Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z dużymi kawałkami owoców i niskosłodzony.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 872
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1693
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4070
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 117
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 872
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1693
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4070
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 117
Składniki
Z przepisu wyjdzie 2 litry dżemu i 1 litr soku. Truskawki trzeba odszypułkować i trzykrotnie umyć. Dałam je do większego garnka, miałam 3 litry owoców, więc garnek musi mieć co najmniej 4 litry bo truskawki "wyjdą". Dałam odrobinę wody na dno i zaparowałam je pod przykrywką. Gdy się zagotują i puszczą sok, można ją zdjąć. Odlałam nadmiar soku- 1 litr i dosłodziłam go 1/4 szklanki cukru i rozlałam wrzący do słoiczków. Niektórzy nie pasteryzują ale wolałam to zrobić. Wystarczy 10 minut, jeśli rozlewaliśmy wrzątek. Truskawki dalej gotowałam, aż się jeszcze bardziej zagęściły a owoce mocno zmiękły ale się nie rozpadły. Co i raz trzeba mieszać. Gdy już były odpowiednio gęste dodałam szklankę cukru, wymieszałam i rozłożyłam do słoików. Dla pewności jeszcze je pasteryzowałam 10 minut. Są to wyroby niskocukrowe więc pasteryzacja wydaje mi się konieczna. * cukier dodany na początku lepiej zagęszcza, ale jest duże ryzyko przywarcia.
Smacznego :)