Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kompot z rabarbaru. Można podawać go na gorąco do obiadu lub na zimno jako orzeźwiający napój - w każdej wersji smakuje rewelacyjnie.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4311
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417113
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4311
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417113
Składniki
Rabarbar płuczemy pod zimną wodą. Odcinamy liście. Łodygi kroimy na kawałki o długości 2-3 cm.
Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy go do momentu kiedy lekko się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i całość dusimy przez około 3-4 minuty.
Do garnka wlewamy wodę, kompot gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy.
Gotowy kompot przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do dzbanka. Możemy dodać do środka kilka kawałków pokrojonego, surowego rabarbaru. Kompot z rabarbaru możemy serwować od razu po przygotowaniu (jeszcze ciepły) lub po ostygnięciu.