Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybka wersja kompotu truskawkowego, który możesz od razu dodać do obiadu albo wypić w ramach pysznego letniego napoju. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 72
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 107
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 72
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 107
Składniki
Zacznij od umycia truskawek, odsączenia ich z wody, a także osuszenia ręcznikiem papierowym. Ostrym nożykiem pozbądź się szypułek. W razie potrzeby, wyczyść owoce jeden po drugim. Przygotuj zalewę. Do dużego garnka wlej około litra wody. Może to być zwykła z kranu. Dosyp cukier, a następnie przykryj naczynie. Włącz palnik na średnią moc i poczekaj do zagotowania. Możesz od czasu do czasu zamieszać, aby składniki dokładnie się połączyły i cukier dobrze rozpuścił.
Gdy woda się zagotuje, wrzuć truskawki. Nie muszą być pokrojone, mogą być w całości. Zrób to ostrożnie, aby się nie poparzyć. Kilka owoców możesz w tym celu umieścić na łyżkę cedzakowej i delikatnie wkładać ją do garnka z zalewą. Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz palnik do minimum. Kompot powinien lekko się grzać, ale nie gotować.
Poczekaj 5 minut. Dodaj sok z cytryny i wyłącz palnik. Gorący kompot truskawkowy możesz przelać bezpośrednio do szklanek i potraktować go jako dodatek do obiadu. Owoce będą naturalną ozdobą i jednocześnie dodawać smaku, dlatego nie usuwaj ich. Pozostaw kompot w dzbanku do ostudzenia, jeśli będziesz spożywać go na zimno. Wtedy przechowuj go w lodówce.