Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar obrodził, polecam zrobić nalewkę z rabarbaru, jest bardzo smaczna. Jest to kolejna nalewka z rabarbaru w naszej kolekcji nalewek, męża i mojej. Jest naprawdę bardzo dobra, ale minimum po roku dojrzewania.
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 451
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 54
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 2071
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 451
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 54
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 2071
Składniki
Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki.
Wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.
Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie,możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy lekko schłodzoną.
Część naszej kolekcji nalewek. Niektóre mają 4 lata. Naprawdę warto czekać na dobry smak nalewki.