Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1194
Dodano: 01.07.2018
Odsłon: 4065
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Bób i ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz, dodajemy, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie posiekaną młodą kapustę . Dodajemy posiekany tymianek i kolendrę. Dolewamy śmietanki i redukujemy, dodajemy do przepuszczonych przez praskę ziemniaków i bób. Dokładnie mieszamy, wsypujemy starty parmezan, gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku.
Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność :) Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy rantem 10cm koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie ;) Roztapiamy masło na patelni i podsmażamy z obu stron pierogi. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

OverTheHeaven_pl 05 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Za to ja uwielbiam i boczek i pierogi i bób :) Znajomi twierdzą nawet, że wygrałabym każde zawody w jedzeniu bobu - w takim tempie znika on z mojej miski. Super pomysł, z przyjemnością wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 05 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Nie przepadam za bobem,ale te pierogi tak kusząco wyglądają,że zjadłabym wszystkie ;-)4 Kto głosował? | Odpowiedz