Dania jednogarnkowe

Słodkie, soczyste owoce, którymi można się zajadać bez końca. Doskonale smakują solo, posypane cukrem lub zmiksowane z jogurtem naturalnym. W trakcie sezonu nie sposób przejść obok nich obojętnie. Co zrobić z nadmiarem truskawek? Jak przechowywać owoce, żeby na dłużej zachowały swoją świeżość i smak? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

123RF/Picsel

Sezon na truskawki zaczyna się w maju i trwa do początku lipca. Przechodząc w tym okresie obok straganu, ciężko powstrzymać się przed zakupem pełnej łubianki pięknych, czerwonych owoców. Co zrobić w przypadku, kiedy nie wykorzystaliśmy ich w pełni i dojrzałe owoce zostają nam na kolejne dni?

Zwróć uwagę na wygląd truskawek jeszcze przed zakupem

Truskawki należą do grupy tych owoców, które najlepiej spożyć zaraz po zerwaniu z krzaczka. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Decydując się na zakup większej ilości owoców w sklepie lub na straganie warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Jeśli widzimy na truskawkach plamy, które zwiastują gnicie, radzimy odstąpić od zakupu. W przeciwnym wypadku musimy liczyć się z faktem, że większość z nich nie będzie nadawała się do jedzenia.

Wybierz odpowiedni pojemnik do przechowywania truskawek

Kupując truskawki w łubiance, możemy być spokojni. Owoce przechowywane w ten sposób mają dostęp do powietrza, przez co dłużej zachowują swoją świeżość. Najlepiej wystawić je na balkon w zaciemnione miejsce lub włożyć do dolnej szuflady w lodówce.

Truskawki przyniesione do domu w plastikowej torbie wymagają przełożenia ich do pojemnika i przebrania. Jeśli znajdziemy miękkie, uszkodzone owoce, oddzielmy je od jędrnych okazów, tak aby nie narażać ich na zepsucie.

Myj truskawki na chwile przed degustacją

Umyte truskawki szybciej gniją, a na ich powierzchni pojawia się pleśń, dlatego po zakupie zaleca się przechowywanie ich w pierwotnej postaci. Owoce powinniśmy myć w zimniej wodzie, którą później możemy wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Warto pamiętać o tym, aby nie trzymać truskawek przez dłuższy czas w wodzie.  Takie postępowanie przyczynia się do utraty smaku i wyglądu owoców.

Nie oddzielaj truskawek od szypułek

Zerwane truskawki z szypułkami znacznie lepiej się przechowują. Szypułki należy ściągnąć tuż przed jedzeniem. Wykonując tę czynność podczas mycia owoców, sprawimy, że woda wypełni wnętrze naszych owoców, co wpłynie negatywnie na walory smakowe.

Co zrobić z truskawkami nie pierwszej świeżości?

Jeśli nie udało wam się zachować owoców w idealnej kondycji, zużyjcie je do dżemów, kompotów lub owocowego musu, który będziecie stanowił świetny dodatek do słodkich ciast, gofrów lub naleśników. W takiej postaci z pewnością się nie zmarnują i dłużej będą cieszyły swoim smakiem.

1. Szybki dżem truskawkowy

 Szybki dżem truskawkowy Zobacz przepis

Szybki dżem truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kompot z truskawek i rabarbaru

 Kompot z truskawek i rabarbaru Zobacz przepis

Kompot z truskawek i rabarbaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok truskawkowy

 Sok truskawkowy Zobacz przepis

Sok truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Truskawkowy koktajl z kefirem

 Truskawkowy koktajl z kefirem Zobacz przepis

Truskawkowy koktajl z kefirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Deser z truskawkami

 Deser z truskawkami Zobacz przepis

Deser z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Naleśniki z truskawkami

 Naleśniki z truskawkami Zobacz przepis

Naleśniki z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak wybrać najlepsze truskawki? >>

Najlepsze przepisy na szybkie ciasta z truskawkami >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1767

30 min
17
15 min
59

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1