Boże Narodzenie na słodko

559. odcinek programu Ewy Wachowicz miał swoją emisję w Mikołajki, nie mogło zabraknąć więc świątecznego akcentu. Gwiazda kulinariów zaprezentowała przepis na pierniczki z domową przyprawą.

Pierniczki Ewa Wachowicz robi tylko z domową przyprawą | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz przywitała się z widzami 559. odcinka swojego kulinarnego show w domu pod Babią Górą. Od razu zaprosila wszystkich do kuchni, aby pokazać, jak przygotowuje pożywną zupę z kurczakiem, marchewką i groszkiem.

Ewa rozpoczęła od dodania do garnka łyżki masła klarowanego, gdy tłuszcz popłynął wrzuciła tam drobno pokrojoną czerwoną cebulę. W tym momencie pokroiła dwa ząbki czosnku, również dodała do garnka. Piersi z kurczaka pokroiła w drobną kostkę. Mięso oprószyla pieprzem ziołowym, kurkumą i pieprzem czarnym. Wrzuciła do garnka. 

Następnie dodała pokrojone w kostkę trzy ziemniaki, garść mrożonej marchewki oraz szklankę groszku zielonego. Całość zalała wywarem jarzynowym, przykryła i gotowała do miękkości. Zupę zabieliła mlekiem i kwaśną śmietaną. Jeszcze dodatek soli, pieprzu i koperku - i gotowe.

Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką według Ewy Wachowicz

 Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa z kurczakiem, groszkiem i marchewką Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym odcinka były gołąbki zawijane w kiszone liście kapusty. To oryginalne, ponieważ w Polsce robi się zwykle gołąbki robione na parzonych liściach.

Ewa rozpoczęła od przygotowania farszu - do garnka dodała masło klarowane, podsmażyła cebulę i pokrojone ząbki czosnku. Wsypała kaszę gryczaną, przez chwilę przesmażała. Całość podlała wywarem jarzynowym, dodała suszone grzyby, wlała także wodę z ich moczenia. Kaszę gotowała do miękkości. Doprawiła solą i pieprzem. 

Gotowy farsz Ewa wykładała na liście kapusty i zawijała je. Gołąbki przełożyła do naczynia żaroodpornego i wstawiła do piekarnika, gdzie przez godzinę piekły się polane wywarem w 180 stopniach Celsjusza. W tym czasie gospodyni kuliarnego show przygotowała sos grzybowy do podania dania głównego.

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty

 Gołąbki w liściach kiszonej kapusty Zobacz przepis

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Święta Bozego Narodzenia tuż, tuż, Ewa Wachowicz postanowiła więc pokazać, jak zrobić najlepsze pierniczki. 

Rozpoczęła od przygotowania domowej przyprawy do piernika - mieszanki cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, anyżu, ziela angielskiego, kolendry, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wszystko zmieliła i przesypała do słoika. 

W rondelku Ewa roztopiła masło i miód oraz 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Do tego dorzuciła skórkę otartą z jednej pomarańczy. Do miski Ewa wsypała mąkę, dodała sodę oczyszczoną, dosypała także łyżeczkę kakao, wbiła cztery jajka, dodała szczyptę soli. Przelała z garnka aromatyczne masło z miodem, całość zmiksowała. Ciasto wyrobiła rękami, przykryła i wstawiła na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowała, następnie przy pomocy foremek wycięła ciasteczka. Pierniczki Ewa piekła w 180 stopniach przez 15 minut. Wystudzone polała gęstym lukrem i udekorwała posypką z cukru.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 559. odcinek

Autorka: Monika Zysk 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 883

>60 min
12
Przekąski Sałatka Siódemka

Sałatka siódemka bierze swoją nazwę od ilości warstw. Miękki kurczak, wyrazis...

Odsłon: 11891

>60 min
26
Ciasta Ciasto Gwiazdor

Ciasto Gwiazdor to przysmak, który możesz przygotować na święta Bożego Narodz...

Odsłon: 11952

60 min
20
Pieczywo Chleb z airfryera

Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...

Odsłon: 3257

60 min
8
Dodatki Brukselka w sosie śmietanowym

Doskonałe jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa i ziemniaków.

Odsłon: 4908

30 min
13