Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze nie miałam szczęścia odwiedzić Sycylii, choć wciąż nie opuszcza mnie nadzieja na zwiedzenie wyspy i popróbowanie jej przysmaków. Bób przyrządzony w taki sposób jest ponoć jednym z nich, a że u nas początek lipca również mija pod znakiem bobu, postanowiłam spróbować tej przekąski.
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 28
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 492
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 1531
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 158
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 28
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 492
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 1531
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 158
Składniki
W garnku zagotuj wodę, do wrzącej wsyp opłukany bób. Nie dodawaj żadnych przypraw, nawet soli. Bób ma być ugotowany al dente, co na początku lipca zajmuje nie więcej niż 5-6 minut. Później, gdy ziarenka będą starsze, trzeba będzie gotować bób nieco dłużej – tak, żeby lekko zmiękł, ale się nie rozgotował.
Odcedź na sicie i natychmiast zanurz w jak najzimniejszej wodzie – dzięki temu nasiona pozostaną soczyście zielone.
Po ostudzeniu weź do ręki każde ziarno i natnij skórkę tak, by do wnętrza z łatwością dostała się marynata. Można nawet obrać bób ze skórek, ale zawierają one dość dużą ilość mikroelementów i witamin i dlatego warto je zjadać. Jeśli jednak obecność skórek Ci przeszkadza – pozbądź się ich bez chwili wahania. To ma być przede wszystkim smaczne danie!
Składniki marynaty – oliwę, wodę, sól i posiekane oregano (albo suszone, jeśli nie masz świeżego) umieść w misce i wymieszaj trzepaczką aż do rozpuszczenia się soli. Dodaj przekrojone ząbki czosnku oraz ponacinane ziarna bobu, wymieszaj. Miskę wstaw do lodówki na 24 godziny, żeby smaki się połączyły. W ciągu tych 24 godzin wymieszaj sałatkę kilka razy.
Przekąskę wyjmij z lodówki na dwie godziny przed podaniem, bo lepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej.
Bób po sycylijsku najlepiej smakuje podany z pomidorem.