Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni i smażenie truskawek, to polecam ten przepis. Szybki, prosty, bez chemicznych zagęszczaczy oraz z dodatkiem naturalnej pektyny. Dżem możemy przygotować także w mniej kalorycznej wersji, zastępując zwykły cukier - cukrem brzozowym (ksylitolem).
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3375
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3737
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 295
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 517
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3375
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3737
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 295
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 517
Składniki
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy do nich cukier, ziarenka wanilii (opcjonalnie) oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Truskawki odstawiamy na chwilę, aby puściły delikatnie sok lub lekko je rozgniatamy.
Następnie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy pojawiający się na wierzchu szum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pektynę i cały czas mieszając, gotujemy wszystko przez kolejne 2 minuty. Gotowy dżem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Życzę smacznego! :)