Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem i sok truskawkowy

Dżem i sok truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 17800

Dodano:

Odsłon: 5044

Z dużymi kawałkami owoców i niskosłodzony.

Składniki

  • Truskawki 3 l
  • Cukier 1,25 szkl ale może być jeszcze mniej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem i sok truskawkowy

Przygotowanie

  1. Z przepisu wyjdzie 2 litry dżemu i 1 litr soku.
    Truskawki trzeba odszypułkować i trzykrotnie umyć. Dałam je do większego garnka, miałam 3 litry owoców, więc garnek musi mieć co najmniej 4 litry bo truskawki "wyjdą".
    Dałam odrobinę wody na dno i zaparowałam je pod przykrywką. Gdy się zagotują i puszczą sok, można ją zdjąć. Odlałam nadmiar soku- 1 litr i dosłodziłam go 1/4 szklanki cukru i rozlałam wrzący do słoiczków. Niektórzy nie pasteryzują ale wolałam to zrobić. Wystarczy 10 minut, jeśli rozlewaliśmy wrzątek.
    Truskawki dalej gotowałam, aż się jeszcze bardziej zagęściły a owoce mocno zmiękły ale się nie rozpadły. Co i raz trzeba mieszać. Gdy już były odpowiednio gęste dodałam szklankę cukru, wymieszałam i rozłożyłam do słoików. Dla pewności jeszcze je pasteryzowałam 10 minut. Są to wyroby niskocukrowe więc pasteryzacja wydaje mi się konieczna.
    * cukier dodany na początku lepiej zagęszcza, ale jest duże ryzyko przywarcia.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń