Bób na 12 sposobów - przepisy, które pokochasz

Na przełomie czerwca i lipca na nasze stoły wkracza bób. Sezon na ten przysmak trwa bardzo krótko, dlatego warto wiedzieć, jak go najlepiej wykorzystać. Oto sprawdzone przepisy z bobem w roli głównej, które z pewnością podbiją wasze serca.

Fot. 123RF/Picsel

Ile kosztuje bób? O tej porze roku pół Polski zadaje sobie to pytanie, skrzętnie porównując ceny na straganach i w sklepach spożywczych. Niestety, wiele wskazuje na to, że w tym roku przyjdzie nam zapłacić za niego więcej niż zwykle.

W poprzednich latach, w szczycie sezonu, kilogram bobu mogliśmy kupić za kilka, maksymalnie kilkanaście złotych. Niestety, z powodu suszy oraz problemów wywołanych przez epidemię koronawirusa, ceny bobu poszybowały w górę. Wiele osób przyznaje, iż tak wysokich stawek jeszcze nie widziało. Ceny mogą nieco spaść, ale nic nie wskazuje na to, abyśmy mogli kupić w cenach, do jakich przywykliśmy.

Czy bób jest zdrowy?

Ze względu na zawartość żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12, spożywanie bobu zaleca się anemikom, kobietom w ciąży, osobom mającym problemy z układem krążenia. Ponadto, warzywo to jest fantastycznym źródłem wapnia, magnezu, potasu i witaminy K. Wszystkie te składniki odżywcze sprawiają, że nasz organizm funkcjonuje sprawnie, a my czujemy się zdecydowanie lepiej.

W swojej diecie, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, bób mogą włączyć osoby odchudzające się. Jest to warzywo niskokaloryczne, które w swoim jadłospisie możemy uwzględnić, nawet w wypadku, gdy zmagamy się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Warto również wiedzieć, że bób ma działanie odkwaszające, dlatego do swojej diety powinny włączyć go osoby pijące dużo kawy lub palące papierosy.

Co ciekawe, badania udowodniły, że bób może wspomagać leczenie choroby Parkinsona. To właśnie na bazie tego warzywa wytwarza się leki na to schorzenie.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Jak kupić dobry bób?

Oczywiście, idealnym rozwiązaniem byłoby serwowanie bobu, który wyrósł na naszej działce, jednak nie każdy może pozwolić sobie na taki komfort. Czym więc warto kierować podczas zakupu bobu na straganach i w sklepach? W miarę możliwości powinniśmy starać się kupować bób w strąkach, gdyż tylko w ten sposób możemy być pewni, że kupowane przez nas warzywa są naprawdę świeże. Bób, który wcześniej został wyłuskany, jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, jednak warto brać pod uwagę, że mógł on spędzić w sklepie sporo czasu, a wszyscy doskonale wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze, jak świeży bób.

Jeśli nie uda nam się zakupić bobu w strąkach, istnieje jeszcze kilka sposobów na sprawdzenie świeżości warzywa. Przede wszystkim, powinniśmy kierować się wyglądem ziaren - powinny być intensywnie zielone, bez jakichkolwiek przebarwień, a tym bardziej śladów pleśni. Gdy zauważycie je na bobie, lepiej zrezygnujcie z zakupu.

Pamiętajcie również, że w przypadku bobu nie liczy się wielkość - najsmaczniejsze i najbardziej delikatne są niewielkie ziarenka. To właśnie one najlepiej sprawdzą się podczas przygotowywania pysznych potraw. Podczas zakupów powinniśmy również zwracać uwagę na sposób, w jaki był przechowywany bób. Wystawione na słońce, szczelnie zamknięte, plastikowe woreczki zachowują się jak szklarnia. Na ich ściankach zaczyna zbierać się woda, co w efekcie sprawia, że bób może się psuć.

Zobacz też: Całoroczna uprawa bobu? To prostsze niż myślisz

Jak powinno się gotować bób?

Zazwyczaj bób jadamy w formie najprostszej - gotując go w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru, zajadając wprost z miski, łuskając ze skórek. Aby w pełni docenić smak bobu, należy unikać rozgotowania jego ziarenek. Wystarczy około 15 minut, aby zmiękły i nie straciły koloru ani właściwości zdrowotnych.

Należy pamiętać, że bobu nie powinno się jeść na surowo, gdyż w ten sposób możemy nabawić się problemów żołądkowych. Jeśli chcesz uniknąć wzdęć, po spożyciu gotowanego bobu, koniecznie dodaj do garnka czomber, ziarna kopru lub majeranek.

Pamiętajcie, aby nie ograniczać się jedynie do ugotowania tego warzywa, bowiem z bobu możecie wyczarować naprawdę ciekawe potrawy. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma pomysłami na jego wykorzystanie. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Bób po mazowiecku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bób z boczkiem i jajkiem

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bób z boczkiem i pietruszką

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Bób po sycylijsku

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Młody bób z masłem i cebulką

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Sałatka z bobem i kiełbasą

Fot. Sprytnachochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Risotto z bobem i pomidorami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Sałatka ziemniaczana z bobem

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Pierogi z bobem i boczkiem

Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Tarta z bobem i pieczarkami

Fot. Rzelkazg na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Turecka sałatka z bobem i jogurtem

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Mini pizze z szynką, bobem i szparagami

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2