Boże Narodzenie na słono

559. odcinek programu Ewy Wachowicz miał swoją emisję w mikołajki, nie mogło zabraknąć więc świątecznego akcentu. Gwiazda kulinariów zaprezentowała przepis na pierniczki z domową przyprawą.

Pierniczki Ewa Wachowicz robi tylko z domową przyprawą | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz przywitała się z widzami 559. odcinka swojego kulinarnego show w domu pod Babią Górą. Od razu zaprosiła wszystkich do kuchni, aby pokazać, jak przygotowuje pożywną zupę z kurczakiem, marchewką i groszkiem.

Ewa rozpoczęła od dodania do garnka łyżki masła klarowanego, gdy tłuszcz popłynął, wrzuciła tam drobno pokrojoną czerwoną cebulę. W tym momencie pokroiła dwa ząbki czosnku, również dodała do garnka. Piersi z kurczaka pokroiła w drobną kostkę. Mięso oprószyła pieprzem ziołowym, kurkumą i pieprzem czarnym. Wrzuciła do garnka. 

Następnie dodała pokrojone w kostkę trzy ziemniaki, garść mrożonej marchewki oraz szklankę groszku zielonego. Całość zalała wywarem jarzynowym, przykryła i gotowała do miękkości. Zupę zabieliła mlekiem i kwaśną śmietaną. Jeszcze dodatek soli, pieprzu i koperku — i gotowe.

Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką według Ewy Wachowicz

 Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym odcinka były gołąbki zawijane w kiszone liście kapusty. To oryginalne, ponieważ w Polsce robi się zwykle gołąbki robione na parzonych liściach.

Ewa rozpoczęła od przygotowania farszu — do garnka dodała masło klarowane, podsmażyła cebulę i pokrojone ząbki czosnku. Wsypała kaszę gryczaną, przez chwilę przesmażała. Całość podlała wywarem jarzynowym, dodała suszone grzyby, wlała także wodę z ich moczenia. Kaszę gotowała do miękkości. Doprawiła solą i pieprzem. 

Gotowy farsz Ewa wykładała na liście kapusty i zawijała je. Gołąbki przełożyła do naczynia żaroodpornego i wstawiła do piekarnika, gdzie przez godzinę piekły się polane wywarem w 180 stopniach Celsjusza. W tym czasie gospodyni kulinarnego show przygotowała sos grzybowy do podania dania głównego.

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty

 Gołąbki w liściach kiszonej kapusty Zobacz przepis

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż, Ewa Wachowicz postanowiła więc pokazać, jak zrobić najlepsze pierniczki. 

Rozpoczęła od przygotowania domowej przyprawy do piernika — mieszanki cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, anyżu, ziela angielskiego, kolendry, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wszystko zmieliła i przesypała do słoika. 

W rondelku Ewa roztopiła masło i miód oraz 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Do tego dorzuciła skórkę otartą z jednej pomarańczy. Do miski Ewa wsypała mąkę, dodała sodę oczyszczoną, dosypała także łyżeczkę kakao, wbiła cztery jajka, dodała szczyptę soli. Przelała z garnka aromatyczne masło z miodem, całość zmiksowała. Ciasto wyrobiła rękami, przykryła i wstawiła na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowała, następnie przy pomocy foremek wycięła ciasteczka. Pierniczki Ewa piekła w 180 stopniach przez 15 minut. Wystudzone polała gęstym lukrem i udekorowała posypką z cukru.

Pierniczki według Ewy Wachowicz

 Pierniczki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pierniczki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 559. odcinek

Autorka: Monika Zysk 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Przekąski Śledź w oleju wigilijny

Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...

Odsłon: 1783

30 min
6
>60 min
10
Ciasta Domek z piernika

Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...

Odsłon: 352

>60 min
11