Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

123RF/Picsel

Bób to niezwykle cenny składnik diety. Jego spożywanie jest zalecane zwłaszcza osobom, które ograniczają spożycie mięsa. W 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka. Jest bogaty w witaminę A oraz witaminy z grupy B. Zawiera sporą dawkę błonnika, przez co szybko można się nim nasycić. Sięgać po niego powinny również przyszłe mamy w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jak ugotować go w prawidłowy sposób, aby zachował cenne wartości odżywcze, a przy tym nie stracił swojego niepowtarzalnego smaku?  

Trzy metody gotowania bobu

Przed gotowaniem bób należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Czysty możemy wrzucić do wody, umieścić pod przykryciem nad unoszącą się parą wodną lub włożyć do mikrofali. 

Gotowanie bobu w wodzie

Bób umieszczamy w garnku i zalewamy go sporą ilością wody. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut (starszy bób będzie wymagał dłuższego gotowania, sięgającego nawet do 40 minut). Ugotowany bób powinien być delikatnie twardy i mieć pomarszczoną skórkę.

Gotowanie bobu na parze

Duży garnek napełniamy do połowy wodą. Umieszczamy go na kuchence i gotujemy. Umyty bób przesypujemy do durszlaka. Następnie umieszczamy go nad parującą wodą. Całość przykrywamy. Po 15-20 minutach sprawdzamy, czy młode ziarna są odpowiednio miękkie. Tak ugotowany bób zachowa znacznie więcej cennych witamin i minerałów, nie tracąc przy tym cudownego smaku.

Gotowanie bobu w mikrofali

Co ciekawe, bób można ugotować także przy użyciu mikrofali. Wystarczy przesypać ziarna bobu do miski, zalać je wrzątkiem (zachowując proporcje 1:2) i doprawić solą oraz cukrem. Następnie przykryć miskę folią lub specjalną pokrywką z dziurkami i wstawić ją do mikrofali ustawionej na moc 600 W. Ziarna gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy miskę z kuchenki mikrofalowej i delikatnie odkrywamy. Należy uważać na buchającą parę wodną.

Ugotowany bób jest gotowy do jedzenia. Wystarczy polać go roztopionym masełkiem i doprawić ulubioną mieszanką przypraw. Smacznego!

Zobacz także:

Na co zwracać uwagę, kupując bób?

Bób na 12 sposobów - przepisy, które pokochasz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odro...

Odsłon: 84

30 min
2
Zupy Barszcz biały z kiełbasą

Czym różni się wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkami od żurku z taki...

Odsłon: 6872

30 min
10
Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 3166

30 min
7
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 692298

60 min
1164
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 194

30 min
2
15 min
5