, tym bardziej będzie rozcieńczony.
Truskawki przełóż do słoików, jeśli wcześniej były w dużej misce. Równomiernie je zalej powstałym sokiem.
Wrzątkiem zalej truskawki z cukrem. Jeśli truskawki puszczą dużą ilość soku, który dobrze zakryje ich powierzchnię, nie musisz dolewać wody.
Zakręć mocno słoiki, a następnie do garnka wyłożonego ściereczką wlej do połowy wodę. Doprowadź ją do wrzenia i wtedy przełóż truskawki w szklanych naczyniach. Gotuj przez około 20 minut.
Wyciągnij słoiki, ustaw do góry dnem na blacie kuchennym i przykryj ściereczką. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.