Mamy jesień, więc tym razem Ewa zacznie od potrawy mocno rozgrzewającej i energetycznej. Potem przygotuje coś dla wegetarian, a na koniec uraczy widzów słodkim deserem z nutą pomarańczy.
Na pierwsze danie autorka programu zrobi marokańską zupę harira. Jej nazwa prawdopodobnie wywodzi się od arabskiego słowa „harr”, czyli „gorący”. A ponieważ w zupie znajdzie się solidna porcja wołowiny, to na drugie będzie coś lżejszego, czyli ziemniaki zapiekane z pomidorami i greckim serem feta.
Ewa pokaże też jak błyskawicznie podać kluski kładzione okraszone smażoną śmietaną.
Na deser upiecze wspomniane na początku ciasto pomarańczowe, pokryte lukrem na soku z pomarańczy, udekorowane suszonymi cytrusami.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 557. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl