Boże Narodzenie na słono

Kiedy za oknem wiatr i plucha, warto rozgrzać się pyszną zupą. Ewa Wachowicz w 557. odcinku programu "Ewa gotuje" zdradzi przepis na marokańską zupę harira. Następnie przygotuje pyszne zapiekane ziemniaki, oraz smakowite ciasto pachnące pomarańczami.

W najnowszym odcinku "Ewa gotuje" pojawi się ciasto pomarańczowe | Fot. materiały prasowe/Polsat

Mamy jesień, więc tym razem Ewa zacznie od potrawy mocno rozgrzewającej i energetycznej. Potem przygotuje coś dla wegetarian, a na koniec uraczy widzów słodkim deserem z nutą pomarańczy. 

Na pierwsze danie autorka programu zrobi marokańską zupę harira. Jej nazwa prawdopodobnie wywodzi się od arabskiego słowa „harr”, czyli „gorący”. A ponieważ w zupie znajdzie się solidna porcja wołowiny, to na drugie będzie coś lżejszego, czyli ziemniaki zapiekane z pomidorami i greckim serem feta. 

Ewa pokaże też jak błyskawicznie podać kluski kładzione okraszone smażoną śmietaną. 

Na deser upiecze wspomniane na początku ciasto pomarańczowe, pokryte lukrem na soku z pomarańczy, udekorowane suszonymi cytrusami. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 557. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Zawijasy drożdżowe z miodem

Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...

Odsłon: 1926

60 min
2
Ciasta Jogurtowiec z makiem

Niby sernik, ale z jogurtami. Jogurtowiec na kruchym kakaowym spodzie. Jogurt...

Odsłon: 11676

>60 min
21
Desery pieczony sernik z borówkami

Waniliowy sernik z dodatkiem borówek, kremowy, na ciasteczkowym spodzie

Odsłon: 4400

>60 min
13
15 min
56
>60 min
68