Dania jednogarnkowe

Botwina, czyli młody burak, pojawia się w sklepach na wiosnę. Wielu Polaków z niecierpliwością jej wyczekuje, żeby przygotować pyszną, wiosenną zupę lub sałatkę. Wśród kucharzy są też miłośnicy kiszonej botwinki. Dzisiaj podpowiemy, jakie ma właściwości, jak schować ją do słoików i jak kisić botwinkę, żeby wyszła idealnie.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Choć młody burak to botwina, to równie często nazywany jest botwinką. Określa się tak też pyszną zupę, przygotowaną właśnie z botwiny. Sezon na nowalijkę rozpoczyna się w Polsce w drugiej połowie kwietnia, ale jego szczyt przypada na maj i czerwiec.

Z botwiny możesz przygotować naprawdę wiele pyszności, które dostarczą organizmowi niezbędne witaminy. Warto więc zamknąć młodego buraka w słoiku, aby jego cennymi właściwościami cieszyć się nie tylko na wiosnę, ale również zimą. Przekonaj się, jak kisić botwinkę, by smakowała wyśmienicie i zachowała wszystkie wartościowe mikroelementy.

Jakie wartości odżywcze ma botwinka?

Botwinka to bordowo-zielona nowalijka, którą cieszyć się można głównie wiosną. W kuchni wykorzystasz zarówno jej korzeń, jak i młode, zielone liście. Dobrze smakuje, gdy podasz ją na surowo lub ugotowaną. Korzeń możesz też podpiec. Jest lekkostrawna i przyjemnie orzeźwia.

Jakie wartości odżywcze ma botwinka? Botwina zawiera mało kalorii, co uznaje się za dużą zaletę. Jest bogata w błonnik, dlatego poprawia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm oraz zapewnia uczucie sytości. Uzupełnia też niedobory witamin (w tym A, D, C, K i tych z grupy B) oraz mikroelementów (w tym kwasu foliowego, żelaza, magnezu, wapnia i miedzi). Zajadając się liśćmi botwiny, możemy liczyć na ich kojący efekt oraz poprawę kondycji cery. 

To również ważne źródło przeciwutleniaczy i antyoksydantów, dlatego pozytywnie wpływa na układ krążenia. Co więcej, wykazuje silne właściwości krwiotwórcze. Witaminy z grupy B i kwas foliowy, zawarte w botwinie, dodatkowo usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają łagodzić stres oraz wspomagają przy depresji i nerwicy. 

Zobacz: Jak zrobić szakszukę z botwiną?

Jak przygotować botwinkę do słoików?

Choć może się wydawać, że przygotowanie botwinki do słoików jest skomplikowane, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Z tym procesem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz. Warto spróbować, bo botwinka na zimę to naprawdę bogactwo witamin i słoik pełen pysznych smaków.

Na początku odkrój korzenie od łodyg z liśćmi. Teraz wystarczy dokładnie przepłukać liście botwinki, a następnie dobrze je osuszyć. Liście pokrój na większe paski, a łodygi na drobne kawałki. Korzenie obierz, przepłucz, osusz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Młode buraki są już gotowe. Najwyższy czas, byś dowiedział się, jak kisić botwinkę. Przeczytaj poniżej.

Sprawdź także: Lekkie zupy z nowalijek. 5 propozycji na wiosenne dania ze świeżych warzyw

Jak kisić botwinkę?

Liście i łodygi już poszatkowane, a młody burak utarty? Co dalej zrobić? Wystarczy ułożyć składniki w odpowiedniej kolejności, począwszy od korzenia, przez łodygę, aż po listki i dodatkowe produkty (które świetnie podkreślą jej smak), a potem zalać je specjalną zalewą. Podsuwamy ci sprawdzony przepis na to, jak kisić botwinkę w słoiku. Postępuj krok po kroku według tej receptury, a na pewno wszystko się powiedzie:

Składniki

Składniki kiszonki:

  • 4 duże pęczki botwiny (korzeń, łodygi i liście),
  • duży pęczek koperku,
  • główka czosnku.

Składniki na zalewę:

  • 2,5 litra wody,
  • 6 łyżek octu,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 2,5 łyżki soli (płaskie).

Jak kisić botwinkę? To nic trudnego. Zacznij od przygotowania zalewy do kiszonej botwiny, która musi nieco ostygnąć przed wlaniem jej do słoików. Wodę zagotuj i dodaj do niej ocet, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i odstaw do przestygnięcia. 

W międzyczasie buraki przygotuj według wcześniejszych wskazówek. Posiekaj koperek. Obierz czosnek i przekrój ząbki na pół. Wyparz dokładnie słoiki i na ich dnie ułóż dwie lub trzy łyżki utartych młodych buraków. Następnie upchnij pokrojone łodygi i liście, zostawiając nieco miejsca na samej górze szklanego naczynia. Na wierzch wsyp łyżkę koperku i ułóż dwie lub trzy połówki czosnku. 

Jeśli zalewa nie jest już wrząca, wlej ją do słoików. Zakręć dobrze naczynie i poddaj pasteryzacji przez 20 minut. Zamknięte słoiki możesz trzymać w chłodnym pomieszczeniu aż do zimy.

Najlepsze przepisy na kiszoną botwinkę

Jeśli dopiero dowiedziałeś się, jak kisić botwinę - wypróbuj nasz tradycyjny przepis. Jeśli jednak botwinka kiszona nie jest ci obca i chciałbyś przetestować różne receptury, koniecznie sięgnij po jedną z poniższych. Nasi użytkownicy to specjaliści od kiszonek - na pewno nie będziesz żałował!

1. Kiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką

 Kiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką Zobacz przepis

Kiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Botwinka w słoikach

 Botwinka w słoikach Zobacz przepis

Botwinka w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Botwinka na zimę

 Botwinka na zimę Zobacz przepis

Botwinka na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszenie botwiny

 Kiszenie botwiny Zobacz przepis

Jak kisić botwinę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszona botwinka

 Kiszona botwinka Zobacz przepis

Kiszona botwinka - przepis krok po kroku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszona botwinka

 Kiszona botwinka Zobacz przepis

Kiszona botwinka przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Botwinka do barszczu na zimę

 Botwinka do barszczu na zimę Zobacz przepis

Botwinka do barszczu na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Katarzyna Bosacka bije na alarm. Wypatrzyli to, w co drugim produkcie »

Szparagi na grilla: Banalna przekąska w kilka chwil »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski śląskie bez jajka

Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...

Odsłon: 1093

30 min
5
60 min
16
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 3478

30 min
5
Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 1317

30 min
23
Śniadania Pasta jajeczno - pieczarkowa

Dzielę się z Wami przepisem na smaczną pastę do pieczywa. Pasta z jajek i pi...

Odsłon: 2400

15 min
22

Polecane artykuły

Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10
Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

4
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7