Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówki to nieodzowny dodatek do dań obiadowych. Wspaniale podkreślają ich smak, a przy tym stanowią bombę witaminową, jaka powinna – zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia – towarzyszyć każdemu posiłkowi. Jeśli chcesz przygotować prostą, szybką surówkę, a znudziły już Ci się takie klasyki, jak colesław, sięgnij po mniej popularną kapustę czerwoną, która – ze względu na bogactwo antocyjanów (czyli związków o właściwościach antyoksydacyjnych) – jest nawet zdrowsza od swojej białej odpowiedniczki. Surówka z czerwoną kapustą doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, ale też z rybami czy pieczonymi ziemniakami.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 54
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 54
Składniki
Usuń z kapusty zewnętrzne liście (jeśli są uszkodzone) i opłucz ją pod bieżącą wodą. Poszatkuj dość drobno. Odcedź kukurydzę i połącz w misce z poszatkowaną kapustą. Obierz cebulę i pokrój na cienkie półplasterki. Dodaj do kapusty z kukurydzą. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu połącz oliwę, jogurt, miód i sok z cytryny. Wymieszaj na jednolity sos. Dobraw do smaku solą i pieprzem (najlepiej ziarnistym, świeżo zmielonym). Połącz surówkę z sosem i odstaw na kilka godzin do lodówki, by przegryzły się smaki.