Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy orzechowiec przyrządzisz w zaledwie godzinę. Całość jest aromatyczna i odpowiednio słodka, z kwaśnym akcentem wiśni.
wymiary formy: 25x35 cm
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1727
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19532
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2061
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1727
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19532
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2061
Składniki
Przygotuj ciasto. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym z nich.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia i sól.
Wsyp suche składniki do mokrych. Dodaj mleko, a następnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
Podziel masę na dwie części, a następnie każdą z nich wylej do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każdy blat przez ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.
Wiśnie odsączone przenieś do garnuszka i podgrzewaj do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Dodaj mąkę ziemniaczaną i doprowadź do zgęstnienia, cały czas mieszając. Zdejmij i ostudź.
Przygotuj krem. W niewielkiej ilości mleka rozprowadź budyń. Resztę podgrzej w garnku razem z cukrem i wlej rozrobiony budyń. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na puch, a następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu oraz cukier puder, miksując na gładki, puszysty krem.
Złóż ciasto. Jeden z blatów orzechowych włóż z powrotem do formy. Następnie rozprowadź połowę wiśni oraz połowę kremu. Przykryj całość drugim blatem i drugą połową wiśni. Na wierzchu rozprowadź połowę pozostałego kremu.
Pozostały w misce krem przenieś do rękawa cukierniczego i wyciśnij ozdobne gwiazdki. Całość posyp mielonymi orzechami.
Bardzo łatwy orzechowiec wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.