Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się mnóstwo warzyw o wyrazistych smakach. To danie najlepiej komponuje się z kremowym ziemniaczanym purée.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8214
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 437
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8214
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 437
Składniki
Przygotuj klopsiki. Namocz kajzerkę w niewielkiej ilości mleka. Odciśnij z jego nadmiaru. Posiekaj cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę na oleju, Pod koniec dodaj czosnek.
W odpowiednio dużej misce połącz kajzerkę z mięsem, warzywami z patelni, natką pietruszki i jajkiem. Dodaj wszystkie przyprawy – obie papryki, kminek, trochę pieprzu i soli. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie klopsiki. Obtocz w mące i obsmaż krótko na oleju – tak, by klopsiki zarumieniły się po każdej ze stron. Zdejmij je z patelni.
Przygotuj sos. Usuń ze świeżej papryki gniazdo nasienne, obierz marchewkę, oczyść por. Pokrój wszystkie warzywa (w tym – konserwowe) na kawałki i przesmaż na niewielkiej ilości oleju.
Dołóż na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś sos przez kilkanaście minut – aż pomidory się rozpadną. Dopraw majerankiem, obiema paprykami i rozgniecionym w moździerzu zielem angielskim. Zblenduj warzywa (tak, by pozostały małe kawałki lub – jeśli wolisz – na gładko).
Połącz sos z bulionem warzywnym. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przełóż do sosu klopsiki. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut – aż klopsik będą miękkie. Co pewien czas zamieszaj. Gdyby sos stal się zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu.