Bób to niezwykle cenny składnik diety. Jego spożywanie jest zalecane zwłaszcza osobom, które ograniczają spożycie mięsa. W 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka. Jest bogaty w witaminę A oraz witaminy z grupy B. Zawiera sporą dawkę błonnika, przez co szybko można się nim nasycić. Sięgać po niego powinny również przyszłe mamy w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jak ugotować go w prawidłowy sposób, aby zachował cenne wartości odżywcze, a przy tym nie stracił swojego niepowtarzalnego smaku?
Trzy metody gotowania bobu
Przed gotowaniem bób należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Czysty możemy wrzucić do wody, umieścić pod przykryciem nad unoszącą się parą wodną lub włożyć do mikrofali.
Gotowanie bobu w wodzie
Bób umieszczamy w garnku i zalewamy go sporą ilością wody. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut (starszy bób będzie wymagał dłuższego gotowania, sięgającego nawet do 40 minut). Ugotowany bób powinien być delikatnie twardy i mieć pomarszczoną skórkę.
Gotowanie bobu na parze
Duży garnek napełniamy do połowy wodą. Umieszczamy go na kuchence i gotujemy. Umyty bób przesypujemy do durszlaka. Następnie umieszczamy go nad parującą wodą. Całość przykrywamy. Po 15-20 minutach sprawdzamy, czy młode ziarna są odpowiednio miękkie. Tak ugotowany bób zachowa znacznie więcej cennych witamin i minerałów, nie tracąc przy tym cudownego smaku.
Gotowanie bobu w mikrofali
Co ciekawe, bób można ugotować także przy użyciu mikrofali. Wystarczy przesypać ziarna bobu do miski, zalać je wrzątkiem (zachowując proporcje 1:2) i doprawić solą oraz cukrem. Następnie przykryć miskę folią lub specjalną pokrywką z dziurkami i wstawić ją do mikrofali ustawionej na moc 600 W. Ziarna gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy miskę z kuchenki mikrofalowej i delikatnie odkrywamy. Należy uważać na buchającą parę wodną.
Ugotowany bób jest gotowy do jedzenia. Wystarczy polać go roztopionym masełkiem i doprawić ulubioną mieszanką przypraw. Smacznego!
Zobacz także: