Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie wartości odżywcze ma botwinka?
- Jak przygotować botwinkę do słoików?
- Jak kisić botwinkę?
- Najlepsze przepisy na kiszoną botwinkę
Choć młody burak to botwina, to równie często nazywany jest botwinką. Określa się tak też pyszną zupę, przygotowaną właśnie z botwiny. Sezon na nowalijkę rozpoczyna się w Polsce w drugiej połowie kwietnia, ale jego szczyt przypada na maj i czerwiec.
Z botwiny możesz przygotować naprawdę wiele pyszności, które dostarczą organizmowi niezbędne witaminy. Warto więc zamknąć młodego buraka w słoiku, aby jego cennymi właściwościami cieszyć się nie tylko na wiosnę, ale również zimą. Przekonaj się, jak kisić botwinkę, by smakowała wyśmienicie i zachowała wszystkie wartościowe mikroelementy.
Jakie wartości odżywcze ma botwinka?
Botwinka to bordowo-zielona nowalijka, którą cieszyć się można głównie wiosną. W kuchni wykorzystasz zarówno jej korzeń, jak i młode, zielone liście. Dobrze smakuje, gdy podasz ją na surowo lub ugotowaną. Korzeń możesz też podpiec. Jest lekkostrawna i przyjemnie orzeźwia.
Jakie wartości odżywcze ma botwinka? Botwina zawiera mało kalorii, co uznaje się za dużą zaletę. Jest bogata w błonnik, dlatego poprawia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm oraz zapewnia uczucie sytości. Uzupełnia też niedobory witamin (w tym A, D, C, K i tych z grupy B) oraz mikroelementów (w tym kwasu foliowego, żelaza, magnezu, wapnia i miedzi). Zajadając się liśćmi botwiny, możemy liczyć na ich kojący efekt oraz poprawę kondycji cery.
To również ważne źródło przeciwutleniaczy i antyoksydantów, dlatego pozytywnie wpływa na układ krążenia. Co więcej, wykazuje silne właściwości krwiotwórcze. Witaminy z grupy B i kwas foliowy, zawarte w botwinie, dodatkowo usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają łagodzić stres oraz wspomagają przy depresji i nerwicy.
Zobacz: Jak zrobić szakszukę z botwiną?
Jak przygotować botwinkę do słoików?
Choć może się wydawać, że przygotowanie botwinki do słoików jest skomplikowane, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Z tym procesem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz. Warto spróbować, bo botwinka na zimę to naprawdę bogactwo witamin i słoik pełen pysznych smaków.
Na początku odkrój korzenie od łodyg z liśćmi. Teraz wystarczy dokładnie przepłukać liście botwinki, a następnie dobrze je osuszyć. Liście pokrój na większe paski, a łodygi na drobne kawałki. Korzenie obierz, przepłucz, osusz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Młode buraki są już gotowe. Najwyższy czas, byś dowiedział się, jak kisić botwinkę. Przeczytaj poniżej.
Sprawdź także: Lekkie zupy z nowalijek. 5 propozycji na wiosenne dania ze świeżych warzyw
Jak kisić botwinkę?
Liście i łodygi już poszatkowane, a młody burak utarty? Co dalej zrobić? Wystarczy ułożyć składniki w odpowiedniej kolejności, począwszy od korzenia, przez łodygę, aż po listki i dodatkowe produkty (które świetnie podkreślą jej smak), a potem zalać je specjalną zalewą. Podsuwamy ci sprawdzony przepis na to, jak kisić botwinkę w słoiku. Postępuj krok po kroku według tej receptury, a na pewno wszystko się powiedzie:
Składniki
Składniki kiszonki:
- 4 duże pęczki botwiny (korzeń, łodygi i liście),
- duży pęczek koperku,
- główka czosnku.
Składniki na zalewę:
- 2,5 litra wody,
- 6 łyżek octu,
- 2,5 łyżki cukru,
- 2,5 łyżki soli (płaskie).
Jak kisić botwinkę? To nic trudnego. Zacznij od przygotowania zalewy do kiszonej botwiny, która musi nieco ostygnąć przed wlaniem jej do słoików. Wodę zagotuj i dodaj do niej ocet, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i odstaw do przestygnięcia.
W międzyczasie buraki przygotuj według wcześniejszych wskazówek. Posiekaj koperek. Obierz czosnek i przekrój ząbki na pół. Wyparz dokładnie słoiki i na ich dnie ułóż dwie lub trzy łyżki utartych młodych buraków. Następnie upchnij pokrojone łodygi i liście, zostawiając nieco miejsca na samej górze szklanego naczynia. Na wierzch wsyp łyżkę koperku i ułóż dwie lub trzy połówki czosnku.
Jeśli zalewa nie jest już wrząca, wlej ją do słoików. Zakręć dobrze naczynie i poddaj pasteryzacji przez 20 minut. Zamknięte słoiki możesz trzymać w chłodnym pomieszczeniu aż do zimy.
Najlepsze przepisy na kiszoną botwinkę
Jeśli dopiero dowiedziałeś się, jak kisić botwinę - wypróbuj nasz tradycyjny przepis. Jeśli jednak botwinka kiszona nie jest ci obca i chciałbyś przetestować różne receptury, koniecznie sięgnij po jedną z poniższych. Nasi użytkownicy to specjaliści od kiszonek - na pewno nie będziesz żałował!
1. Kiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką
Zobacz przepisKiszona botwinka z imbirem, czosnkiem i kozieradką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kiszona botwinka
Zobacz przepisKiszona botwinka - przepis krok po kroku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kiszona botwinka
Zobacz przepisKiszona botwinka przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Botwinka do barszczu na zimę
Zobacz przepisBotwinka do barszczu na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Katarzyna Bosacka bije na alarm. Wypatrzyli to, w co drugim produkcie »
Szparagi na grilla: Banalna przekąska w kilka chwil »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »