Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas setki tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, ale czy wiemy, w jaki sposób wybrać te najlepsze?

Fot. 123RF/Picsel

Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety poziomka chilijska, bo taką wówczas hodowali Francuzi, była niezwykle trudna w uprawie. Na ratunek przyszedł pewien botanik, który skrzyżował dwa gatunki poziomki - chilijską i wirginijską, pochodzącą z Ameryki Południowej. Eksperymentalne krzaczki obrodziły w duże, czerwone i uwielbiane przez nas dziś owoce.

Jak rozpoznać najsmaczniejsze truskawki

Truskawka to owoc i kapryśny, i leniwy. Nie lubi zimna i nie lubi deszczu, uwielbia za to wylegiwanie się na słońcu, czemu zawdzięcza swój kolor, smak, słodycz i aromat. Jak więc rozpoznać te najlepsze owoce? W tym wypadku warto zwrócić uwagę na ich kształt i kolor. Dorodne, przypominające swym kształtem diamenty truskawki to klasa extra. Jeśli takie truskawki są równomiernie ubarwione i połyskują w słońcu to możemy mieć pewność, że stoimy przed najlepszymi owocami na targu.

Nieregularne kształty, wybrzuszenia, fantazyjne kształty to efekt błędów przy zapylaniu. Bez obaw, jeśli takie truskawki maja ładny kolor - to i w smaku będą dobre. Problem pojawia się przy przebarwieniach - bladych lub zielonych częściach. To znak, że truskawka nie leżakowała odpowiednio długo na słońcu i może być niedojrzała oraz kwaśna. Musimy też uważać na wgniecenia, czy obicia, bowiem są to miejsca, w których może zalęgnąć się pleśń.

Niestety, transport w nieprzepuszczającej powietrza siatce foliowej spowoduje, że owoce puszczą sok, pogniotą się, a w dalszej kolejności mogą pokryć się pleśnią. Najlepiej zatem jest kupić truskawki razem z łubianką. Truskawek nie powinniśmy przechowywać dłużej niż jeden dzień. Nadwyżkę owoców warto przerobić na koktajle, musy lub zostawić w całości, a następnie zamrozić.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Dlaczego polskie truskawki smakują najlepiej?

Polskie truskawki są jednym z naszych towarów eksportowych. Ich jakość i smak docenia się nawet w odległych zakątkach globu. Co bardzo istotne, polskie owoce są nawożone mniejszą ilością substancji chemicznych i uprawia się je w korzystniejszych warunkach. Na ich smak wpływa także to, że pokonują zdecydowanie krótszą drogę, aby trafić na nasze stoły.

Jak rozpoznać krajowe truskawki?

Niestety, zdarza się, że nieuczciwi sprzedawcy jako polskie truskawki sprzedają owoce sprowadzane z Hiszpanii, Grecji i Węgier. Importowane owoce są dużo tańsze, a ich cena nie przekracza 12 zł za kilogram. Jako "polskie" mogą być sprzedane nawet za dwukrotność tej ceny. Piękna pogoda sprawia, iż łatwiej jest nam uwierzyć w historie o nad wyraz wczesnym owocowaniu krzaczków. Nie pokrywa się to jednak z opiniami plantatorów.

Jak więc uchronić się przed zakupową wpadką? Choć najlepiej zrobią to eksperci, stojąc w sklepie, można spróbować rozpoznać rodzime truskawki. Co wyróżnia owoce rosnące w Polsce?

Kolor - polskie są odrobinę jaśniejsze, importowane są ciemniejsze, a ich kolor może być nawet bordowy.

Wielkość - nasze są trochę mniejsze.
Twardość - owoce rosnące w Polsce są odrobinę bardziej jędrne i twarde.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biała Caryca

Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...

Odsłon: 80415

60 min
105
Sałatki Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sała...

Odsłon: 216

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

2
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10