Ankieta - książka kucharska

Niektórzy twierdzą, że nie da się eksperymentować w kuchni, bo wszystko już wymyślono. Ewa Wachowicz w 558. odcinku swojego programu kulinarnego spróbuje obalić ten mit, przerabiając popularne przepisy. Stworzy przystawkę, rozgrzewające danie główne i pyszny deser. Nie zabraknie też przysmaku z jej dzieciństwa.

Ewa będzie eksperymentować ze znanymi recepturami | Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym programie Ewa Wachowicz zaskoczy widzów nietypowym podejściem do znanych receptur i składników.

Gotowanie zacznie od gruszek zapiekanych, ale uwaga - owoce nie będą na słodko, ponieważ nadzienie powstanie z żurawiny do mięs i sera pleśniowego, a pomysłową przystawkę udekorują orzechy włoskie, rukola i miód.

Danie główne będzie nie lada eksperymentem. W piekarniku wyląduje... grzybowy crème brûlée. Danie zostanie przyrządzone na bazie brązowych pieczarek, mleka, śmietany i parmezanu.

Na deser Ewa upiecze sernik bananowy z polewą orzechową. Ponadto zobaczymy szybką potrawę z lat dzieciństwa - czerstwą chałkę obtoczoną w jajku rozmąconym z mlekiem i usmażoną na maśle.

Prowadząca zdradzi też prosty sposób na zakiszenie liści kapusty, które przydadzą się w następnym odcinku.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 558. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 339

30 min
3
Ciasta Makowiec na kruchym spodzie

Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...

Odsłon: 1957

60 min
8