Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej porcji i wyszły mi dwa chlebki. Polecam, chleb jest chrupiący i pełen ziaren. W tym roku zagości w moim koszyku wielkanocnym :-)
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 97
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1351
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 306
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 69
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 97
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1351
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 306
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 69
Składniki
Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1/2 szklanki letniej wody, 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wraz z solą przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wszystkie ziarna. Wlać resztę wody i olej. Wszystko wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli używamy suchych drożdży będzie szybciej. Suche składniki trzeba przesiać przez sitko i wymieszać ze sobą. Dodać ziarna, olej i wodę. Całość ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm natłuścić masłem lub margaryną. Wysypać dokładnie mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i posypać wierzch ziarnami. Chleb piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C w funkcji góra - dół, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!