Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej porcji i wyszły mi dwa chlebki. Polecam, chleb jest chrupiący i pełen ziaren. W tym roku zagości w moim koszyku wielkanocnym :-)
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 776
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12295
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7426
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 776
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12295
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7426
Składniki
Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1/2 szklanki letniej wody, 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wraz z solą przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wszystkie ziarna. Wlać resztę wody i olej. Wszystko wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli używamy suchych drożdży będzie szybciej. Suche składniki trzeba przesiać przez sitko i wymieszać ze sobą. Dodać ziarna, olej i wodę. Całość ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm natłuścić masłem lub margaryną. Wysypać dokładnie mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i posypać wierzch ziarnami. Chleb piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C w funkcji góra - dół, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!