Jesień i zima to czas, w którym nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia. Pogarszająca się pogoda wpływa nie tylko na samopoczucie i poziom energii, ale również naszą odporność. To właśnie dlatego warto o nią zadbać, sięgając po gorące soki i herbaty. Jak komponować rozgrzewające napoje?

Imbir i cytryna to świetne dodatki do rozgrzewających napojów | Fot.123RF/Picsel/atlasfoto

Nic tak nie poprawia nastroju w chłodne dni jak ciepły kocyk i kubek gorącego napoju w ulubionym kubku. To nie tylko świetny sposób na rozgrzanie organizmu, ale również wsparcie odporności. Wiele tradycyjnych receptur, znanych jeszcze z kuchni naszych babć, bazuje na składnikach o działaniu przeciwzapalnym i rozgrzewającym, takich jak imbir, cynamon, goździki, kardamon czy kurkuma. W połączeniu z mlekiem, sokiem owocowym lub herbatą tworzą one kompozycje, które nie tylko doskonale smakują, ale także realnie wspierają zdrowie. Jak komponować rozgrzewające napoje, aby zwiększyć swoją odporność i poczuć się lepiej? Poznaj kilka receptur, które sprawdzają się nie tylko jesienią i zimą. 

Jak komponować rozgrzewające napoje? 

Zastanawiasz się, jak komponować rozgrzewające napoje, aby dobrze smakowały i korzystnie wpływały na twój organizm? W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że ich podstawą są naturalne składniki. Na szczególną uwagę zasługują: imbir, cynamon, kardamon, goździki, pieprz cayenne i kurkuma. Przyprawy te świetnie łączą się zarówno z mlekiem krowim i roślinnym, jak i sokami owocowymi czy herbatą.  

Jeśli planujesz wzbogacić swój napój o miód, pamiętaj, aby nie dodawać go do wrzątku, ponieważ w ten sposób pozbawisz go większości cennych właściwości. Dobrym dodatkiem do soku czy herbaty są plasterki cytrusów, np. cytryny i pomarańczy, ponieważ stanowią źródło witaminy C – substancji wspierającej pracę układu odpornościowego i usprawniającej walkę z wolnymi rodnikami.  

Sprawdź także: Syrop z pigwy na odporność i regenerację wątroby. Przepis z kajetu mojej babci

Rozgrzewające napoje – sprawdzone receptury 

Jak przyrządzać smaczne rozgrzewające napoje? Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować pyszny i prozdrowotny napój – idealny dla całej rodziny. Poznaj kilka propozycji, które nigdy nie zawodzą, zwłaszcza w jesienne i zimowe dni.  

Złote mleko 

Złote mleko to klasyk wśród napojów wspierających odporność. Jest to tradycyjne lub roślinne mleko z dodatkiem kurkumy, imbiru, cynamonu oraz odrobiny pieprzu, który zwiększa przyswajalność kurkuminy. Napój ma delikatny korzenny smak i piękny złoty kolor. Jego regularne spożywanie wspomaga pracę układu odpornościowego, łagodzi stany zapalne i pomaga w regeneracji organizmu po przeziębieniu. Ponadto działa relaksująco, dlatego warto sięgać po niego przed snem. Aby podkreślić jego smak, możesz dodać do niego nieco miodu lub syropu klonowego.  

Grzany sok jabłkowy z goździkami 

Grzany sok jabłkowy to świetna alternatywa dla klasycznego grzanego wina – bez alkoholu, ale równie aromatyczna i rozgrzewająca. Wystarczy podgrzać sok z dodatkiem goździków, cynamonu, plasterków pomarańczy i szczypty imbiru. Taki napój doskonale sprawdza się w chłodne popołudnia, zwłaszcza tuż po powrocie do domu. Grzany sok jabłkowy dodatkowo wspomaga trawienie, a zawarte w przyprawach olejki eteryczne oczyszczają drogi oddechowe i łagodzą kaszel. To napój, który pokocha cała twoja rodzina.  

Herbata z przyprawami 

Czarna i zielona herbata zyskują zupełnie nowy charakter, gdy wzbogaci się je korzennymi dodatkami. Jak komponować rozgrzewające napoje na ich bazie? Wystarczy dodać do nich kilka goździków, kawałek świeżego imbiru, laskę cynamonu i plasterek cytryny. Tak przygotowany napój rozgrzewa od środka, poprawia trawienie i działa lekko pobudzająco. Herbata z przyprawami to także doskonały sposób na zwiększenie odporności – imbir i cynamon mają właściwości przeciwzapalne, a cytryna dostarcza witaminy C. 

Szukasz więcej pomysłów na rozgrzewające napoje, po które możesz regularnie sięgać jesienią i zimą? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które idealnie sprawdzą się nie tylko w chłodne dni: 

1. Herbata zimowa

 Herbata zimowa Zobacz przepis

Herbata zimowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jesienna herbata z pomarańczą

 Jesienna herbata z pomarańczą Zobacz przepis

Jesienna herbata z pomarańczą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Napój z kurkumą, pieprzem i miodem

 Napój z kurkumą, pieprzem i miodem Zobacz przepis

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zielona herbata z pieprzem cayenne

 Zielona herbata z pieprzem cayenne Zobacz przepis

Zielona herbata z pieprzem cayenne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Cynamonowy wywar na walkę z przeziębieniem

 Cynamonowy wywar na walkę z przeziębieniem Zobacz przepis

Cynamonowy wywar na walkę z przeziębieniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl, tasteofhome.com 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Wystarczy pić szklankę dziennie, by jelita i wątroba dobrze pracowały. Wspiera zdrowie kości i dodaje skórze blasku

W PRL-u były kulinarnym złotem, dziś są w niewielu sklepach. Zrobisz z nich dobrą zupę, zamarynujesz i usmażysz

Kawa, która daje dużo energii bez kołatania serca. Dla jelit i stłuszczonej wątroby to balsam

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

Odsłon: 115953

60 min
134
Dania główne Kurczak w sosie tymiankowym

Kurczak w sosie tymiankowym to eleganckie, a zarazem proste danie, które zach...

Odsłon: 5762

30 min
7
15 min
12
Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

Odsłon: 2985

15 min
6