Sezon na truskawki zaczyna się w maju i trwa do początku lipca. Przechodząc w tym okresie obok straganu, ciężko powstrzymać się przed zakupem pełnej łubianki pięknych, czerwonych owoców. Co zrobić w przypadku, kiedy nie wykorzystaliśmy ich w pełni i dojrzałe owoce zostają nam na kolejne dni?
Zwróć uwagę na wygląd truskawek jeszcze przed zakupem
Truskawki należą do grupy tych owoców, które najlepiej spożyć zaraz po zerwaniu z krzaczka. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Decydując się na zakup większej ilości owoców w sklepie lub na straganie warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Jeśli widzimy na truskawkach plamy, które zwiastują gnicie, radzimy odstąpić od zakupu. W przeciwnym wypadku musimy liczyć się z faktem, że większość z nich nie będzie nadawała się do jedzenia.
Wybierz odpowiedni pojemnik do przechowywania truskawek
Kupując truskawki w łubiance, możemy być spokojni. Owoce przechowywane w ten sposób mają dostęp do powietrza, przez co dłużej zachowują swoją świeżość. Najlepiej wystawić je na balkon w zaciemnione miejsce lub włożyć do dolnej szuflady w lodówce.
Truskawki przyniesione do domu w plastikowej torbie wymagają przełożenia ich do pojemnika i przebrania. Jeśli znajdziemy miękkie, uszkodzone owoce, oddzielmy je od jędrnych okazów, tak aby nie narażać ich na zepsucie.
Myj truskawki na chwile przed degustacją
Umyte truskawki szybciej gniją, a na ich powierzchni pojawia się pleśń, dlatego po zakupie zaleca się przechowywanie ich w pierwotnej postaci. Owoce powinniśmy myć w zimniej wodzie, którą później możemy wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Warto pamiętać o tym, aby nie trzymać truskawek przez dłuższy czas w wodzie. Takie postępowanie przyczynia się do utraty smaku i wyglądu owoców.
Nie oddzielaj truskawek od szypułek
Zerwane truskawki z szypułkami znacznie lepiej się przechowują. Szypułki należy ściągnąć tuż przed jedzeniem. Wykonując tę czynność podczas mycia owoców, sprawimy, że woda wypełni wnętrze naszych owoców, co wpłynie negatywnie na walory smakowe.
Co zrobić z truskawkami nie pierwszej świeżości?
Jeśli nie udało wam się zachować owoców w idealnej kondycji, zużyjcie je do dżemów, kompotów lub owocowego musu, który będziecie stanowił świetny dodatek do słodkich ciast, gofrów lub naleśników. W takiej postaci z pewnością się nie zmarnują i dłużej będą cieszyły swoim smakiem.
1. Szybki dżem truskawkowy
Zobacz przepisSzybki dżem truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kompot z truskawek i rabarbaru
Zobacz przepisKompot z truskawek i rabarbaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Truskawkowy koktajl z kefirem
Zobacz przepisTruskawkowy koktajl z kefirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Naleśniki z truskawkami
Zobacz przepisNaleśniki z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także: