Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa, która może konkurować z klasycznymi piernikami.
Forma do pieczenia 20x30 cm
Cześć :-) Dzisiaj polecam pysznego fileta z piersi kurczaka w aksamitnym sosi...
Odsłon: 106
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na...
Odsłon: 47
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1093
Cześć :-) Dzisiaj polecam pysznego fileta z piersi kurczaka w aksamitnym sosi...
Odsłon: 106
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na...
Odsłon: 47
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1093
Składniki
Do osobnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Partiami dodaj do masy. Mieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 20x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty i przełóż powidłami.
Przygotuj krem. Umieść zmielone orzechy w rondelku i zalej mlekiem. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy mleko się zagotuje, zdejmij rondelek z palnika. Przestudź masę.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Partiami dodaj do niej przestudzone orzechy (cały czas miksując). Przełóż krem orzechowy na wierzchni blat ciasta i równomiernie rozprowadź. Wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj polewę. Wsyp cukier do rondelka i podgrzej na wolnym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodaj do niego wodę. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, cały czas mieszając – aż cukier zbrązowieje. Wówczas dodaj do niego masło. Wymieszaj. Gdy masło połączy się z cukrem, dodaj do polewy śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.
Przestudź polewę. Gdy zacznie tężeć, rozprowadź ją na warstwie kremu i ponownie wstaw ciasto do lodówki.
Przed podaniem udekoruj ciasto wedle uznania, np. żurawiną i gałązkami jodły.