Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Jego zaletą jest też to, że jest bardzo sycący mimo, że zawiera niewielką zawartość tłuszczu. Świetnie komponuje się z masłem i cebulką.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4868
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5244
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4868
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5244
Składniki
Bób płuczę zimną wodą i wrzucam do rondla. Zalewam wodą , dodaję cukier i sól, a następnie gotuję. Gotuję go na półtwardo. Czas gotowania zależy od bobu, młody może być gotowy po kilkunastu minutach, starszy nawet po 40. Najlepiej sprawdzać go co jakiś czas. Gotowy bób odcedzam.
Jeśli nie lubisz skórki, obierasz ją gdy nasiona będą jeszcze ciepłe. jeśli skórka Ci odpowiada, od razu przechodzisz do punktu 3.
Cebulę obieram i szatkuję. Masło rozpuszczam w rondlu i dodaję cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucam bób, obsmażam kilka minut i gotowe.