Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemal każdego roku około 11 listopada w naszym domu nastawiana jest nalewka na Boże Narodzenie. Taką „niepodległościową” nalewkę czasem nastawiam już na początku listopada, częściej jednak kilka dni po Święcie Niepodległości, gdy mam zgromadzone wszystkie składniki. A są to rozmaite bakalie, owoce suszone, nieco przypraw korzennych i cytrusy (mandarynki, pomarańcze i cytryna, najlepiej eko, bo używam ich ze skórką). Słodycz nalewce nadają suszone owoce oraz brązowy cukier Muscovado i dość ciemny miód. Czy wyobraźnia podpowiada Ci już, jak wspaniale smakuje gotowa nalewka na Boże Narodzenie? Czujesz aromat świąt? Tak? To czym prędzej nastawiaj trunek, bo to już najwyższy czas, aby był gotowy na Wigilię.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 440
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 167
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 440
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 167
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Składniki
Owoce cytrusowe wyszoruj szczoteczką pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie włóż do jakiegoś naczynia i sparz wrzątkiem. Po odcedzeniu pokrój cytrusy w plastry grubości pół centymetra, wraz ze skórką.
Przygotuj wszystkie wymienione suszone owoce, orzechy i przyprawy.
Zmieszaj w dzbanku pół litra spirytusu z około litrem wódki dobrej jakości.
W dużym, 5-litrowym słoju układaj warstwami pokrojone cytrusy, owoce suszone, przyprawy i orzechy. Poszczególne warstwy przesypuj cukrem i przelewaj lekko upłynnionym miodem. Na koniec zalej zmieszanym alkoholem i zakręć słoik szczelnie. Odstaw na dwa tygodnie w spokojne i ciemne, ale ciepłe miejsce.
Po zlaniu ze słoja pierwszego nalewu zalej składniki ponownie, tym razem samą wódką i znów postaw w ciepłym miejscu na dwa tygodnie.
Drugi nalew zlej po dwóch tygodniach i połącz z pierwszym nalewem, który został zlany dwa tygodnie wcześniej. Niech teraz nalewka na Boże Narodzenie stoi i przegryza się przez jakiś czas w szczelnie zamkniętym słoju. Dopiero na 2-3 dni przed Wigilią przefiltruj nalewkę, a następnie rozlej do ładnych butelek. Jest bardzo aromatyczna i ma moc, więc spożywaj w święta z ostrożnością i umiarem.
Pozostałe w słoju bakalie i cytrusy zalej chłodną przegotowaną lub filtrowaną wodą, następnie zostaw do przegryzienia aż do świąt. Na koniec wymieszaj z sobą wszystkie warstwy. Uzyskasz bardzo smakowity deser, czyli coś w rodzaju wzmocnionego kompotu z suszu, przeznaczony tylko dla dorosłych. Owoce wraz z zalewą nakładaj do małych szklaneczek lub miseczek i podawaj jako deser po świątecznym obiedzie. Ale uwaga, trzeba spożywać bardzo ostrożnie i niewielkie porcje, bo to jest mocne. Uważam, że wchodzi w głowę i w nogi nawet bardziej, niż nalewka! Ale na szczęście można ten deser bezpiecznie przechowywać, a karnawał jest długi i rządzi się specjalnymi prawami. Smacznego!