Pierwsze ciasto truskawkowe w tym roku. Lekki biszkopt, truskawkowa pianka, galaretka z truskawkami i bita śmietana. Całość oprószona cynamonem dla podkreślenia smaku. Pyszne, choć na pewno kaloryczne :)
Ciasto z truskawkami
Składniki
- biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- Wartwa: pianka truskawkowa
- 2 "Śnieżki" i 2 szklanki mleka
- 2 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek
- Warstwa: galaretka z truskawkami
- 2 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki wrzątku
- truskawki - ilość wg uznania
- Warstwa: śmietanowa
- 2 śmietany 36% - razem 0,5 litra
- cukier puder - łyżeczka
- truskawki do udekorowania
- cynamon do oprószenia
Składniki
- biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- Wartwa: pianka truskawkowa
- 2 "Śnieżki" i 2 szklanki mleka
- 2 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek
- Warstwa: galaretka z truskawkami
- 2 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki wrzątku
- truskawki - ilość wg uznania
- Warstwa: śmietanowa
- 2 śmietany 36% - razem 0,5 litra
- cukier puder - łyżeczka
- truskawki do udekorowania
- cynamon do oprószenia

Etapy przygotowania
Upiec biszkopt- u mnie w blaszce 30 na 20 cm. Białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku. Jak powstanie gęsta masa jajeczna dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w 160-170 st. Wystudzić, przeciąć na 2 części. Pianka truskawkowa: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, ale pilnować aby była płynna. 2 szklanki mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać Śnieżki, ubijać około 4 minut na najwyższych obrotach. Następnie delikatnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową. Na pierwszym biszkopcie rozprowadzić 3/4 powstałej masy, przykryć drugim biszkoptem, następnie rozprowadzić pozostałą 1/4 część masy. Schłodzić w lodówce.

Warstwa: galaretka z truskawkami: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze cząsteczki, ułożyć na piance truskawkowej, zalać tężejącą galaretką.Schłodzić w lodówce.

Warstwa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubić, dosłodzić do smaku cukrem pudrem, rozłożyć równomiernie na galaretce. Schłodzić w lodówce. Oprószyć cynamonem i udekorować świeżymi truskawkami.

Ciasto można przygotować w formie tortu, jest wysokie, sprawdzi się doskonale.

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (8)



Składniki
- biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- Wartwa: pianka truskawkowa
- 2 "Śnieżki" i 2 szklanki mleka
- 2 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek
- Warstwa: galaretka z truskawkami
- 2 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki wrzątku
- truskawki - ilość wg uznania
- Warstwa: śmietanowa
- 2 śmietany 36% - razem 0,5 litra
- cukier puder - łyżeczka
- truskawki do udekorowania
- cynamon do oprószenia
Upiec biszkopt- u mnie w blaszce 30 na 20 cm. Białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku. Jak powstanie gęsta masa jajeczna dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w 160-170 st. Wystudzić, przeciąć na 2 części. Pianka truskawkowa: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, ale pilnować aby była płynna. 2 szklanki mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać Śnieżki, ubijać około 4 minut na najwyższych obrotach. Następnie delikatnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową. Na pierwszym biszkopcie rozprowadzić 3/4 powstałej masy, przykryć drugim biszkoptem, następnie rozprowadzić pozostałą 1/4 część masy. Schłodzić w lodówce.
Warstwa: galaretka z truskawkami: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze cząsteczki, ułożyć na piance truskawkowej, zalać tężejącą galaretką.Schłodzić w lodówce.
Warstwa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubić, dosłodzić do smaku cukrem pudrem, rozłożyć równomiernie na galaretce. Schłodzić w lodówce. Oprószyć cynamonem i udekorować świeżymi truskawkami.
Ciasto można przygotować w formie tortu, jest wysokie, sprawdzi się doskonale.
Pięknie i pysznie wygląda 👍
Magiczne ciasto.:)
Ślinka cieknie na sam widok takiego ciacha :-)
Pięknie wygląda :)
Pyszne sezonowe ciasto:)