Najlepsze przepisy na cukinię

Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Fot. 123RF

Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić popularności tego warzywa, gdyż jest ono nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Jaki bób kupować?

Oczywiście, idealnym rozwiązaniem byłoby serwowanie bobu, który wyrósł na naszej działce, jednak nie każdy może pozwolić sobie na taki komfort. Czym więc warto się kierować podczas zakupu bobu na straganach i w sklepach? W miarę możliwości powinniśmy starać się kupować bób w strąkach, gdyż tylko w ten sposób możemy być pewni, że kupowane przez nas warzywa są naprawdę świeże. Bób, który wcześniej został wyłuskany, jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, jednak warto brać pod uwagę, że mógł on spędzić w sklepie sporo czasu, a wszyscy doskonale wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze, jak świeży bób.

Jeśli nie uda nam się zakupić bobu w strąkach, istnieje jeszcze kilka sposobów na sprawdzenie świeżości warzywa. Przede wszystkim, powinniśmy kierować się wyglądem ziaren – powinny być intensywnie zielone, bez jakichkolwiek przebarwień, a tym bardziej śladów pleśni. Gdy zauważycie je na bobie, lepiej zrezygnujcie z zakupu.

Pamiętajcie również, że w przypadku bobu nie liczy się wielkość – najsmaczniejsze i najbardziej delikatne są niewielkie ziarenka. To właśnie one najlepiej sprawdzą się podczas przygotowywania pysznych potraw. Podczas zakupów powinniśmy również zwracać uwagę na sposób, w jaki był przechowywany bób. Wystawione na słońce, szczelnie zamknięte, plastikowe woreczki zachowują się jak szklarnia. Na ich ściankach zaczyna zbierać się woda, co w efekcie sprawia, że bób może się psuć.

Komu bób może zaszkodzić?

Bób, pomimo wielu swoich zalet, nie powinien być spożywany przez wszystkich. W szczególności powinni na niego uważać diabetycy. Ugotowany bób posiada wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 80.

Warzywo to nie jest wskazane również dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną produkcję gazów w jelitach.

Osoby z dną moczanową także powinny ostrożnie sięgać po bób, ze względu na zawartość puryn, które sprzyjają powstawaniu kamieni na nerkach.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27370

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2378

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6186

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2145

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9117

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8673

>60 min
12