Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej porcji i wyszły mi dwa chlebki. Polecam, chleb jest chrupiący i pełen ziaren. W tym roku zagości w moim koszyku wielkanocnym :-)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2013
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2013
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Składniki
Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1/2 szklanki letniej wody, 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wraz z solą przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wszystkie ziarna. Wlać resztę wody i olej. Wszystko wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli używamy suchych drożdży będzie szybciej. Suche składniki trzeba przesiać przez sitko i wymieszać ze sobą. Dodać ziarna, olej i wodę. Całość ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm natłuścić masłem lub margaryną. Wysypać dokładnie mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i posypać wierzch ziarnami. Chleb piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C w funkcji góra - dół, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!