Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar obrodził, polecam zrobić nalewkę z rabarbaru, jest bardzo smaczna. Jest to kolejna nalewka z rabarbaru w naszej kolekcji nalewek, męża i mojej. Jest naprawdę bardzo dobra, ale minimum po roku dojrzewania.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 252
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 252
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki.
Wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie,możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy lekko schłodzoną.
Część naszej kolekcji nalewek. Niektóre mają 4 lata. Naprawdę warto czekać na dobry smak nalewki.