Ewa Wachowicz przywitała się z widzami 559. odcinka swojego kulinarnego show w domu pod Babią Górą. Od razu zaprosila wszystkich do kuchni, aby pokazać, jak przygotowuje pożywną zupę z kurczakiem, marchewką i groszkiem.
Ewa rozpoczęła od dodania do garnka łyżki masła klarowanego, gdy tłuszcz popłynął wrzuciła tam drobno pokrojoną czerwoną cebulę. W tym momencie pokroiła dwa ząbki czosnku, również dodała do garnka. Piersi z kurczaka pokroiła w drobną kostkę. Mięso oprószyla pieprzem ziołowym, kurkumą i pieprzem czarnym. Wrzuciła do garnka.
Następnie dodała pokrojone w kostkę trzy ziemniaki, garść mrożonej marchewki oraz szklankę groszku zielonego. Całość zalała wywarem jarzynowym, przykryła i gotowała do miękkości. Zupę zabieliła mlekiem i kwaśną śmietaną. Jeszcze dodatek soli, pieprzu i koperku - i gotowe.
Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Daniem głównym odcinka były gołąbki zawijane w kiszone liście kapusty. To oryginalne, ponieważ w Polsce robi się zwykle gołąbki robione na parzonych liściach.
Ewa rozpoczęła od przygotowania farszu - do garnka dodała masło klarowane, podsmażyła cebulę i pokrojone ząbki czosnku. Wsypała kaszę gryczaną, przez chwilę przesmażała. Całość podlała wywarem jarzynowym, dodała suszone grzyby, wlała także wodę z ich moczenia. Kaszę gotowała do miękkości. Doprawiła solą i pieprzem.
Gotowy farsz Ewa wykładała na liście kapusty i zawijała je. Gołąbki przełożyła do naczynia żaroodpornego i wstawiła do piekarnika, gdzie przez godzinę piekły się polane wywarem w 180 stopniach Celsjusza. W tym czasie gospodyni kuliarnego show przygotowała sos grzybowy do podania dania głównego.
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty
Zobacz przepis
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Święta Bozego Narodzenia tuż, tuż, Ewa Wachowicz postanowiła więc pokazać, jak zrobić najlepsze pierniczki.
Rozpoczęła od przygotowania domowej przyprawy do piernika - mieszanki cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, anyżu, ziela angielskiego, kolendry, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wszystko zmieliła i przesypała do słoika.
W rondelku Ewa roztopiła masło i miód oraz 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Do tego dorzuciła skórkę otartą z jednej pomarańczy. Do miski Ewa wsypała mąkę, dodała sodę oczyszczoną, dosypała także łyżeczkę kakao, wbiła cztery jajka, dodała szczyptę soli. Przelała z garnka aromatyczne masło z miodem, całość zmiksowała. Ciasto wyrobiła rękami, przykryła i wstawiła na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkowała, następnie przy pomocy foremek wycięła ciasteczka. Pierniczki Ewa piekła w 180 stopniach przez 15 minut. Wystudzone polała gęstym lukrem i udekorwała posypką z cukru.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 559. odcinek
Autorka: Monika Zysk