Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować można nie tylko liczne dania. Doskonałym pomysłem na jej wykorzystanie będzie kompot z dyni, zachwycający swoim smakiem również miłośników niekoniecznie zdrowych, kupnych napojów. Oprócz walorów smakowych, taki kompot niesie też za sobą korzyści dla organizmu, dostarczając mu cennych wartości odżywczych. Ten babciny przepis to prawdziwy skarb, który docenią miłośnicy dyń niezależnie od wieku.
Duży garnek, słoiki
Pyszne kurczaczki dla naszych pociech.
Odsłon: 3221
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1126
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 207
Pyszne kurczaczki dla naszych pociech.
Odsłon: 3221
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1126
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 207
Składniki
Dynię umyj, pozbawiając ją skórki i miąższu wraz z pestkami. Przeznaczone na kompot części warzywa pokrój w kostkę, umieść w większym garnku i zalej wodą tak, aby całkowicie przykryć dynię.
Do garnka wrzuć laskę cynamonu, goździki i wlej sok wyciśnięty z cytryn - ważne, aby był on pozbawiony pestek. Następnie postaw garnek w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, na 24 godziny.
Po upływie doby dodaj podaną w przepisie ilość cukru i podgrzewaj na niewielkim ogniu, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.
Kiedy kompot będzie jeszcze gorący, przelej go do słoików i pasteryzuj przez ok. 7-10 minut w temperaturze 85 stopni Celsjusza.