Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dzisiaj na kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, po prostu wyśmienite. Jest to świetna propozycja na deser lub podwieczorek zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 675
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 26
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 675
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 26
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Składniki
Opłukane i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy porcjami cukier kryształ. Do ubitych białek dodajemy żółtka i wszystko dalej miksujemy. Następnie wlewamy śmietanę oraz olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką ale nie zbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C około 40-50 minut. Upieczone ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.