Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar obrodził, polecam zrobić nalewkę z rabarbaru, jest bardzo smaczna. Jest to kolejna nalewka z rabarbaru w naszej kolekcji nalewek, męża i mojej. Jest naprawdę bardzo dobra, ale minimum po roku dojrzewania.
Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki.
Wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie,możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy lekko schłodzoną.
Część naszej kolekcji nalewek. Niektóre mają 4 lata. Naprawdę warto czekać na dobry smak nalewki.
Orzeźwia w upalne dni. Z lodem i plasterkiem cytryny...rewelacja!
Odsłon: 420
Domowy kompot z rabarbaru. Można podawać go na gorąco do obiadu lub na zimno...
Odsłon: 173
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4428
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 92
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 148
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 129
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 178
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 172
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4428
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 92
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 148
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 129
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 178
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 172
Składniki
Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki.
Wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie,możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy lekko schłodzoną.
Część naszej kolekcji nalewek. Niektóre mają 4 lata. Naprawdę warto czekać na dobry smak nalewki.
Przepisy Napoje
Napoje
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny
Napoje
Nalewka z czereśni na spirytusie
Napoje
Nalewka na cukierkach lodowych
Napoje
Lemoniada z ogórkiem zielonym, cytryną i miętą
Limoncello - nalewka ze skórek cytryny
Cytrynowa nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Cudownie smakuje schłodzona...
Odsłon: 129
Nalewka z czereśni na spirytusie
Nalewka z czereśni o niepowtarzalnym smaku. Doskonała na serce, bezsenność or...
Odsłon: 96