Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

123RF/Picsel

Bób to niezwykle cenny składnik diety. Jego spożywanie jest zalecane zwłaszcza osobom, które ograniczają spożycie mięsa. W 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka. Jest bogaty w witaminę A oraz witaminy z grupy B. Zawiera sporą dawkę błonnika, przez co szybko można się nim nasycić. Sięgać po niego powinny również przyszłe mamy w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jak ugotować go w prawidłowy sposób, aby zachował cenne wartości odżywcze, a przy tym nie stracił swojego niepowtarzalnego smaku?  

Trzy metody gotowania bobu

Przed gotowaniem bób należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Czysty możemy wrzucić do wody, umieścić pod przykryciem nad unoszącą się parą wodną lub włożyć do mikrofali. 

Gotowanie bobu w wodzie

Bób umieszczamy w garnku i zalewamy go sporą ilością wody. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut (starszy bób będzie wymagał dłuższego gotowania, sięgającego nawet do 40 minut). Ugotowany bób powinien być delikatnie twardy i mieć pomarszczoną skórkę.

Gotowanie bobu na parze

Duży garnek napełniamy do połowy wodą. Umieszczamy go na kuchence i gotujemy. Umyty bób przesypujemy do durszlaka. Następnie umieszczamy go nad parującą wodą. Całość przykrywamy. Po 15-20 minutach sprawdzamy, czy młode ziarna są odpowiednio miękkie. Tak ugotowany bób zachowa znacznie więcej cennych witamin i minerałów, nie tracąc przy tym cudownego smaku.

Gotowanie bobu w mikrofali

Co ciekawe, bób można ugotować także przy użyciu mikrofali. Wystarczy przesypać ziarna bobu do miski, zalać je wrzątkiem (zachowując proporcje 1:2) i doprawić solą oraz cukrem. Następnie przykryć miskę folią lub specjalną pokrywką z dziurkami i wstawić ją do mikrofali ustawionej na moc 600 W. Ziarna gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy miskę z kuchenki mikrofalowej i delikatnie odkrywamy. Należy uważać na buchającą parę wodną.

Ugotowany bób jest gotowy do jedzenia. Wystarczy polać go roztopionym masełkiem i doprawić ulubioną mieszanką przypraw. Smacznego!

Zobacz także:

Na co zwracać uwagę, kupując bób?

Bób na 12 sposobów - przepisy, które pokochasz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik śmietankowy z polewą czekoladową.

Sernik jest o smaku śmietankowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch...

Odsłon: 13887

30 min
30
30 min
41

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5