Spis treści:
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, która wymaga diametralnej zmiany stylu życia. Podstawą łagodzenia jej objawów jest stosowanie odpowiedniej diety, w której nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że niektóre z nich – choć powszechnie uchodzą za zdrowe – nie powinny znajdować się w jadłospisie diabetyka. Nie oznacza to jednak, że są całkowicie zabronione – na szczęście istnieją owoce o niskiej zawartości cukru, z których można wyczarować smaczne i pożywne przekąski. Odkryj najciekawsze z nich!
Sprawdź także: Najlepsze pomysły na wykorzystanie porzeczek. Top 9 dań z porzeczkami w roli głównej
Ile cukru mają owoce?
Zanim poznasz przepisy na zdrowe przekąski z owoców o niskiej zawartości cukru, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, ile cukru mają owoce, zwłaszcza te najczęściej spożywane. Okazuje się bowiem, że różnice bywają naprawdę spore i wynoszą nawet kilkanaście gramów. Zatem ile cukru mieści się w 100 g konkretnych owoców?
Oto kilka przykładów:
- Rabarbar: 1,8 g,
- Cytryna: 2,5 g,
- Jeżyny: 4 g,
- Maliny: 4,4 g,
- Truskawki: 4,9 g,
- Papaja: 5,9 g,
- Arbuz: 6,2 g,
- Grejpfrut: 6,9 g,
- Porzeczki: 7 g,
- Nektarynki: 7,9 g,
- Melon: 8,1 g,
- Ananas: 8,3 g,
- Wiśnie: 8,5 g,
- Brzoskwinie: 8,4 g,
- Kiwi: 9 g,
- Pomarańcze: 9,4 g,
- Gruszki: 9,8 g,
- Borówka amerykańska: 9,9 g,
- Śliwki: 9,9 g,
- Jagody: 10 g,
- Jabłka ze skórą: 10, 4 g,
- Banany: 12,2 g,
- Czereśnie: 12,8 g,
- Granat: 14 g,
- Dojrzałe mango: 14,8 g,
- Figi: 16 g,
- Winogrona: 16,2 g.
Zdrowe przekąski z owoców o niskiej zawartości cukru – przepisy
1. Mus truskawkowy
Mus truskawkowy to szybka i smaczna przekąska dla dzieci i dorosłych. Jego niewątpliwym atutem jest łatwość w przygotowaniu oraz ogromna uniwersalność – można podać go w pucharkach lub dodać do innych dietetycznych deserów.
Do przygotowania musu potrzebujesz świeżych lub mrożonych truskawek oraz jogurtu naturalnego. Jeśli korzystasz ze świeżych owoców, opłucz je pod bieżącą wodą, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Zdecydowałeś się na mrożone truskawki? Pamiętaj, że nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
Wrzuć truskawki do naczynia i zmiksuj za pomocą blendera, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Możesz polać je odrobiną soku z cytryny, aby zachowały swój intensywny czerwony kolor. Umieść jogurt naturalny na spodzie pucharków i nałóż na niego dowolną porcję musu, nie mieszając ze sobą obydwu składników.
Jako że truskawki to owoce o niskiej zawartości cukru, nie musisz ich nadmiernie ograniczać – zostaw co najmniej kilka sztuk na udekorowanie swojego kulinarnego dzieła. Jeśli chcesz nieco urozmaicić swój przysmak, wsyp na dno pucharków trochę musli lub bakalii.
2. Sernik z malinami w słoiku
W zestawieniu zdrowych przekąsek z owoców o niskiej zawartości cukru nie może zabraknąć sernika z malinami w słoiku. Jest to idealna propozycja zarówno na poobiedni deser, jak i śniadanie czy podwieczorek. Powstaje ona z kilku podstawowych składników, tj. malin, cynamonu, jogurtu greckiego, miodu, orzechów włoskich oraz ekstraktu z wanilii.
Umieść w jednym naczyniu i zblenduj orzechy, odrobinę miodu oraz cynamon, a następnie ułóż powstałą masę na dnie słoików. Wymieszaj jogurt z miodem lub ksylitolem/erytrytolem oraz ekstraktem z wanilii i utwórz z nich kolejną warstwę.
Wsyp maliny do garnka, dodaj trochę wody i gotuj do momentu, aż zmiękną. Zdejmij je z palnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy osiągną odpowiednią temperaturę, polej nimi serniki i wstaw je na kilka godzin do lodówki.
3. Pudding chia z jeżynami
Choć jeżyny to owoce o niskiej zawartości cukru, nie cieszą się zbyt dużą popularnością – a szkoda, bo mają naprawdę wiele do zaoferowania, zarówno pod względem smaku, jak i zawartości substancji odżywczych. Można przygotować z nich mnóstwo znakomitych przekąsek, w tym niezwykle zdrowy i pożywny pudding z nasionami chia.
Czego potrzebujesz do przygotowania puddingu? Poza dwoma kluczowymi składnikami na twojej zakupowej liście powinien znaleźć się ekstrakt z wanilii oraz wiórki i mleko kokosowe. Sam proces przyrządzania deseru jest banalnie prosty - wystarczy wrzucić wszystkie produkty do blendera, dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny na bok. Po 30 minutach należy je ponownie wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Zanim je zaserwujesz, umieść na wierzchu kilka świeżych jeżyn.
4. Lody cytrynowe
Lody cytrynowe to znakomity owocowy przysmak na każdą porę roku. Przyrządzone w domu, wręcz zachwycają swoim orzeźwiającym smakiem i cytrynowym aromatem. Przekąska powstaje z zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Podgrzej wodę w rondelku i rozpuść w niej erytrytol, a następnie odstaw do ostygnięcia. Dodaj do niego skórkę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przelej płyn do plastikowego pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażarki, co jakiś czas mieszając. Gotowe lody możesz ozdobić listkami mięty lub plasterkami dowolnych cytrusów.
Zobacz: Zdrowe ciasto brokułowe
5. Koktajl z grejpfruta
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że owoce o niskiej zawartości cukru doskonale komponują się z niektórymi warzywami. Świetnym przykładem takiego połączenia jest grejpfrut oraz jarmuż, z których można wyczarować bardzo zdrowy i pożywny koktajl.
Koktajl z grejpfruta i jarmużu to idealna opcja na szybki posiłek. Poza dwoma głównymi produktami możesz sięgnąć po niewielkie jabłko, a w razie potrzeby – odrobinę słodzika, np. ksylitolu lub erytrytolu.
Wyciśnij sok z grejpfrutów, dodaj do niego kilka listków jarmużu oraz pokrojone w kostkę jabłko i dokładnie wymieszaj. Gotowy koktajl możesz dosłodzić i udekorować listkiem bazylii.
6. Mrożony jogurt porzeczkowy
Mrożony jogurt z porzeczkami to doskonała propozycja na lato. I nie tylko! Świetnie sprawdzi się w diecie cukrzyków oraz osób stawiających na zdrowe, zbilansowane posiłki. Niewątpliwym atutem tego deseru jest prostota w przygotowaniu – przepis zawiera tylko trzy składniki, tj. jogurt grecki, erytrytol/ksylitol oraz czerwone porzeczki.
Umieść wszystkie produkty w jednym naczyniu i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, żeby twoja przekąska była bardziej kwaśna w smaku, dodaj więcej owoców, a mniej słodzika. Wstaw jogurt na kilka godzin do zamrażalnika i co jakiś czas mieszaj, aby pozbyć się lodowych grudek. Gdy będzie gotowy, przełóż go do niewielkich pucharków i ozdób świeżymi porzeczkami.
7. Galaretka wiśniowa
Galaretka wiśniowa to przysmak, który można jeść solo lub dodawać do innych fit deserów. Przygotowana w zaciszu własnej kuchni, smakuje znacznie lepiej niż sklepowy produkt z torebki. W jej skład wchodzą jedynie cztery elementy, tj. woda, wiśnie, erytrytol/ksylitol oraz żelatyna.
Opłucz wiśnie, umieść je w garnku, zalej wodą i gotuj przez ok. 10 minut. W trakcie obróbki termicznej możesz ugniatać je widelcem, żeby puściły sok. Przelej sam płyn do drugiego garnka i ponownie zagotuj z dodatkiem słodzika.
Odstaw garnek na kilka minut i dodaj do niego żelatynę – mieszaj całość do momentu, aż ta dokładnie się rozpuści. Przelej powstały płyn do naczynia i wstaw do lodówki – galaretka powinna stężeć po ok. pięciu godzinach.
Sprawdź, jakie dietetyczne desery bez cukru przygotowali nasi użytkownicy.
1. Płatki z owocami leśnymi
Zobacz przepisPłatki z owocami leśnymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Naturalny spalacz tłuszczu – koktajl odchudzający
Zobacz przepisNaturalny spalacz tłuszczu – koktajl odchudzający / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Truskawkowa galaretka z dżemu
Zobacz przepisTruskawkowa galaretka z dżemu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sorbet z mango - bez cukru
Zobacz przepisSorbet z mango - bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »