Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa, która może konkurować z klasycznymi piernikami.
Forma do pieczenia 20x30 cm
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 927
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1968
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 454
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 927
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1968
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 454
Składniki
Do osobnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Partiami dodaj do masy. Mieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 20x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty i przełóż powidłami.
Przygotuj krem. Umieść zmielone orzechy w rondelku i zalej mlekiem. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy mleko się zagotuje, zdejmij rondelek z palnika. Przestudź masę.
Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Partiami dodaj do niej przestudzone orzechy (cały czas miksując). Przełóż krem orzechowy na wierzchni blat ciasta i równomiernie rozprowadź. Wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj polewę. Wsyp cukier do rondelka i podgrzej na wolnym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodaj do niego wodę. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, cały czas mieszając – aż cukier zbrązowieje. Wówczas dodaj do niego masło. Wymieszaj. Gdy masło połączy się z cukrem, dodaj do polewy śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.
Przestudź polewę. Gdy zacznie tężeć, rozprowadź ją na warstwie kremu i ponownie wstaw ciasto do lodówki.
Przed podaniem udekoruj ciasto wedle uznania, np. żurawiną i gałązkami jodły.