Sprawdzone przepisy na grilla

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

123RF/Picsel

Bób to niezwykle cenny składnik diety. Jego spożywanie jest zalecane zwłaszcza osobom, które ograniczają spożycie mięsa. W 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka. Jest bogaty w witaminę A oraz witaminy z grupy B. Zawiera sporą dawkę błonnika, przez co szybko można się nim nasycić. Sięgać po niego powinny również przyszłe mamy w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jak ugotować go w prawidłowy sposób, aby zachował cenne wartości odżywcze, a przy tym nie stracił swojego niepowtarzalnego smaku?  

Trzy metody gotowania bobu

Przed gotowaniem bób należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Czysty możemy wrzucić do wody, umieścić pod przykryciem nad unoszącą się parą wodną lub włożyć do mikrofali. 

Gotowanie bobu w wodzie

Bób umieszczamy w garnku i zalewamy go sporą ilością wody. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut (starszy bób będzie wymagał dłuższego gotowania, sięgającego nawet do 40 minut). Ugotowany bób powinien być delikatnie twardy i mieć pomarszczoną skórkę.

Gotowanie bobu na parze

Duży garnek napełniamy do połowy wodą. Umieszczamy go na kuchence i gotujemy. Umyty bób przesypujemy do durszlaka. Następnie umieszczamy go nad parującą wodą. Całość przykrywamy. Po 15-20 minutach sprawdzamy, czy młode ziarna są odpowiednio miękkie. Tak ugotowany bób zachowa znacznie więcej cennych witamin i minerałów, nie tracąc przy tym cudownego smaku.

Gotowanie bobu w mikrofali

Co ciekawe, bób można ugotować także przy użyciu mikrofali. Wystarczy przesypać ziarna bobu do miski, zalać je wrzątkiem (zachowując proporcje 1:2) i doprawić solą oraz cukrem. Następnie przykryć miskę folią lub specjalną pokrywką z dziurkami i wstawić ją do mikrofali ustawionej na moc 600 W. Ziarna gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy miskę z kuchenki mikrofalowej i delikatnie odkrywamy. Należy uważać na buchającą parę wodną.

Ugotowany bób jest gotowy do jedzenia. Wystarczy polać go roztopionym masełkiem i doprawić ulubioną mieszanką przypraw. Smacznego!

Zobacz także:

Na co zwracać uwagę, kupując bób?

Bób na 12 sposobów - przepisy, które pokochasz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa – jej wersji jest tyle ile gospodyń. Przy różnych okazjach...

Odsłon: 72

60 min
3
Desery Keks

Jest szybki do przygotowania i można go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota....

Odsłon: 286

60 min
3
Desery Piknikowe tiramisu

Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...

Odsłon: 2550

30 min
6
Przekąski Śledzie w oleju

Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...

Odsłon: 223

30 min
1