Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z dużymi kawałkami owoców i niskosłodzony.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13361
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4211
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 412
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 460
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13361
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4211
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43139
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 509
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 412
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 460
Składniki
Z przepisu wyjdzie 2 litry dżemu i 1 litr soku. Truskawki trzeba odszypułkować i trzykrotnie umyć. Dałam je do większego garnka, miałam 3 litry owoców, więc garnek musi mieć co najmniej 4 litry bo truskawki "wyjdą". Dałam odrobinę wody na dno i zaparowałam je pod przykrywką. Gdy się zagotują i puszczą sok, można ją zdjąć. Odlałam nadmiar soku- 1 litr i dosłodziłam go 1/4 szklanki cukru i rozlałam wrzący do słoiczków. Niektórzy nie pasteryzują ale wolałam to zrobić. Wystarczy 10 minut, jeśli rozlewaliśmy wrzątek. Truskawki dalej gotowałam, aż się jeszcze bardziej zagęściły a owoce mocno zmiękły ale się nie rozpadły. Co i raz trzeba mieszać. Gdy już były odpowiednio gęste dodałam szklankę cukru, wymieszałam i rozłożyłam do słoików. Dla pewności jeszcze je pasteryzowałam 10 minut. Są to wyroby niskocukrowe więc pasteryzacja wydaje mi się konieczna. * cukier dodany na początku lepiej zagęszcza, ale jest duże ryzyko przywarcia.
Smacznego :)