Kiedy za oknem wiatr i plucha, warto rozgrzać się pyszną zupą. Ewa Wachowicz w 557. odcinku programu "Ewa gotuje" zdradzi przepis na marokańską zupę harira. Następnie przygotuje pyszne zapiekane ziemniaki, oraz smakowite ciasto pachnące pomarańczami.

W najnowszym odcinku "Ewa gotuje" pojawi się ciasto pomarańczowe | Fot. materiały prasowe/Polsat

Mamy jesień, więc tym razem Ewa zacznie od potrawy mocno rozgrzewającej i energetycznej. Potem przygotuje coś dla wegetarian, a na koniec uraczy widzów słodkim deserem z nutą pomarańczy. 

Na pierwsze danie autorka programu zrobi marokańską zupę harira. Jej nazwa prawdopodobnie wywodzi się od arabskiego słowa „harr”, czyli „gorący”. A ponieważ w zupie znajdzie się solidna porcja wołowiny, to na drugie będzie coś lżejszego, czyli ziemniaki zapiekane z pomidorami i greckim serem feta. 

Ewa pokaże też jak błyskawicznie podać kluski kładzione okraszone smażoną śmietaną. 

Na deser upiecze wspomniane na początku ciasto pomarańczowe, pokryte lukrem na soku z pomarańczy, udekorowane suszonymi cytrusami. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 557. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Klopsiki po cygańsku

Klopsiki po cygańsku różnią się od klasycznych sosem, w którym znajduje się m...

Odsłon: 2241

30 min
2
Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

Odsłon: 118950

60 min
138
Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

Odsłon: 6265

30 min
8
15 min
14
Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

Odsłon: 3192

15 min
6