Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Cudownie smakuje schłodzona. Można wykorzystać ją do zrobienia drinków lub pysznych tortów i deserów. Jest gotowa do spożycia po tygodniu od momentu przelania jej do butelek. Zobaczcie, jak ją zrobić samodzielnie!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5350
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5350
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy, wycieramy do sucha i obieramy cieniutko ze skórki (do tego celu najlepiej wykorzystać obieraczkę). Do zrobienia nalewki będziemy potrzebowali jedynie żółtej skórki z cytryn bez białego miąższu.
Skórki z cytryn przekładamy do dużego słoika. Zalewamy je spirytusem, zakręcamy i odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce na okres dwóch tygodni.
Po upływie dwóch tygodni gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gotową mieszankę studzimy, następnie przelewamy do słoika ze skórkami i spirytusem. Słoik ponownie zakręcamy i odstawiamy na kolejny tydzień w zaciemnione miejsce. Od czasu to czasu potrząsamy słoikiem lub mieszamy jego zawartość.
Po tygodniu filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy ją do butelek. Odstawiamy na kilka dni. Limoncello najlepiej smakuje schłodzone. Skórki z cytryn możemy wykorzystać do przygotowania orzeźwiającej lemoniady lub konfitury cytrynowej z miodem.