Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonki są bardzo smacznie i zdrowe. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i owoce. Kiszona botwinka razem z buraczkami i dodatkiem imbiru, czosnku i kozieradki to ciekawy dodatek do kanapek, chłodnika oraz zupy botwinkowej.
Polecam, pychota.
Odsłon: 220
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 28
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 122
Polecam, pychota.
Odsłon: 220
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 28
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 122
Składniki
Łodygi botwinki kroimy na kawałki, buraczki w plasterki. Listki możemy zostawić w całości. Do każdego słoika wkładamy przyprawy. Następnie dosyć ciasno układamy botwinkę oraz buraczki. Do każdego słoika wlewamy zalewę. Zalewa powinna pokryć warzywa. Słoiki ustawiamy na płaskim talerzu, nakrywamy zakrętkami, ale nie zakręcamy szczelnie. Zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu do zakiszenia. Gdy botwinka jest ukiszona słoiki zakręcamy i odstawiamy do lodówki, żeby przerwać kiszenie. Tak przygotowana botwina to idealny dodatek do kanapek, chłodnika lub samodzielna przekąska.