Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki są niezwykle smaczne, a ich spożywanie ma pozytywny wpływ na nasze zdrowe.
Są cennym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego oraz błonnika. Wzmacniają kości, dlatego powinny stanowić ważny element diety u dzieci.
Co więcej – jedzenie truskawek pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, wspomagając trawienie.
Kaloryczność truskawek
Po truskawki bez obaw mogą sięgać osoby na diecie. W 100 g owoców znajduje się jedynie 32 kcal. Składają się głównie z wody, dlatego doskonale gaszą pragnienie w upalne letnie dni. Dzięki błonnikowi na długo pozostawiają poczucie sytości. Zaliczamy je do najmniej kalorycznych owoców, zaraz obok arbuza, porzeczek i melona.
Jak jeść truskawki, żeby nie przytyć?
W sezonie truskawki możemy jeść niemal bez przerwy. Dodajemy je do ciast i deserów, przygotowujemy z nich słodkie, zimne koktajle, wykorzystujemy je do zrobienia pysznych domowych lodów. Czerwone słodkie owoce najlepiej jednak jeść solo, bez żadnych dodatków. Wtedy mamy pewność, że ich spożywanie nie zagraża naszej figurze. Połączenie owoców ze śmietaną bądź cukrem z pewnością znacznie podwyższy kaloryczność posiłku. Jeśli jednak zwykłe truskawki już wam się przejadły lub po prostu chcecie urozmaicić ich smak, dodajcie do nich odtłuszczone mleko, jogurt naturalny lub odrobinę miodu.
1. Fit ciasto bananowe z truskawkami
Zobacz przepisFit ciasto bananowe z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Arbuzowy koktajl z truskawkami i kokosem
Zobacz przepisArbuzowy koktajl z truskawkami i kokosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z serem kozim i truskawkami
Zobacz przepisSałatka z serem kozim i truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Owsiane placuszki z jogurtem i truskawkami
Zobacz przepisOwsiane placuszki z jogurtem i truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Fit sernik z mango i truskawkami
Zobacz przepisFit sernik z mango i truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także: